Visa sökformulär

Kultur

Västerås har ett rikt kulturliv, med både stort utbud på evenemang. Det finns också många möjligheter för den som själv vill sjunga, dansa, spela teater eller visa upp sin konst. På den här sidan har vi samlat information och länkar som ska hjälpa dig att hitta det du söker.

Aktuellt

Konstmuseets samling fyller 100 år

Under 2019 fyller konstmuseets samling 100 år. Det firas med utställningen 19–19. Den visar verk ur museets samling som skapats mellan åren 1919–2019. Ambitionen är att även ge en historisk bild av den samtid som konsten skapats i genom att lyfta fram fyra perspektiv: det internationella, det nationella, det kvinnohistoriska och det lokala perspektivet. I en separat del behandlas även ett tema som löper genom hela konsthistorien: Den nakna kvinnan.

Länk till Västerås konstmuseums webbplatslänk till annan webbplats

 

Bibliotek

Västerås stadsbibliotek

Huvudbiblioteket ligger i centrala Västerås, på Biskopsgatan 2 med ingång även från Engelbrektsgatan. Det finns också fem stadsdelsbibliotek och bokbussen Röda rummet. Utställningar, konserter, föreläsningar, teaterföreställningar och mycket annat visas på biblioteken.

Läs mer på Västerås stadsbiblioteks webbplats.länk till annan webbplats
Länk till Skultuna bibliotek som drivs av Skultuna kommundelstjänst.länk till annan webbplats
Länk till Tillberga bibliotek som drivs av Tillberga Grannskapsservice.länk till annan webbplats

Biografer, film

Biografen Elektra, belägen i CuLTUREN, Kopparlunden, är Västerås enda Art-cinema och Västmanlands första digitala bio. Det är en mångkulturell mötesplats med ett brett utbud av filmer från hela världen. Elektra är en ideell kulturförening och ingår i Folkets bio som finns över hela Sverige. Elektra samarbetar med andra kulturföreningar, studieförbund och ideella organisationer. Du som vill lära dig hur man driver en bio kan vara med som maskinist, arrangör eller biljettförsäljare. På Elektra finns även olika filmklubbar att vara engagerad i.

Läs mer på Elektras hemsidalänk till annan webbplats.
Sök på kategorin film i evenemangskalender för att se kommande evenemanglänk till annan webbplats

Musik

Västerås har en mängd olika musikscener. Många av landets mest uppskattade sångare och musiker kommer härifrån. Inom jazz- och improvisationsmusik är Västerås ett begrepp, såväl inom landet som internationellt. Här finns dessutom ett rikt amatörmusikliv.

Västerås Konserthus

I Västerås Konserthus kan du ta del av folk- och världsmusik, pop/rock, visor, schlager, jazz, kammarmusik och symfoniorkester. Västmanlandsmusiken är ett kommunalförbund och i verksamheten ingår även Västerås Sinfonietta som består av 33 musiker.

Läs mer på Västerås Konserthus hemsidalänk till annan webbplats

Västerås Kulturskola

Västerås Kulturskola ger dig som är 0-20 år och är bosatt i Västerås, möjlighet att hitta ditt egna uttryck i musik, dans, teater och bild. Undervisningen sker dels i Växhuset, Viktor Larssons Plats och dels i omkring 20 olika skolor i Västerås stad. Västerås Kulturskola har också uppvisningar runtom i staden.

På Västerås Kulturskola kan du läsa mer om utbudet.

Nya Perspektiv

Nya Perspektiv startade 1999 som ett musikprojekt och är nu en ideell förening med samma namn. Här presenteras samtida musik, ljudkonst och mycket annat, t ex musik i gränsområdet mellan olika musikgenrer, och kombinationer musik-dans, musik-poesi och musik-bildkonst. De flesta av föreningens konserter är belägna på Slottsgatan 19 på Post Art studios.

Läs mer på Nya Perspektivs hemsidalänk till annan webbplats

Lasses kvarter

”I Lasses kvarter” är en kulturföreningen till Lasse Färnlöfs minne. De arrangerar konserter under sommarmånaderna som äger rum i trädgården på Apalby gård. Lasse gillade spännande, musikaliska möten. Gärna genreöverskridande och nyskapande. Det är denna anda föreningen vill förvalta genom att bjuda in musiker, artister, konstnärer, skådespelare, filosofer, filmare, musiker, dj från olika musikaliska områden och kulturer till möten.

Läs mer på i Lasses kvarters hemsidalänk till annan webbplats

Västerås Cityfestival

Västerås Cityfestival är en stadsfest under en vecka på sommaren för hela Västerås. Den präglas av ett stort värdskap där alla ska känna sig välkomna. Festivalen har ett brett utbud av aktiviteter där alla besökare ska ha möjlighet att känna sig delaktiga. Under hela veckan fylls västerås av både lokala samt kända musiker.

