Visa sökformulär

Arrangera kulturevenemang

Att arrangera ett kulturevenemang i stort eller smått är spännande och det finns mycket att tänka på. Vill du sätta upp en teaterföreställning eller arrangera en konsert? Vi ser gärna att kultur händer överallt i Västerås och går in och stödjer där vi har möjlighet!

Vad vill du arrangera?

Om du inte redan har det klart för dig vad du vill arrangera tar våra kultursekreterare varje år fram en utbudskatalog för dig som arrangör. Här kan du hitta subventionerade kulturprogram för olika målgrupper. Se utbudet här

När?

När ska arrangemanget hållas? Om det är ett större arrangemang dit du vill få mycket publik kan det vara bra att titta i evenemangskalendern och se om det krockar med något annat liknande program. Här hittar du Evenemangskalendernlänk till annan webbplats

Var?

När du vet vad som ska arrangeras är det dags att tänka på var det ska ske. Behövs något speciellt för detta arrangemang? Yta, teknik, trefasuttag och så vidare? Ska publiken sitta eller stå?

Det finns flera scener i Västerås som du kan hyra. Culturen, Växhuset och Västmanlands Teater är några exempel i centrala Västerås där det går att hyra lokaler och teknik. Ute i stadsdelarna finns olika mötesplatser, idrottsanläggningar, bygdegårdar och andra samlingslokaler. Ta kontakt och hör efter om lokalen skulle passa ditt arrangemang samt om det är ledigt för uthyrning just då.

Läs mer om CuLTUREN
länk till annan webbplats
Läs mer om Växhuset
länk till annan webbplats
Läs mer om Västmanlands Teaterlänk till annan webbplats

Budget

En budget är viktigt att göra tidigt i planeringen för att se alla kostnader tydligt. Vi stödjer föreningar, enskilda kulturaktörer och olika arrangemang och projekt med bidrag och ekonomiskt stöd. Läs mer om de olika kulturstöden och hur du ansöker här

Tillstånd

Vid de flesta typer av evenemang och offentliga sammankomster krävs det av arrangören att man söker tillstånd hos en eller flera olika myndigheter.

På polisens webbplats kan du läsa mer om tillstånd för offentlig tillställning och sammankomsterlänk till annan webbplats

För att få servera alkoholhaltiga drycker behöver du oftast ett tillstånd från den kommun där serveringen ska ske.

Läs mer vad som gäller i Västerås här

Synliggöra ditt evenemang

Det är viktigt att du får ditt evenemang att synas för så många som möjligt för att det ska komma publik. En viktig del av marknadsföringen är att göra klart för dig vilken målgrupp du har, alltså vilka du vill ska komma till arrangemanget. Försök att hitta nätverk där du når den här målgruppen. Är det kanske på anslagstavlan på äldreboendet informationen ska finnas, på öppna förskolan eller på stadsdelens gemensamma facebook?

Vi samlar kulturevenemang i vår evenemangskalender. Vårt mål är att all kultur ska hittas här, både de mindre programmen ute i stadsdelarna och det större evenemanget i de stora arenorna. Gå in på evenemangskalendern och lägg ut informationen, gärna med en bild så kommer den vara synlig både här på vasteras.se samt på turistbyråns hemsida.

Här hittar du Evenemangskalendernlänk till annan webbplats


Kulturstöd

Vi stödjer föreningar, enskilda kulturaktörer och olika arrangemang och projekt med bidrag och ekonomiskt stöd.

Kultur- och fritidsföreningar

För att kunna ansöka om föreningsstöd ska er förening vara godkänd av Västerås stad. Om ni vill söka stöd för kommande verksamhetsår måste ni göra det senast den 15 oktober. Det är viktigt att ni tar del av riktlinjerna för föreningsstöd innan ansökan.

Riktlinjer för föreningsstöd, kultur- och fritidsföreningar
PDF

Arrangemangs- och projektstöd

Klicka här för att ansöka om arrangemangs- eller projektstödlänk till annan webbplats
Klicka här för att redovisa ert arrangemangs- eller projektstödlänk till annan webbplats

Din förening kan också söka stöd för projekt eller enstaka arrangemang som inte ingår i den ordinarie verksamheten. Du kan söka stödet löpande under året men minst en månad i förväg.

Så bedömer vi det ekonomiska stödet

Det är kulturnämnden som stödjer fritids- och kulturföreningar. När vi ger ekonomiskt stöd bedömer vi hur nyskapande och utvecklande er verksamhet är. Vi tittar också på hur stor er verksamhet är för barn- och ungdomar. Vi bedömer också hur medvetet er förening arbetar med alkohol-, narkotika, dopnings- och tobaksfrågor i barn- och ungdomsverksamheten samt hur ni arbetar med jämställdhet, tillgänglighet och integrering.

Enskild kulturaktör

Klicka här för att ansöka om arrangemangs- eller projektstödlänk till annan webbplats
Klicka här för att redovisa ditt arrangemangs- eller projektstödlänk till annan webbplats

Ekonomiskt stöd till enskilda kulturaktörer finns för dig som har en verksamhet som inte är en ideell förening. Vi stödjer verksamhet som på ett bra sätt kompletterar kommunens egen verksamhet. Ansökan och redovisning gör du via e-formulären här ovanför. Fyll i ansökansformuläret senast en månad före projektets/arrangemangets start.

