Visa sökformulär

Hej kulturarrangörer!

Vi vill att det ska vara lätt för er att arrangera kultur. Här hittar ni ett antal föreställningar och kulturprogram som ni kan boka genom oss. De är noga utvalda och granskade för att hålla hög kvalité. Vi hjälper er också gärna på olika sätt i arbetet med att planera och genomföra ert bokade arrangemang.

Beställningar för våren/sommaren 2020 ska göras senast 15 november 2019 och för hösten senast 15 maj 2020.

Utbudskatalog för kulturprogram 2020

Teckenförklaring:
¹ 
Kostnadsfritt alternativ inom kultur i äldreomsorgen
²
Rekommenderas för fritidsgårdar och fritidsklubbar.
³
Kostnadsfritt för alla
(EKFA) ingår i Ett kulturliv för alla i samarbete med Västmanlandsmusiken

Eventuell moms tillkommer på samtliga priser.

50-talsmusik på svenska med Liz Hurricane och Ken East

Bildtext

Foto:  (uppges i all marknadsföring)

Liz Hurricane och Ken East spelar 50-tals influerad country/rockabilly – i huvudsak på svenska och en och annan ”covers”. Liz skriver de flesta låtarna, som har blivit mycket uppskattade. Mer än en gång har hon blivit jämförd med Siw Malmkvist!

Medverkande: Elisabeth Storm och Kenneth Österberg.

ALLMÄNT
Målgrupp: Vuxna, äldre och kultur i äldreomsorgen.
Längd: max 2x45 minuter annars efter önskemål.

TEKNIK
Spelyta: 3x2 meter 
Övriga teknikkrav: Vi behöver plats för ombyte till scenklädsel
Bygg-/rivtid: behöver 1 bygg, soundcheck och ombyte. Rivning cirka 30 minuter.

MARKNADSFÖRING
Bild för webb: högerklicka på bilden och spara ner till din dator. Uppge alltid fotografens namn om det är angett under bilden.
Ifyllbar AffischPDF
Affischstomme JPEG

KOSTNAD
Osubventionerat pris: 5 000 kronor inklusive resekostnad och traktamente. Subventionerat pris: 3 000 kronor. Finns även som kostnadsfritt alternativ inom Kultur i äldreomsorgen.

LÄNKAR
Bilder på Liz Hurricane och Ken Eastlänk till annan webbplats

Arabiska Teatern

Bildtext

Europas enda arabisktalande professionella teaterkompani ger större och mindre produktioner för både scen, vanliga rum och utomhus. Föreställningarna ges på arabiska, några av dem med svensk text.

 

FÖRESTÄLLNINGAR

Dockteater på arabiska Mustafa Aldarwish
Historier om äventyr och vänskap från 3 år, ges utan svensk text. (40 minuter, osubventionerat pris 7 000 kronor plus resa/boende. Subventionerat pris: ring för information)

Dockteater på arabiska, Scenkonstportalenlänk till annan webbplats

Al Hakawati Mustafa - berättelser på arabiska Mustafa Aldarwish
Al Hakawati, historieberättaren, framför traditionella historier och nyskrivna berättelser som roar och engagerar, ges i traditionell klädsel, utan svensk text, även utomhus. Kan kombineras med Dockteater ovan.
(40 minuter, osubventionerat pris 7 000 kronor plus resa/boende. Subventionerat pris: ring för information)

Al Hakawati Mustafa - berättelser på arabiska, Scenkonstportalenlänk till annan webbplats

Filmklipp från Al Hakawati Mustafa - berättelser på arabiskalänk till annan webbplats

Den lille prinsen Helen Al-Janabi, Anji Al Youseff, Ibraheem Manaem
En fantasifull, lekfull och rolig scenföreställning för alla åldrar efter Antoine de Saint-Exupérys omtyckta bok, ges med svensk text. (50 minuter, osubventionerat pris 20 000 kronor plus resa/boende. Subventionerat pris: ring för information)

Den lille prisen, Scenkonstportalenlänk till annan webbplats

Axel von Fersens charmkurs - Platinum edition
med Caroline Donath

Bildtext

”Jag såg på damerna och visste, att jag kunde ha en fullständig framgång, om jag bara ville.” Axel von Fersens liv är fyllt av makalösa äventyr. I Frankrike får han självaste drottningen på fall, i Amerika blir han tolk åt General Washington. Vill du bli likadan? Axel von Fersens charmkurs är en underhållande föreställning med Caroline Donath.

