Kulturnämnden stödjer kultur- och fritidslivet i Västerås. Det gör nämnden bland annat genom att ge ekonomiskt stöd till kultur- och fritidsföreningar.
Stödet bidrar till att föreningar kan ha en bra och utvecklande verksamhet som främjar olika intressen. Som medlem i en förening får man möjlighet till social, kulturell och fysisk utveckling. Föreningsstödet syftar till att medlemmarna i en förening ska lära sig mer om samarbete, demokrati och föreningsverksamhet. Stödet skapar även förutsättningar för bredd och mångfald i stadens kultur- och fritidsliv.
Godkänd bidragsberättigad ideella föreningar kan söka verksamhetsstöd och projekt och arrangemangsstöd.
För att kunna ansöka om stöd ska förening:
Verksamhetsstöd söks en gång per år. Ansökningsperioden är mellan den 15 augusti till 15 oktober för verksamhetsstöd till det nästkommande året.
Som grund för bedömning av verksamhetsstödets storlek beslutar nämnden om ett antal bedömningsparametrar. Eventuella förändringar av parametrarna påtalas i god tid. Aktuella bedömningsparametrar är följande:
Verksamhetsstödet har en basnivå på upp till 10 000 kr. För att söka stöd på basnivå behöver föreningen bara beskriva sin verksamhet utifrån de två första bedömningsparametrarna. Föreningar som vill söka stöd över basnivå behöver beskriva föreningens verksamhet utifrån samtliga bedömningsparametrar i ansökan. Samtliga ansökningar ska kompletteras med en preliminär budget och en preliminär verksamhetsplan. Ansökan görs i föreningsverktyget Interbook Go.
Kultur- och fritidsföreningar kan även söka stöd för fristående projekt eller arrangemang. Detta stöd kan sökas för verksamhet som inte ingår i den det ordinarie verksamhetsstödet. Projekt- och arrangemangsstöd söks löpande under året. Ansökan görs i föreningsverktyget Interbook Go.
Beviljade projekt och arrangemangsstöd ska redovisas inom 2 månader efter genomfört projekt/arrangemang. Redovisningsmall finns i Interbook Go.
Förening som får ekonomiskt stöd ska hålla kulturnämnden informerad om verksamheten som föreningen har. När föreningen haft årsmöte ska verksamhetsberättelse, bokslut, revisionsberättelse och årsmötesprotokoll skickas in via föreningsverktyget Interbook Go. Vill nämnden ha kompletterande uppgifter ska föreningen förse nämnden med det. Om föreningens verksamhet förändras under verksamhetsåret ska nämnden genast informeras om det. Om nämnden tar politiska beslut som påverkar föreningen så ska nämnden informera föreningen om detta.
Nedan kan du läsa om hur användningen av verksamhetsstödet följs upp.
Samordnare kultur och civilsamhälle
Telefon: 021- 39 16 88
E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.
Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.
Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.