Visa sökformulär

Bad, badhus och simning

Svalkande sommarbad eller motionssim och actionbad. I Västerås finns det vattenaktiviteter och badplatser för alla åldrar och smaker.

Utebad och stränder

Med ett läge precis intill Mälaren erbjuder Västerås stad flera stadsnära badmöjligheter och under sommarhalvåret fylls stränderna snabbt av besökare som njuter av sol och bad.

Eftersom stränderna snabbt kan bli fulla är det viktigt för din och andras säkerhet att alla visar hänsyn och tar det lugnt vid badplatserna. Av säkerhetsskäl är det förbjudet att dyka från bryggorna vid stadens badplatser. Vill du dyka så finns det hopptorn vid Lögastrand och Östra holmen.

Under rubriken Västerås stads olika badplatser kan du läsa mer om de olika baden och vilka aktiviteter som de erbjuder.

Vill du felanmäla något på en badplats kan du använda vårt felanmälningsformulär. Gäller det ett badhus hör du av dig direkt till badhuset med din felanmälan.

Felanmäl utebad eller strand

Vattenkvalitet

Under badsäsongen, 20 juni till 20 augusti, tar vi vattenprover cirka var tredje vecka. Vid Björnöbadet, Gäddeholms badplats och Lögastrand tar vi vattenprover varannan vecka. När provsvaren visar att vattnet är olämpligt att bada i informerar vi om avrådan att bada och vi tar vi nya prover. Mer information hittar du på Havs- och vattenmyndighetens webbsida, du behöver klicka dig fram till baden i Västerås.

Information om vattenkvalitet och algblomning på Västerås badplatser, Havs- och vattenmyndigheten Länk till annan webbplats.

Det finns många ställen i Västerås där du kan ta ett dopp. Nedan hittar du stadens officiella badplatser där det under badsäsongen tas vattenprover och städas. Via länkarna hittar mer information om de enskilda baden.

För dig som har rörelsenedsättning finns det badrullstol att använda vid friluftsbadet vid Björnöhalsen. Rullstolen finns att låna vid kiosken. Det är kostnadsfritt men du måste visa upp giltig legitimationshandling för att få låna badrullstolen. Du får ha badrullstolen två timmar per lånetillfälle.

Vid Lögastrands badplats finn en ramp för att ta sig ner i vattnet.

Vid Västerås stads officiella badplatser så får du endast grilla på de fasta grillplatser som staden ordnat med. Det är alltså inte tillåtet att göra upp eld eller tända engångsgrillar på andra platser vid baden. Vid de fasta grillplatserna är det du som har ansvar för att elda säkert och ta reda på om det råder eldningsförbud innan du tänker grillen.

Information om eld och eldningsförbud

Det är förbjudet att bada vid småbåtshamnarna vid Lögarängen, Mälarparken, Gamla hamnen och Tegeludden.

Det är även förbjudet att bada och dyka från Lillåuddens bro. Där går en farled och bron öppnas när fartyg ska in. Det är heller inte tillåtet att köra in med motorbåt eller vattenskoter eftersom det finns risk för allvarliga olyckor. Det finns skyltar uppsatta vid båda ingångarna till bron.

I Västerås finns fyra hundbad där kopplade hundar välkomna att bada. Det ena ligger vid Framnäsbadet. Det andra ligger på södra Björnön och det tredje ligger söder om Björnöbadet (Björnöhalsen) vid stranden bortom badbryggan. Det fjärde hundbadet ligger i Gäddeholm väster om fritidbåtshamnen. Platserna är uppmärkta med skyltar. På övriga offentliga badplatser är det hundförbud.

Karta som visar hundbadplatser i Västerås Pdf, 232.3 kB.

Skultunabadet är ett sommaröppet utomhusbad i Skultuna, som ägs och drivs av Västerås stad via Skultuna kommundelsförvaltning.

