Riktlinjer för föreningsstödet till ideella kultur- och fritidsföreningar
Kulturnämnden stödjer kultur- och fritidslivet i Västerås, bland annat genom ekonomiskt stöd. Riktlinjerna gäller från och med 2024-07-01 och beslut återfinns i diarienummer: 2022/00018
Genom stödet skapas förutsättningar för en bredd och mångfald i stadens kultur- och fritidsliv. Föreningsstödet syftar även till att stötta verksamhet som främjar olika intressen och som stärker västeråsarnas tillgång till kultur och fritid i det vardagliga livet och bidrar till ett socialt hållbart Västerås.
Syftet med föreningsstödet är också att den som är medlem i en förening får möjlighet till social, kulturell och fysisk utveckling. Föreningsstödet syftar också till att medlemmarna i en förening ska lära sig mer om samarbete, demokrati och föreningsverksamhet.
Vad krävs för att få stöd?
För att få tillgång till kulturnämndens stöd till ideella föreningslivet ska förening:
- Vara godkänd bidragsberättigad förening hos Västerås stad.
- Bedriva sin huvudsakliga verksamhet inom Västerås kommun.
- Vara öppen för alla som instämmer i föreningens målsättning.
- Ha en organisatorisk fasthet. Det betyder att föreningen ska ha organisationsnummer, stadgar som antagits på föreningens årsmöte, föra medlemsmatrikel, ha en egen styrelse som utsetts av föreningens årsmöte.
- Ha en sund ekonomisk hantering samt minst en, på föreningsstämman vald, revisor som årligen ska avge revisionsberättelse avseende bokföring och bokslut.
- Ha minst 15 medlemmar som betalat årsavgift varav minst 70 procent bosatta i Västerås.
- Ha rösträtt för alla medlemmar som betalat årsavgift.
- Bedriva all barn- och ungdomsverksamhet i drogfri miljö.
- Ha en policy för föreningens arbete beträffande värdegrundsfrågor inom de områden som ingår i diskrimineringslagen. Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning.
- Ha demokratiska arbetsformer som leder till engagemang, delaktighet och samverkan.
Verksamhetsstöd
Senast den 15 oktober kan stödberättigad förening söka ett stöd för planerad verksamhet under det nästkommande året. Samtliga ansökningar om föreningsstöd ska innehålla en preliminär budget och en preliminär verksamhetsplan. Nämnden fattar sedan beslut om föreningsstödet på nämndmötet i december.
Ansökan görs i föreningsverktyget Interbook Go. Innan föreningen gör en ansökan ska årshandlingar från det senast avslutade verksamhetsåret skickas in. Handlingarna som då ska skickas in år verksamhetsberättelse, ekonomisk redovisning, revisionsberättelse samt årsmötesprotokoll.
Bedömningsparametrar för verksamhetsstödet
- Aktivt arbeta för jämställdhet, tillgänglighet för olika grupper och integrering i verksamhet oavsett förutsättningar.
- Medvetet arbete med ANDTS (Alkohol, Narkotika, Dopning, Tobak, Spel) i föreningar med barn- och ungdomsverksamhet.
- Omfattning av utåtriktad verksamhet.
- Omfattning av föreningens barn- och ungdomsverksamhet.
- Tillgång till utbildade ledare i barn- och ungdomsverksamheten.
- Verksamhet som är generationsöverbryggande.
- Nyskapande och utvecklande verksamhet, exempelvis projekt.
Stöd för projekt och arrangemang
Ansökan görs i föreningsverktyget Interbook Go och ska innehålla en plan för genomförandet av projekt eller arrangemang samt budget. Det är samma bedömningskriterier som för verksamhetsstöd. Stödet måste sökas minst en månad innan starttid. Nästa ansökningsperiod börjar 2025.
Kulturnämnden ger inte stöd till följande verksamheter
- Religionsutövning, politisk verksamhet eller social verksamhet som får stöd via andra nämnder.
- Modersmålsundervisning.
- Verksamhet som ingår i skolors, förskolors och andra institutioners ordinarie verksamhet och som enbart är avsedda för deltagare i den egna verksamheten.
- Verksamhet som anordnas i andra kommunala förvaltningars regi.
- Stödgalor eller andra arrangemang för välgörande ändamål.
Uppföljning av föreningsstöd
Klicka på plustecknet för att läsa om hur användningen av stödet följs upp.