Du får ta del utav tips och tekniker för framgång under denna eftermiddag eller kväll, som lika mycket är en show som charmkurs. Caroline tar dig varsamt och lekfullt med på en resa. Du får lära dig att uppvakta, utan att behöva resa dig ur stolen. Caroline har spelat Axel många gånger och är expert på hans charm.

Efter föreställningen får alla deltagare ett fint diplom för sina nya färdigheter. Man kan därefter titulera sig ”Avancerad Charmör”. Denna charmkurs är den nya, lyxiga Platinum-upplagan, och du blir först med det senaste ur historien.

FAQ - KOMMER AXEL VARA DÄR?
Axels ande finns med på plats, allt för att göra dig fullfjädrad i finess. Hans röst är mörk och sammetslen. Caroline är också nyexaminerad röstcoach, och du får enkelt och konkret lära dig hur man gör. I Hollywood kostar sådana tips tusentals dollar.

JAG KÄNNER LÄNGTAN EFTER FRAMGÅNG. KAN AXEL HJÄLPA MIG?
Ja, det kan han.

Caroline Donath är skådespelerska, dramatiker och logonom (röstcoach). Hon har i ”Axel von Fersens charmkurs!” och denna variant, den nya kursen ”Axel von Fersens charmkurs Platinum Edition” diplomerat tusentals besökare. Hennes föreställningar har spelats på Södra Teatern, Livrustkammaren, Löfstad slott, Stadsmuseet i Stockholm, Reginateatern, Drottningholms slottsteater och en rad andra platser i landet. Hon är specialiserad på olika röster och på att använda sig av ett autentiskt historiskt material.

ALLMÄNT
Målgrupp: Vuxna
Längd: 1 timme och 40 minuter.

TEKNIK
Spelyta: Ingen större yta behövs, men minst cirka 2x2 meter.
Takhöjd: inga krav.
Övriga teknikkrav: Gärna tillgång till högtalare med 3,5 mm kabel för vanlig bärbar dator. Om det inte finns, kan detta ordnas.
Bygg-/rivtid: 30 minuter byggtid/rivtid

MARKNADSFÖRING
Bild för webb: högerklicka på bilden och spara ner till din dator. Uppge alltid fotografens namn om det är angett under bilden.
Ifyllbar AffischPDF
Affischstomme JPEG

KOSTNAD
Osubventionerat pris: 11 000 kronor inklusive resa och traktamente. Subventionerat pris: 3 700 kronor. Subventionerat/gratis för tjej- och kvinnocaféer.

LÄNKAR
Filmklipp med Axel von Fersens charmkurslänk till annan webbplats

Berättelser och musik med Stig Lång och Peo Hiller

Bildtext

Välj mellan följande två program:

Berättelser och sånger från andra sidan träsket
Allt startar med en äventyrlig slädfärd innan ett skrik stiger upp mot den norrländska himlen som tecken på att ett gossebarn är fött. I en väv av berättelser och musik får vi följa gossen från hans första barfotasteg i byn på 50-talet, tills han i en senapsgul Saab v4, lämnar hembygden för gott med sikte på Västmanland.

Farsan, Tarzan och Jag
En livsbejakande berättelse om gossen som inte skulle bli lika stor och stark som far, men modig som Tarzan. Han skulle ofta gå vilse i livets djungel, men hitta hem igen.

