Visa sökformulär

Kollo för barn

Vill du att ditt barn ska få göra roliga saker, kanske prova något nytt och få flera nya kompisar i sommar? Då är Västerås stads sommarkollon något för er. Antalet platser är begränsat. Nästa ansökningsperiod beräknas starta i februari 2020.

Västerås stad är med och ordnar två olika slags kolloverksamheter på tre olika platser. Det är dels övernattningskollo på Björnöborg och på Västeråsgården, dels dagkollo på Lövudden.

Om att vara på kollo

 

På kollo får barnen vara tillsammans med vuxna ledare i en trygg miljö där det finns tid till både avkoppling och aktiviteter – och barnen får själva vara med och påverka hur dagarna blir.

Verksamheten är mycket flexibel utifrån barnens önskemål och sommarens väder. Det finns utrymme för många olika intressen och möjlighet att prova nya spännande utmaningar. Barnen är självklart olycksfallsförsäkrade under kollotiden.


Kollo pojke i tält
För vem

Vem kan åka på kollo?

Du som går i årskurs 1-6 kan vara med om äventyr och träffa nya kompisar på kollo.

För mer information om sommarens kolloverksamheter, ring 021-39 14 84 eller mejla till torbjorn.berggren@vasteras.se Är du förälder till ett barn med behov av särskilt stöd och vill ha information om LSS? Ring Västerås stads kontaktcenter, 021-39 27 25.

Så här gör du

Så här söker du!

Ansökningstiden brukar starta i februari och besked lämnas vanligen i slutet av mars, om ditt barn har fått plats.
Läs mer om de olika alternativen längre ner.

Sommarkul på Lövudden (Dagkollo)

Dagkollo är gratis för deltagarna. Om det finns platser kvar efter ansökningstiden går det bra att söka även senare under våren. KFUM Västerås skickar ut information till deltagarens förälder eller kontaktperson innan varje dagkollovecka. För ytterligare information, skicka ett mejl till sommarkul@kfumvasteras.se eller ring 021-18 52 20 (säkrast på vardagar klockan 9–14).

Ansök via KFUM Västerås webbplats.

Sommarkul på KFUM Västeråslänk till annan webbplats

Västeråsgården eller Björnöborg (Övernattningskollo)

Ansök sker via Västerås stads webbplats och länk läggs upp så snart ansökningsperioden startar.

Du kan även fylla i en pappersblankett och posta. Blanketten finns att skriva ut från webbplatsen eller hämta i stadshusreceptionen under ansökningstiden. Vill du ha hjälp med ansökan kontakta kollosamordnaren, 021-39 14 84 eller ta hjälp av skolsköterska eller skolkurator på ditt barns skola.

Avgiften är 50 kr/dygn för varje barn. Västeråsgårdens kollo kostar 20 x 50 kr = 1 000 kr. Björnöborgs kollo kostar 12 x 50 kr = 600 kr. Faktura skickas till de som fått plats innan kollot börjar. Alla barn som erbjuds plats på övernattningskollo blir inbjudna till en informationsträff tillsammans med föräldrar innan kollovistelsen. Vid den träffen kommer personal från respektive kollo att presentera sig och informera om verksamheten.

Så här jobbar vi

Kollo i Västerås

Övernattningskollo

Västeråsgården

Vill du uppleva äventyr, vara med i tokiga upptåg, bada, leka och skoja, så är kollo något som du borde söka till. Att vara på kollo är att känna sig fri, prova på att stå på egna ben i en miljö med vuxna, positiva ledare som ger dig värme, trygghet och roliga erfarenheter.

Västeråsgården ligger i Söderbärke, cirka nio mil norr om Västerås. Här får du upplevelser genom lekar, aktiviteter och äventyr med nya kompisar som ger dig minnen för livet.

Bli galen i kollo och upplev tre av dina sommarlovsveckor på ett av Sveriges bästa kollo med både nyheter och långvarig tradition!

Boende och personal
Du delar rum med tre till fyra kompisar i samma ålder. Det bor 20–22 barn och fyra kollo ledare i varje hemvist. Hemvisterna är Stora korridoren, Lilla korridoren samt Stugbyn. Totalt arbetar tolv kolloledare och två kockar på kollot. Tillsammans med 60 barn skapas ett minnesrikt sommarlov, med lekar och aktiviteter som du inte skulle göra hemma. Att få vara den du är och att sova borta med nya vänner i en miljö där du känner trygghet och trivsel gör en kollovistelse så unik.

En dag på kollot
En kollodag hos oss börjar med att du väcks klockan 8.00 och äter en god frukost, nästan som på hotell. På förmiddagen får du chansen att prova på olika roliga aktiviteter som lekar, tävlingar, bad eller andra äventyr med dina nya kollokompisar. På Västeråsgården får du chansen att prova på en massa saker som du kanske inte tidigare gjort, som bågskytte, paddla kanot/kajak, göra spännande utflykter och en massa bad så klart!

Våra egna kockar står för lunchen som vi ofta äter ute i gröngräset eller på någon mysig plats i skogen. Efter lunch får du egen tid där du erbjuds självständiga aktiviteter som fiske, djurskötsel, segling och en mängd andra prova på-aktiviteter. Mindre tävlingar, lekar och aktiviteter blandas med större där kanske hela kollot deltar. Exempel på stora lekar kan vara idrottsturneringar, lajv eller andra rollspelslekar med teman som Wild West Bärke, Guldrush eller Agenterna. Om du vill kanske du får chansen att göra din egen kortfilm eller delta i musik-, dans- eller sångtävlingar! Efter middagen ägnar vi oss åt lite lugnare aktiviteter som frågesport, bastu, kvällsutflykt, historie- eller sångstund och självklart har vi ett och annat disco!