På det familjevänliga badområdet finns förutom pooler en ny tillgänglighetsanpassad lekpark med sandlåda, gungställning och karusell. Badet har en inträdesavgift.

Adress: Vallonvägen 10, telefon 021-480 14 51

Information om Skultunabadet, öppettider och priser

Flera barn hoppar i skultunabadet

Medley, som driver Lögarängsbadet, ansvarar också för det nya utebadet.

Lögarängsbadets nya utebad Länk till annan webbplats.

Flera barn hoppar i skultunabadet

Badhus och simning

Actionfyllda vattenrutschbanor, motionssim med utsikt över Mälaren eller hopptorn och simskola. I Västerås finns det sim- och badanläggningar för alla smaker och åldrar.

Redan innan du kliver in genom entrén på Kokpunkten actionbad står det klart att detta inte är ett vanligt badhus. I den stora byggnaden, som en gång i tiden var ett ångkraftverk, ryms hela 1 200 besökare fördelat på åtta våningar fulla med aktiviteter och vattenrutschbanor för alla åldrar, utomhuspool med utsikt över Mälaren och relaxavdelning. Kokpunkten rymmer även tre serveringar med både varm mat och fika på menyn.

Adress: Kraftverksgatan 11, telefon 021-448 55 00

Kokpunktens öppettider och priser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kokpunkten är ett actionbad där du bl.a. kan tävla i waterslide

Lögarängsbadet i Västerås är en toppmodern anläggning med en 50-metersbassäng som har utsikt mot Mälaren, hoppbassäng, barnbad, varmpool, restaurang och ett fullt utrustat gym med aktivitetssal för olika typer av gruppträning. För att få komma själv och bada ska du vara fyllda 12 år och simkunnig. Badet drivs av Medley.

Adress: Sjöhagsvägen, telefon 010-410 72 55

Lögarängsbadets öppettider och priser Länk till annan webbplats.

Lögarängsbadets stora bassäng med utsikt mot mälaren

Kristiansborgsbadet riktar sig till vuxna motionärer över 18 år – ett beslut som är taget av kommunfullmäktige. Det grundar sig i att det idag finns två badhus för barn och ungdomar, medan det inte finns något som riktar sig till vuxna. Kristiansborgsbadet är en plats för träningssimning och för motionärer som gärna simmar i en lite lugnare miljö. Badet drivs av företaget Actic.

Adress: Vallgatan 8, telefon 021-480 14 51

Kristiansborgsbadets öppettider och priser Länk till annan webbplats.

simbara längder i Kristiansborgsbadet

Skultunabadet är ett sommaröppet utomhusbad i Skultuna, som ägs och drivs av Västerås stad via Skultuna kommundelsförvaltning. Se ovan

Tillbergabadet är ett familjebad med 32 grader varmt vatten. Badet består av en 16 meters bassäng. Det erbjuds simskola och vattengymnastik och finns bastu och café.

Adress: Klintvägen 11, telefon 021-660 10

Tillbergabadets öppettider och priser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillbergabadet best av en stor bassäng

Kontakta de enskilda bad- och simanläggningarna för information om simskola. Du som redan kan simma men vill simträna i grupp och lära dig alla fyra simsätt, och kanske även tävla, kontaktar någon av Västerås simklubbar. De finns i föreningsregistret.

Föreningsregistret Länk till annan webbplats.

Tillbergabadet best av en stor bassäng

Många av bad- och simanläggningarna i Västerås drivs på entreprenad. Det innebär att kommunen inte själv har personal på plats utan att andra organisationer och företag ansvarar för verksamheten. Västerås kommun beslutar dock om bland annat entrépriser för flera av baden. Om du har synpunkter på något bad kontaktar du i första hand anläggningens platschef. Om din fråga eller synpunkt rör politiska beslut kontaktar du nämnden för idrott och friluftsliv.

Kontakta oss

Kontaktcenter för kultur, idrott och fritid

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör kultur, idrott och fritid.

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 4