MTB - Mountainbike

För dig som vill köra mountainbike finns ett antal markerade MTB-leder i skogarna i Rocklunda, Rönnby, Lista kärr och Gäddeholm. Det finns fyra olika svårighetsgrader och lederna är märkta med samma färger som finns i slalombackar.

De olika svårighetsgraderna.
Skylt för mountainbikespår.

Västerås officiella MTB-leder finns i skogarna i Rocklunda, Rönnby, Lista kärr och Gäddeholm. Lederna är skyltade som exemplet härintill och har olika färger beroende på svårighetsgrad:

  • Grön = Mycket lätt
  • Blå = Lätt
  • Röd = Medelsvår, för mer erfarna MTB-cyklister
  • Svart = Svår, utmanande led även för mer erfarna MTB-cyklister

Längre ner på den här sidan hittar du beskrivningar och länkar till GPX-filer för MTB-lederna. GPX-filer är GPS-datafiler som kan innehålla punkter, rutter och spår. De kan importeras till GPS-enheter.

En person med cykelhjälm och funktionskläder som cyklar på en mountainbike.
Klicka på bilden för att komma till kartor över banorna.

Klicka på bilden för att komma till kartor över banorna.

På den digitala portalen portalen Trails of Västmanland hittar du fler officiella leder för mountainbike och också för vandring och paddling.

Trails of Västmanland – utvalda leder för dig som vill uppleva Västmanland

Lätta rundor = blåa skyltar

Lätt Dyboslingan (Gäddeholm), cirka 15 kilometer – runda med start vid Björnöbron. En lättåkt slinga med några utmaningar, som är lätta att gå förbi. Delar av slingan går i skog och delar av slingan går på grusväg.

GPX-filen för Dyboslingan

Lätt Lugnetslingan, cirka 17 kilometer – runda med start vid Björnöbron. En lättåkt slinga med några utmaningar, som är lätta att gå förbi. Delar av slingan går i skog och delar av slingan går på grusväg. Till största delen samma som Dyboslingan, men med en extra sväng på cirka 2 kilometer i skogen.

GPX-filen för Lugnetslingan

Västerås Björnen, cirka 3 kilometer – en runda som startar vid parkeringen mitt emot Björnögården. Rundan passar för både nyare och vana cyklister. Den har småkluriga tekniska sektioner hela vägen så den känns nästan som en röd runda. I anslutning finns även ett litet teknikområde om du vill träna på hindertagning och spångcykling.

Skultunas vita runda, cirka 1,2 kilometer - en runda som startar vid Tibblevägen. Rundan passar både för nyare och vana cyklister. Slingan har några utmaningar, som det är lätt att gå förbi.

Medelsvåra rundor = röda skyltar

Medelsvår Rönnby röd 3,7 kilometer – Flera inslag av tekniska partier.

GPX-filen för Rönnby röd

Medelsvår Rönnby/Lista sommar 8 kilometer – Inslag av tekniska partier. Delar av spåret går där det vintertid är skidspår.

GPX-filen för Rönnby/Lista sommar

Medelsvår Rönnby/Lista vinter 8 kilometer – Inslag av tekniska partier. Går till stora delar på samma sträckning som sommarspåret, men inte på skidspåret.

GPX-filen för Rönnby/Lista vinter

Skultuna röda runda, 4 kilometer - en runda som startar vid Tibblevägen. Inslag av tekniska partier.

Svåra rundor = svarta skyltar

Svår Rocklunda 5,5 kilometer – Spåret går i Rocklundaskogen och är tekniskt krävande. Lämplig för erfarna MTB-åkare.

GPX-filen för Rocklunda svår

Svår Genväg 5,3 kilometer – Spåret går i Rocklundaskogen och är tekniskt krävande, men Genvägen går förbi de svåraste passagerna. Lämplig för erfarna MTB-åkare.

GPX-filen för Rocklunda genväg

Svår Rönnby svart 3,7 kilometer – Spåret går i Rönnbyskogen och är tekniskt krävande, men något enklare än spåret i Rocklundaskogen. Lämplig för erfarna MTB-åkare.

GPX-filen för Rönnby svart

Skultuna svarta runda, 5,5 kilometer - en runda som startar vid Tibblevägen. Mer tekniskt krävande än Skultunas röda runda.

Cykla säkert – följ våra ordningsföreskrifter

I våra friluftsområden i Västerås finns plats för alla att njuta oavsett om du går, cyklar, springer, rider eller åker skidor. Här vill vi skapa en stämning där alla känner sig välkomna och trygga. När du cyklar i Rocklunda, Rönnby, Lista kärr och Gäddeholm är det viktigt att du respekterar och följer våra få enkla krav:

  • MTB-leder (mountainbikeleder) bör användas, cykling får inte ske i motionsspåren och vintertid bör man inte korsa konstsnöspåret.
  • Använd hjälm, för din egen säkerhet.
  • Om du tänker cykla om cyklar, hästar, vandrare och löpare:
  1. Kör om försiktigt – du ansvarar för en säker omkörning
  2. Cykla om till vänster
  3. Använd din röst för att signalera att du kommer och ska cykla förbi:"Hej nu kommer jag! Jag kör om till vänster!”
  4. Har du ringklocka signalera men använd även din röst för att berätta hur du kör om.
  5. Cykla om hästar: Tänk på att hästar är lättskrämda - närma dig försiktigt och visa tydligt att du kommer. Ha ett bra samspel med ryttare och häst.
  • Visa hänsyn. Vi har alla en skyldighet att förstå vikten att naturen är till för alla.

Plinga – Bromsa – Le

Allt blir mycket roligare om vi alla sprider glädje och visar oss från vår bästa sida. Plingan säger ”hej kompis!”, bromsen visar respekt och leendet skänker glädje. Enkelt, eller hur? Med det som utgångspunkt önskar vi dig många fina cykelturer på Rocklunda, Rönnby, Lista kärr och Gäddeholm.

Kontakta oss

Kontaktcenter för kultur, idrott och fritid

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör kultur, idrott och fritid.

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.

Via formulär: Kontaktformulär

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 4

kontaktcenter@vasteras.se