Kultur

Västerås har ett rikt kulturliv, med både stort utbud på evenemang. Det finns också många möjligheter för den som själv vill sjunga, dansa, spela teater eller visa upp sin konst. På den här sidan har vi samlat information och länkar som ska hjälpa dig att hitta det du söker.

Aktuellt

Avgiftsfria lovaktiviteter i sommar

Nu har vi fyllt på sidan med lovaktiviteter inför sommarlovet. Till en del aktiviteter krävs anmälan, andra är det bara att hänga med på. Kontakta respektive arrangör för mer information.

Hela listan över avgiftsfria lovaktiviteter

Barn och vuxna som har vattenkrig. Foto: Lennart Östberg

Barn och vuxna som har vattenkrig. Foto: Lennart Östberg

Bullan barnscen

Bullan barnscen är till för de allra minsta och deras vuxna. En tillgänglig scen för ett gott möte och trevlig samvaro. En scen med kontinuitet där teaterintresset kan väckas hos barnen men även hos de vuxna. Alla föreställningar ute i stadsdelarna är gratis. På Bullan barnscen Culturen visas föreställningarna på 4:e Teaterns scen som kan ta emot större produktioner med mer scenografi. Där lägger vi ofta premiärer och tar en liten avgift för biljetterna.

Varje föreställning har en rekommenderad ålder men den passar även för äldre barn! Läs om hur du får tag på dina biljetter under respektive scen. Begränsat antal platser! Eventuella ändringar i programmet meddelas i det aktuella evenemanget på Facebook.

Hela programmet för Bullan barnscen

Bibliotek

Bron över till stadsbibblioteket.

Västerås stadsbibliotek

Huvudbiblioteket ligger i centrala Västerås, på Biskopsgatan 2 med ingång även från Engelbrektsgatan. Det finns också fyra stadsdelsbibliotek, två kvartersbibliotek och en biblioteksbuss. Utställningar, konserter, föreläsningar, teaterföreställningar och mycket annat visas på biblioteken.

På huvudbiblioteket finns också Kulturbanken, där du kostnadsfritt kan låna musikinstrument, brädspel, kulturprylar och mycket mer.

Här finns även de Västerås stads tre kultursamordnare, som ordnar bland annat Bullan barnscen, kultur i skolan och kultur för äldre.

Bibliotek i Västmanland
Kulturbankens egen webbsida
Bullan barnscen
Kulturgarantin, utbudskatalog för skolan

Skultuna bibliotek som drivs av Skultuna kommundelstjänst
Tillberga bibliotek som drivs av Tillberga Grannskapsservice

Biografer, film

Fasaden och skylten till Biografen Elektra.

Biografen Elektra, belägen i CuLTUREN, Kopparlunden, är Västerås enda Art-cinema och Västmanlands första digitala bio. Det är en mångkulturell mötesplats med ett brett utbud av filmer från hela världen. Elektra är en ideell kulturförening och ingår i Folkets bio som finns över hela Sverige. Elektra samarbetar med andra kulturföreningar, studieförbund och ideella organisationer. Du som vill lära dig hur man driver en bio kan vara med som maskinist, arrangör eller biljettförsäljare. På Elektra finns även olika filmklubbar att vara engagerad i.

Elektra Bio

Musik

Närbild på en orkesters instrument.

Västerås har en mängd olika musikscener. Många av landets mest uppskattade sångare och musiker kommer härifrån. Inom jazz- och improvisationsmusik är Västerås ett begrepp, såväl inom landet som internationellt. Här finns dessutom ett rikt amatörmusikliv.

Västerås Konserthus

I Västerås Konserthus kan du ta del av folk- och världsmusik, pop/rock, visor, schlager, jazz, kammarmusik och symfoniorkester. Västmanlandsmusiken är ett kommunalförbund och i verksamheten ingår även Västerås Sinfonietta som består av 33 musiker.

Västerås Konserthus

Västerås Kulturskola

Västerås Kulturskola ger dig som är 0-20 år och är bosatt i Västerås, möjlighet att hitta ditt egna uttryck i musik, dans, teater och bild. Undervisningen sker dels i Växhuset, Viktor Larssons Plats och dels i omkring 20 olika skolor i Västerås stad. Västerås Kulturskola har också uppvisningar runtom i staden.

Västerås Kulturskola

Västerås Cityfestival

Västerås Cityfestival är en stadsfest under en vecka på sommaren för hela Västerås. Den präglas av ett stort värdskap där alla ska känna sig välkomna. Festivalen har ett brett utbud av aktiviteter där alla besökare ska ha möjlighet att känna sig delaktiga. Under hela veckan fylls västerås av både lokala samt kända musiker.

Västerås Cityfestival

Konst och museer

I Västerås finns en mängd museer, gallerior och offentlig konst.

Västmanlands läns museum

Västmanlands läns museums uppgift är att fördjupa kunskapen om det västmanländska kulturarvet, väcka opinion, öka insikten om det förflutna och berika perspektiven på samtiden och framtiden. Verksamheten finns i länets elva kommuner. I Västerås finns museet på Karlsgatan 2. Föremålsarkiv och verkstäder finns på WestmannaArvet i Hallstahammar. 

Västmanlands läns museum

Vallby Friluftsmuseum

Vallby Friluftsmuseum grundades 1921. Här kan man ta natursköna promenader, uppleva västmanländsk kulturhistoria, äta god mat och botanisera bland butiker och hantverkare. Årligen arrangeras programdagar som midsommarfirande, julmarknad, Levande museum samt konserter, kurser och föreläsningar.

Museet återskapar och visar de miljöer som människor i Västmanland levde och arbetade i en gång och verkar för att låta hus, djur,  odlingar och landskap bilda en helhet. Museet arbetar även med bevarande av levande samlingar av kulturväxter och lantrasdjur.