Enkla Pengar till ung kultur

Nu kan du som är ung söka ”enkla pengar” för att ordna kulturevenemang för andra unga. Vi kallar det ”Enkla Pengar” därför att det ska vara enkelt att söka, ditt event behöver inte vara stort och du ska snabbt få svar om du beviljas bidrag. Bidraget är max 10.000 kronor, vi hjälper dig med ansökan och inom två veckor får du besked om du får bidrag.

Vem kan söka?

 • Privatpersoner i åldern 16-25 år. Du kan söka ensam eller tillsammans med andra unga.
 • Du får inte ansöka som företag eller förening.
 • Din idé om evenemang ska gynna andra unga i Västerås.

Vad kan jag få bidrag till?

Du kan få bidrag för att arrangera något kulturkul evenemang för andra unga. Bara fantasin kan sätta gränser för din idé om ett evenemang! Det kan vara utomhusbio, flashmob, scenframträdanden, spelningar, utställningar av konst eller foto. Det skulle också kunna vara rap-café, brädspelturneringar, cosplayverkstad eller något annat kulturkul. Har du en idé – hör av dig via mail så ringer vi upp dig och pratar vidare.

 • Du kan få bidrag för att arrangera ett kulturevent i Västerås för unga mellan 16-25 år.
 • Ju fler unga evenemanget gynnar, desto större är chansen att bidrag beviljas.
 • Du kan inte söka pengar för att sprida politiska eller religiösa budskap.
 • Du kan inte söka pengar mer än en gång för samma idé/arrangemang men du kan söka för flera olika idéer/arrangemang.

Hur söker jag Enkla Pengar?

Skicka in din idé via e-post Första steget är lätt. Skicka oss en enkel beskrivning av din idé. Berätta vad du vill arrangera. Vill du skicka med en enkel projektplan får du gärna göra det men det är inget krav.

Vi ringer dig Kultursekreteraren ringer upp dig inom några dagar för att prata igenom din idé. Kanske bokar vi ett möte, om det behövs. Tillsammans går vi igenom din idé och tar fram en enkel projektplan.

Snabba besked Inom två veckor efter att vi haft kontakt får du svar på din ansökan.

Redovisa. Inom två månader efter att du fått bidrag och genomfört ditt event ska du redovisa vad pengarna använts till.

Projektplanen

Du behöver inte ha en projektplan klar för att skicka in din idé. Vi hjälper dig gärna att få ihop den. Här ser du några av de punkter projektplanen kommer innehålla. Vi pratar igenom varje punkt när vi hörs av.

ARRANGÖR. Namn och ålder på dig/er som arrangerar med kontaktuppgifter.

ARRANGEMANG. Berätta om din idé, vad det är för arrangemang du vill genomföra och vad krävs för genomförandet. Det kan gälla till exempel lokal, teknik eller funktionärer.

MÅLGRUPP. Beskriv så gott du kan de du tänkt dig ska delta på dit planerade evenemang. Vem är intresserad, ålder, antal?

MARKNADSFÖRING. Hur når du din målgrupp för att få deltagare till arrangemanget? Hur många bör delta för att det ska bli ett bra arrangemang?

BUDGET. Vad kostar det att genomföra arrangemanget? Kommer du få in några pengar till exempel från entré?

Hit sänder du din idé:

Kort beskrivning av din idé. Glöm inte att ange telefonnummer så vi kan nå dig för samtal.

karin.engelholm[a]vasteras.se

 

 

Kontakta oss

Kerstin Klingmann

Kultursekreterare på enheten Allmänkultur

Telefon: 021-39 14 65

Anne Lehnberg Halén

Strateg med ansvar för kultur-, fritids- och sociala föreningar.

Telefonnummer: 021-39 14 40

Monica Holm

Administrativ samordnare för föreningsstöd.

Telefon: 021-39 13 25

Karin Engelholm

Kultursekreterare på enheten Allmänkultur

Telefon: 021- 39 16 88

Det här händer i Västerås

 • Sista dag att nominera din favoritledare

  Känner du någon ideell föreningsledare i Västerås, som gör ett jobb utöver det vanliga? Passa på att nominera hen till Västerås stads eldsjäls- och/eller barn- och ungdomsledarstipendium! Sista anmälningsdag är torsdagen den 31 januari. Västerås stad har i flera år delat ut stipendier på 10 000 kro...

Nytt i Västerås

 • Västerås stad uppmärksammar Raoul Wallenberg

  Den 27 augusti är en minnesdag för Raoul Wallenberg, som räddade tiotusentals judar undan Förintelsen. För att hedra minnet av Raoul Wallenberg och hans gärning genomför Västerås stad ett antal aktiviteter, som syftar till att öka medvetenheten kring civilkurage och mänskliga rättigheter.

 • Storsatsning på trygghet under Västerås Cityfestival

  Västerås Cityfestival närmar sig, och i år satsar Västerås stad mer än någonsin på att öka tryggheten och motverka ofredanden vid evenemang. Målet är att fler festivalbesökare ska känna sig trygga, våga agera och känna stöd från arrangörer, artister och samhälle.

Hjälpte informationen på denna sida dig?