Fler aktiviteter
Det finns ett smörgåsbord av häftiga upplevelser för dig: gocart, vattenskidor/ tub, kajakpaddling, utflykter till grottor och vattenfall. Gården erbjuder även kollo-sal, pingisrum, biljardbord, samlingsrum med sällskapsspel, fotbollsplaner, basketplan och volleybollplan.Titta gärna in på vår hemsida för att få veta mer om vår verksamhet.

Länk till Västeråsgårdenlänk till annan webbplats

Sommarens kolloperioder
Västeråsgården ägs av Västerås stad och drivs av en ideell förening. Vi tar emot 60 barn per period. I sommar blir det tre perioder och varje period är 20 dagar. Hos oss får du tre innehålls- och upplevelserika veckor.

Period 1: 14 juni–3 juli
Period 2: 5–24 juli
Period 3: 26 juli–14 augusti
Varmt välkommen att söka till Kollo 2019, önskar alla kolloledare genom Staffan Jansson, kolonichef.

Björnöborg

Vet du inte vad du ska göra i sommar? Sök till Björnöborgs sommarkollo på Björnön. Här kan du få vara med om äventyr, träffa nya kompisar och få möjligheten att uppleva/bo i en fantastisk miljö.

Unga Örnar har bedrivit kolloverksamhet på Björnön sedan 1986. Vi bor tillsammans i flerbäddsrum i vårt charmiga trähus som är över 100 år gammalt. Vi tror att du kommer få en riktigt trevlig vistelse på Björnöborg som du sent ska glömma. Om du vill få minnen för livet, sök då till Björnöborgs sommarkollo!

Aktiviteter
Ett urval av våra aktiviteter är bland annat: paddla kanot, sova utomhus i tält eller vindskydd, massor med utomhuslekar, filminspelning, fiske och framför allt bad. Självklart finns det även möjlighet till inomhusaktiviteter som bakning, designa din egen t-shirt, airhockey och glasmålning med mera.

En dag på kollo
Vi börjar dagen klockan 8.00 med frukost på verandan. Efter städinspektion av rummen startar förmiddagens aktiviteter. Vi delar för det mesta in oss i smågrupper och väljer aktivitet efter vad som är planerat av personal och barn. Klockan 12.00 serveras lunch. Därefter tar vi det lugnt en stund innan eftermiddagens aktiviteter startar. Då går vi för det mesta ner till södra badet och badar, en del barn paddlar kanot dit med ledare. Mellis har vi med oss och äter på stranden. Klockan 18.00 serveras kvällsmaten antingen på verandan eller vid grillplatsen. Innan vi går och lägger oss avslutar vi med lite lugnare lekar eller högläsning.

Personal
Personalen består av sju kolloledare per period vilka arbetar i skift, samt en föreståndare med många års erfarenhet av kolloverksamhet. Det sover alltid över minst tre kolloledare. Alla har förstås någon form av pedagogisk utbildning/erfarenhet av arbete med barn.

Sommarens kolloperioder
Björnöborg drivs och ägs av Unga Örnar och tar emot 32 barn per period, 16 killar och 16 tjejer. I sommar blir det tre perioder och varje period är 12 dagar. Barnen sover kvar under hela perioden, även under helgen.

Period 1: 24 juni–5 juli
Period 2: 8–19 juli
Period 3: 22 juli–2 augusti
Välkomna till Björnöborg och en fantastisk kollosommar, önskar alla kolloledare genom Benita Gustavsson, kolonichef.

Länk till Björnöborg kollolänk till annan webbplats

 

Dagkollo, Sommarkul på Lövudden 

Sommarkul vänder sig till barn mellan 7 och 16 år som vill uppleva en sommar utomhus med allt som hör sommaren till. Korvgrillning, bad, lek, minigolf och allt annat som våra kreativa ledare hittar på.

Som vanligt kommer Sommarkul att vara ett läger där bad och lek blandas till en spännande vecka med varierande aktiviteter. Vi har flera prova på-aktiviteter som minigolf, trampbåt, paddla kanot och (om möjligt) även segling.

En dag på kollot
Åk med Sommarkulbussen gratis från elva fasta hållplatser i Västerås. Våra ledare möter er vid bussen när den kommer fram. Klockan 9.00 varje morgon är det samling på Lövudden för alla kollobarn och ledare. Därefter blir det full fart med aktiviteter, lunch och mellanmål. Klockan 15.00 är det slut för dagen och hemresa.

Sommarens kolloveckor
Genom samarbetet med Västerås stad erbjuder vi grundskolebarn en dagkollovecka kostnadsfritt. Vi tar emot 250 barn fördelade på sex veckor (måndag– fredag). Ett par platser varje vecka är reserverade till barn med funktionsvariationer. Sommarens dagkolloveckor är vecka 26, 27, 28, 29, 30 och 31.

Varmt välkomna att söka till Sommarkul 2019, önskar alla kolloledare genom Anette Hedberg Björklund, verksamhetsansvarig.

Länk till Sommarkul, KFUM Västeråslänk till annan webbplats

KFUM Västerås har sedan mitten av 70-talet arrangerat Sommarkul på Löv udden. KFUM Västerås samarbetar med Västerås stad, Mimer, Rädda Barnen, Västmanlands Parasportförbundet, FUB och RBU.

Kontakt

Kontakta oss

Ingen giltig användare vald.

Torbjörn Berggren

Strateg

Kultur-, idrotts och fritidsförvaltningen

021-39 36 96

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?