Vallby Friluftsmuseum

Västerås konstmuseum

Västerås konstmuseum ansvarar för Västerås stads konstsamling som främst består av svensk 1900-talskonst och samtidskonst. De ansvarar också för den offentliga konsten i Västerås som finns runt omkring oss i staden. Västerås gator, torg och parker rymmer en mångfald av konstverk och du kan läsa mer om det på konstmuseets hemsida där de berättar om nya verk, underhållningsarbeten och andra aktuella projekt som berör den offentliga konsten.

Västerås konstmuseum

Offentlig konst – karta

Välkommen till kartan för offentlig konst i Västerås. Här presenteras ett urval av de offentliga konstverk som ägs av Västerås stad, samt ett mindre antal verk med annan ägare.

Västerås konstmuseum ansvarar för nya konstnärliga gestaltningar samt inköp och förvaltning av den offentliga konsten. Tillsammans med samlingen på konstmuseet och lånekonsten i stadens lokaler, ingår den offentliga konsten i Västerås stads konstsamling.

Teater

En teatermask i vit med lång näsa.

Du som vill se en teaterföreställning har ett brett utbud att välja mellan: allt från ungdomsverksamhet till föreställningar från professionella skådespelare.

Västmanlands Teater

Västmanlands Teater som invigdes 1915 och ritades av dåvarande stadsarkitekten Erik Hahr. Västmanlands Teater är ett kommunalförbund som har i uppdrag att stödja och utveckla teaterlivet i Västmanland. Det gör förbundet genom att erbjuda ca 250 föreställningar per år, varav hälften riktas till barn och unga. Västerås stad och Region Västmanland är huvudmän för Västmanlands Teater.

Västmanlands Teater

4:e teatern

4:e teatern är en scen på CuLTUREN i Kopparlunden. Det är en fri professionell teater vars huvudsakliga uppdrag är att skapa teater/scenkonst ur barn- och ungdomsperspektiv.

4:e teatern

Gycklargruppen TRiX

Gycklargruppen TRiX består av sex professionella gycklare, två nycirkuspedagoger och en producent som tillsammans skapar unik crossoverkultur för att roa gammal som ung i Sverige och världen. I gycklarnas värld är ingenting omöjligt! Gruppen har sin lokal på Sigurdsgatan 33.

Gycklargruppen TRiX

Det finns många föreningar och utbildningar i Västerås som arrangerar publika teaterföreställningar. Se gärna i vår länklista nedan.

Bullan barnscen

Bullan barnscen erbjuder scenkonst för de allra minsta och dess vuxna. Allt började 2010 på 4:e teatern på CuLTUREN. Namnet blev Bullan eftersom barnen bjöds på bullar efter föreställningen. Det skulle vara en tillgänglig och återkommande scen där teaterintresset kunde väckas hos barnen, men även hos de vuxna. Efter det har scenerna ökat runtom i Västerås. Vi är stolta över den bredd av kultur vi lyckas erbjuda på Bullans barnscener och inte minst att den alltid är gratis ute i stadsdelarna. Tillgänglig för så många som möjligt!

Bullan barnscen

Dans

Tre tjejer dansar balett.

Att Västerås är en dansstad har man länge sagt. Vi har flera kända Västeråsare ute i dansvärlden och för att nämna några har vi Jennie Widegren, Fredrik Rydman och David Dalmo som var med och startade det kända danskompaniet Bounce.

Västmanlandsmusiken är ett kommunalförbund som har i uppdrag att stödja och utveckla danslivet i Västmanland. Det görs bland annat genom att förmedla dansföreställningar och genom att på olika sätt stödja arrangörer och andra som arbetar med dans. Västerås stad och Landstinget Västmanland är huvudmän för Västmanlandsmusiken.

Västmanlandsmusiken


Kontakt

Relaterade dokument

Nytt i Västerås

 • 18 juli 2024

  Godkända vattenprover vid Lövudden

  Badvattnet vid Lövudden har nu godkänd kvalitet och Västerås stad avråder inte längre från att bada där.

 • 8 juli 2024

  Ta del av Västerås stads konstsamling digitalt

  Västerås stads konstsamling finns nu tillgänglig genom sökplattformen DigitaltMuseum, en samlingsplats för museer i Sverige där man kan ta del av olika samlingar digitalt. Målet är att samlingarna ska vara tillgängliga för alla intresserade, oavsett tid och plats.

 • 5 juli 2024

  Ungdomsdialog uppmärksammar ungdomars psykiska och sociala hälsa

  Ungdomsdialog är Västerås stads initiativ för att inkludera ungdomar i beslut som påverkar deras liv. Sommaren 2024 är fokuset på hälsa och välmående, med syftet att förstå ungas behov och förbättra ungas tillvaro. Genom intervjuer och workshops samlas ungdomars perspektiv in och resultatet kommer sedan att presenteras för beslutsfattare.

 • 4 juli 2024

  Besöksrekord och folkfest under superveckan i Västerås

  Under vecka 26, 26–30 juni, genomfördes den största evenemangsveckan någonsin i Västerås då SM-veckan och Västerås Cityfestival genomfördes samtidigt. Evenemangen har gemensamt lockat många lokala och tillresta besökare. Vecka 26 slog alla tiders besöksrekord i city och enbart Västerås Cityfestival har återigen slagit besöksrekord med drygt 375 122 besök från torsdag till lördag. En ökning med 7 % jämfört med förra året, enligt siffror från Västerås Citysamverkan. Detta trots det kraftiga regnvädret som drabbade staden under fredag kväll.

Visa fler nyheter