Logotyp
Visa sökformulär

Fritidsbanken

Välkommen till Fritidsbanken. Det är som ett bibliotek för sport- och fritidsutrustning! Vem som helst får låna och det är helt kostnadsfritt. Vi finns på Kokillgatan 1 på Bäckby i Västerås.

Fritidsbanken lånar ut sport- och fritidsprylar gratis

Öppettider:
Måndag: 09.00-16.00
Tisdag: 11.00-19.00
Onsdag: 09.00-16.00
Torsdag: 11.00-19.00
Fredag: 09.00-16.00

På Fritidsbanken kan du låna utrustningen du saknar. Alla får låna under två veckor och allt är gratis! Fritidsbanken använder sig av återbrukat (begagnat) material, på så sätt bidrar vi till en hållbar framtid. Kanske du har ett par urvuxna skridskor, ett kubbspel som aldrig används, slalomskidor, hjälmar, pulkor eller liknande? Lämna det till Fritidsbanken så gör du det möjligt för andra att låna. Kom hit och låna det du själv vill testa!

Rekordstor insamling – tack till alla som bidrog!

Söndagen den 10 september hade vi extra öppet på Fritidsbanken i Västerås för att samla vi in sport- och idrottsutrustning, med anledning av den nationella insamlingen #GeBortTillSport på 57 platser i Sverige. Över 1,5 ton grejor fyllde våra lokaler i Västerås. Bara Stockholm (3 ton) och Umeå (2,5 ton) fick in mer. Totalt skänktes 29 ton denna dag. Tack till dig som bidrog!

Vanliga frågor och svar

Kostar det något att låna på Fritidsbanken?
Nej, allt är gratis. Alltid!

Är det några förseningsavgifter?
Nej, vi hanterar inte pengar och litar på att folk lämnar tillbaka utrustningen i tid.

Finns det någon åldersgräns för att låna?
Nej, alla får låna, men om det är utrustning med viss skaderisk, såsom slalomskidor och liknande, vill vi ha målsmans godkännande.

Hur länge får jag låna utrustningen?
Lånetiden är max 14 dagar.

Kan man göra ett omlån?
Egentligen inte, men vissa undantag kan ske efter överenskommelse med den lokala Fritidsbanken.

Vad händer om något jag lånat går sönder?
Vi brukar säga att man får en klapp på axeln. Då har vi använt sakerna så långt det är möjligt istället för att de har samlat damm i ett förråd. Kom in till oss med det som har gått sönder så ser vi om det går att plocka reservdelar innan vi tar det vidare till återvinningen.

Var kommer utrustningen ifrån?
Allt är skänkt av privatpersoner, organisationer och företag. Vi sysslar med återbruk och köper inte in någon utrustning.

Jag har prylar hemma som jag inte längre använder, var kan jag lämna den?
Lämna dem hos oss på Fritidsbanken i Västerås, Kokillgatan 1 på Bäckby.

Om Fritidsbanken

Fritidsbanken är ett ideellt initiativ som drivs utan kommersiella intressen. Verksamheten bygger på lokalt och långsiktigt engagemang och finns sedan 2013 etablerad på ett flertal orter i hela landet. Genom att ta tillvara och låna ut alltifrån cyklar och fotbollar till skidor och hockeyskydd främjar Fritidsbanken ökad spontanidrott, hälsa och välbefinnande. Fritidsbanken bidrar också till ett mer hållbart samhälle genom att satsa på smart återbruk.
Läs mer på fritidsbankens webbplatslänk till annan webbplats
Eller på Fritidsbanken Västerås facebooksidalänk till annan webbplats

Kontakta oss

Fritidsbanken

Fritidsbanken är som ett bibliotek för sport- och fritidsutrustning. Vem som helst får låna och det är helt kostnadsfritt.

Kokillgatan 1, Bäckby

021-39 43 62

Johan Hallberg

Arbetsledare och ansvarig för Fritidsbanken

Fritidsbanken är som ett bibliotek för sport- och fritidsutrustning. Vem som helst får låna och det är helt kostnadsfritt.

Kokillgatan 1, Bäckby

tel nr 021-39 43 66

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

  • Park(ing) day

    Två parkeringsplatser blev en tillfällig fickparkerad park vid Stora Torget. Det är Västerås stads sätt att uppmärksamma den internationella Park(ing) day fredagen den 15 september.   

Hjälpte informationen på denna sida dig?