Läs mer på Västerås Cityfestivals hemsidalänk till annan webbplats
Sök på kategorin musik i evenemangskalender för att se kommande evenemanglänk till annan webbplats

Konst och museer

I Västerås finns en mängd museer, gallerior och offentlig konst.

Västmanlands läns museum

Västmanlands läns museums uppgift är att fördjupa kunskapen om det västmanländska kulturarvet, väcka opinion, öka insikten om det förflutna och berika perspektiven på samtiden och framtiden. Verksamheten finns i länets elva kommuner. I Västerås finns museet på Karlsgatan 2. Föremålsarkiv och verkstäder finns på WestmannaArvet i Hallstahammar. 

Läs mer på Länsmuseets hemsidalänk till annan webbplats

Vallby Friluftsmuseum

Vallby Friluftsmuseum grundades 1921. Här kan man ta natursköna promenader, uppleva västmanländsk  kulturhistoria, äta god mat och botanisera bland butiker och hantverkare.  Årligen arrangeras programdagar som midsommarfirande, julmarknad, Levande museum samt konserter, kurser och föreläsningar.

Museet återskapar och visar de miljöer som människor i  Västmanland levde och arbetade i en gång och verkar för att låta hus, djur,  odlingar och landskap bilda en helhet. Museet arbetar även med bevarande av levande  samlingar av kulturväxter och lantrasdjur

Läs mer på Vallby Friluftsmuseums hemsidalänk till annan webbplats

Västerås konstmuseum

Västerås konstmuseum ansvarar för Västerås stads konstsamling som främst består av svensk 1900-talskonst och samtidskonst. De ansvarar också för den offentliga konsten i Västerås som finns runt omkring oss i staden. Västerås gator, torg och parker rymmer en mångfald av konstverk och du kan läsa mer om det på konstmuseets hemsida där de berättar om nya verk, underhållningsarbeten och andra aktuella projekt som berör den offentliga konsten.

Läs mer på Konstmuseets hemsidalänk till annan webbplats

Offentlig konst - karta

Välkommen till kartan för offentlig konst i Västerås. Här presenteras ett urval av de offentliga konstverk som ägs av Västerås stad, samt ett mindre antal verk med annan ägare.

Västerås konstmuseum ansvarar för nya konstnärliga gestaltningar samt inköp och förvaltning av den offentliga konsten. Tillsammans med samlingen på konstmuseet och lånekonsten i stadens lokaler, ingår den offentliga konsten i Västerås stads konstsamling.

Teater

Du som vill se en teaterföreställning har ett brett utbud att välja mellan: allt från ungdomsverksamhet till föreställningar från professionella skådespelare.

Västmanlands Teater

Västmanlands Teater som invigdes 1915 och ritades av dåvarande stadsarkitekten Erik Hahr. Västmanlands Teater är ett kommunalförbund som har i uppdrag att stödja och utveckla teaterlivet i Västmanland. Det gör förbundet genom att erbjuda ca 250 föreställningar per år, varav hälften riktas till barn och unga. Västerås stad och Region Västmanland är huvudmän för Västmanlands Teater.
Läs mer på Västmanlands Teaters hemsidalänk till annan webbplats

4:e teatern

4:e teatern är en scen på CuLTUREN i Kopparlunden. Det är en fri professionell teater vars huvudsakliga uppdrag är att skapa teater/scenkonst ur barn- och ungdomsperspektiv.
Läs mer på 4:e Teaterns hemsidalänk till annan webbplats

Gycklargruppen TRiX

Gycklargruppen TRiX består av sex professionella gycklare, två nycirkuspedagoger och en producent som tillsammans skapar unik crossoverkultur för att roa gammal som ung i Sverige och världen. I gycklarnas värld är ingenting omöjligt! Gruppen har sin lokal på Sigurdsgatan 33.Läs mer på TRiX hemsidalänk till annan webbplats

Det finns många föreningar och utbildningar i Västerås som arrangerar publika teaterföreställningar. Se gärna i vår länklista nedan.

Sök på kategorin teater i evenemangskalender för att se kommande evenemanglänk till annan webbplats

Dans

Att Västerås är en dansstad har man länge sagt. Vi har flera kända Västeråsare ute i dansvärlden och för att nämna några har vi Jennie Widegren, Fredrik Rydman och David Dalmo som var med och startade det kända danskompaniet Bounce.

Västmanlandsmusiken är ett kommunalförbund som har i uppdrag att stödja och utveckla danslivet i Västmanland. Det görs bland annat genom att förmedla dansföreställningar och genom att på olika sätt stödja arrangörer och andra som arbetar med dans. Västerås stad och Landstinget Västmanland är huvudmän för Västmanlandsmusiken.

Läs mer på Västmanlandsmusikens hemsida om danslänk till annan webbplats

Sök på kategorin dans i evenemangskalender för att se kommande evenemanglänk till annan webbplats

Kontakt

Relaterade dokument

Hjälpte informationen på denna sida dig?