Visa sökformulär

Skidåkning

Status på skidspåren

Skidspår, konstsnöspår och slalombacke

Rocklunda och Rönnby är huvudarenan för längdskidåkning i Västerås och riktar sig till barn, ungdomar, motionärer och elit.
Vid en snörik vinter finns det flera mil skidåkning i området. Konstsnöspåret som finns på Rocklunda är ett avgiftsbelagt skidspår, övriga skidspår har ingen avgift.

Spårbeskrivning Rocklunda

 • Ca 2,5 km Apalbyplanerna: Spåret är draget på Rocklunda fotbollsplaner. Längden kan variera beroende på snöläget. Mycket lättåkt.
 • 3,6 km elljusspår Rocklunda: Vintertid är skidspåret 3,6 km och går till viss del på 5-kilometersmotionsspåret och till viss del på konstsnöspåret.
 • 8,6 km elljusspår Rocklunda/Rönnby: Spåret går 3,6 km på Rocklundasidan och 5 km på Rönnbysidan, dessa delar knyts ihop genom en undergång under Norrleden. Rocklundasidan är mer kuperad än Rönnbysidan.
 • 13,6 km Rocklunda/Rönnby: Spåret går 3,6 km på Rocklundasidan och 10 km på Rönnbysidan, dessa delar knyts ihop genom en undergång under Norrleden. Rocklundasidan är mer kuperad än Rönnbysidan. 5 km av den norra delen är inte belyst.
 • 2,5 km Konstsnöspår elljus – avgiftsbelagt vintertid. Skidspår som till stor del är dubbelriktat, ett klassiskt i vardera riktningen och skejt i mitten. På några ställen vid full bredd kan det eventuellt dras ett extra klassiskt spår. Första delen från parkeringen vid Villa Utsikten är lättåkt, sista delen är mer kuperad – det går att vända då spåret är dubbelriktat.
 • 7 km Lista kärr: Skidspår på skogsbilväg som utgår från norra änden av 15 km-spåret. T/r-spår, enkel sträcka 3,5 km.

Länk till kartbild över spåren.

Länk till spårbeskrivning och färgmarkering för spåren.

Konstsnöspåret på Rocklunda

Konstsnöspåret är totalt 2,5 km långt. Det går ett klassiskt spår i vardera riktning samt ett skejtspår mellan de klassiska spåren. Lämpliga platser att komma in på slingan är antingen från norra änden vid Apalbyfältet eller från parkeringen på vägen upp mot Villa Utsikten. För att se konstsnöspårets status, klicka på länken Rocklunda i rutan med status på skidspåren. Där kan du även se spårets sträckning.

I konstsnöspåret behöver du som är över 21 år ha säsongs- eller dagkort för att få åka.

Vid tävlingar stängs konstsnöspåret för allmänheten

Under säsongen 2018/2019 kommer konstsnöspåret på Rocklunda att stängas av för tävling del av helgdag max 2 gånger under säsongen och del av kväll max 3 gånger under säsongen.

Söndagen den 17 februari 2019 är tävling planerad. (Datum kan ändras på grund av väder.) Inför tävlingen kommer information att läggas ut på www.skidspår.selänk till annan webbplats och Västerås skidklubbs hemsida – www.vasterasskidklubb.selänk till annan webbplats.
Ytterligare en helgtävling och kvällstävlingar kan tillkomma under säsongen.

Särskilda vinterlöpspår för dig som vill springa eller promenera

På vintern är det viktigt att du och hunden inte går i skidspåren. På Rocklunda finns det särskilda motionsspår öppna för dig som vill promenera eller springa, ett plogat (700 meter) och ett oplogat (1 km).

Här ser du en karta över vinterlöpspåren

Belysning

På Rocklunda är belysningen tänd klockan 06.00 och fram till gryning och kvällstid till klockan 23.00.

Västerås Skidklubb

Västerås Skidklubb utför spårningen på Rocklunda och uppdaterar information om skidspårens status på sin webbplats. Länk till klubbens webbplats hittar du i länklistan nedan.

Skidspår

Det finns flera olika skidspår i Västerås med omnejd.

Länk till skidanläggningar i Västerås kommun.länk till annan webbplats

Slalom och längdskidåkning i Vedbobacken

Vedbobacken är en stadsnära skidanläggning i Västerås. Anläggningen har fem nedfarter i varierande svårighetsgrad (grön, blå och röd) och tre liftar. Det finns en ankarlift till toppen, en knapplift vid barnbacken och ett nytt skidband vid nya barnområdet. Fallhöjden är 50 meter och total pistlängd är 1 200 meter. Nedanför backen går ett 2 km långt konstsnöspår för längdåkning. I anslutning till backen finns liftkorts-försäljning, skiduthyrning och café. Vid anläggningen finns även grillplatser och en pistad pulkabacke som håller öppen när anläggningen är öppen.

 • Pulkaåkning är inte tillåten i nedfarterna.
 • En separat pulkabacke håller öppet samma tider som liftarna.
 • Det är inte tillåtet att åka i backen när liftarna är stängda eftersom maskiner och arbete kan förekomma i nedfarterna.
Så här gör du

Så här kan du betala

Priser i konstsnöspåret på Rocklunda

 • Barn och ungdomar gratis (till och med 20 år)
 • Säsongskort vuxna (från 21 år) 600 kronor
 • Säsongskort studenter och pensionärer (från 65 år) 400 kr
 • Dagkort vuxna (från 21 år) 50 kr (gäller sedan 1 januari 2017)

Säsongskorten är utformade som en spårknapp som man har på sig. De finns att köpa hos följande sportaffärer i Västerås:

 • Intersport Erikslund (endast Swish-betalning)
 • Stadium Hälla, Erikslund och Centrum (endast Swish-betalning)
 • Aktivt Uteliv, Fältmätargatan 7
 • Sporthyra, Ängsgärdsgatan 9
 • Friskis & Svettis Rocklunda

Dagkortet kan du betala med Swish 123 677 99 12 eller köpa på Friskis & Svettis Rocklunda. Kontroller kommer att göras i konstsnöspåret. Dagkortsavgift kan vissa dagar tas bort när vädret har tärt för mycket på spåret, detta gäller endast när skyltning om detta finns vid konstsnöspåret.

Säsongskortet gäller för en säsong ingen återbetalning av avgift sker. Vi reserverar oss för att spåren vid vissa väderförhållanden kan bli dåliga, vid kyla kan snötillverkningen sättas igång för att bättra på spårbädden. Daglig skötsel av spåren sker förutom vid väderförhållanden där preparering tär för mycket på spårbädden.

Så får du kvitto på ditt köp

Du som handlar säsongskort på sportaffär kan få kvitto utskrivet i affären. Du som köper dagkort via Swish kan få ett kvitto på betalningen om du kontaktar namndenforidrottochfriluftsliv@vasteras.se
Organisationsnummer för Västerås stad är 212000-2080. Momssatsen för idrottsanläggningar är 0 %.

Kontakta oss

Kontaktcenter för kultur, idrott och fritid

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör kultur, idrott och fritid.

Öppettider: 07.30-17.00.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 5

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?