ALLMÄNT
Målgrupp: Vuxna, äldre och kultur i äldreomsorgen
Längd: 45 minuter

TEKNIK
Spelyta: 2,5  x 2,5 meter
Övriga teknikkrav: eluttag
Bygg-/rivtid: 60 minuter/30 minuter

MARKNADSFÖRING
Bild för webb: högerklicka på bilden och spara ner till din dator. Uppge alltid fotografens namn om det är angett under bilden.
Ifyllbar AffischPDF
Affischstomme JPEG

KOSTNAD
Osubventionerat pris: 2 500 kronor inklusive resa och traktamente.
Finns även som kostnadsfritt alternativ inom Kultur i äldreomsorgen.

Blandad musik för fiol och gitarr
med Karin Ullvin och Frans Einarsson

Bildtext

Karin och Frans framför ett varierat program för fiol och gitarr innehållande musik av några av de stora mästarna varvat med svensk folkton.

Frans Einarsson kommer från Västerås. Han har studerat vid musikhögskolan i Örebro samt vid Gnesinyakadiemien i Moskva och spelar i diverse ensembler, bl a gitarrtrion Caspàr.

Karin Ullvin är från Köping och har gått Mälardalens högskolas kammarmusikerutbildning och spelar även sedan många år irländsk musik i banden SIR REG och Banshee Rebels.

ALLMÄNT
Målgrupp: Vuxna, äldre och kultur i äldreomsorgen.
Längd: Efter önskemål. 30-60 minuter.

TEKNIK
Spelyta: 3 x 2 meter
Övriga teknikkrav: Eluttag
Bygg-/rivtid: 30 minuter

MARKNADSFÖRING
Bild för webb: högerklicka på bilden och spara ner till din dator. Uppge alltid fotografens namn om det är angett under bilden.
Ifyllbar AffischPDF
Affischstomme JPEG

KOSTNAD
Osubventionerat pris: 4 000 kronor inklusive resa och traktamente. Subventionerat pris: 2 500 kronor.
Finns som kostnadsfritt alternativ inom Kultur i äldreomsorgen.

BULLAN barnscen

Bildtext

Bullanscenen började på Culturen som en teaterscen för de allra minsta och deras familjer. En tillgänglig scen för ett gott möte och trevlig samvaro, inte för dyr, med den allra bästa scenkonsten för barn som kunde erbjudas både av västmanländska grupper och gästande grupper från andra delar av Sverige. Idag har BULLAN barnscen filialer i sex stadsdelar, där utgångspunkten är att föreställningarna ska vara gratis för besökarna. Speciellt för BULLAN barnscen är att hela stadens program presenteras i gemensamma trycksaker, via Facebook-sidan Barnkultur i Västerås och med gemensam pressinformation. Spelplatsen får färdiga affischer till varje föreställning.

Vill du ansvara för en BULLAN barnscen i din stadsdel – Välkommen att ta kontakt, så berättar vi mer!

ALLMÄNT
Målgrupp: barn ca 2 – 8 år med deras familjer, vissa föreställningar kan vända sig till både något yngre och något äldre barn.
Omfattning: cirka 2 – 4 föreställningar/år, på regelbunden basis; nya BULLAN barnscener kan bara startas där det finns en ambition att behålla verksamheten över tid.
Förställningstid: BULLAN barnscen ges i första hand på lördag-söndag, på tider som passar familjerna

TEKNIK
Tekniska krav: Det finns föreställningar av hög kvalitet för både små och stora lokaler! Men i en liten lokal blir det förstås inte riktigt samma föreställningar som i en stor.
Bygg-/rivtid: Barnteater förutsätter ofta 1-2 timmars byggtid och cirka 1 timmes rivtid.

KOSTNAD
Enligt överenskommelse, t ex 3 000 kronor/föreställning eller 4 000 kronor/termin (två tillfällen). För publiken ska det vara kostnadsfritt.

Affischer för vårens BULLAN barnscen
Här hittar ni affischer som ni själva kan skriva ut och sprida. Ni som arrangör får även 8 st upptryckta affischer/föreställning skickade till er per post.

BULLAN barnscen CuLTUREN
8/2 Igelkotten och Mullvaden med Dockteatern TittutPDF
7/3 Feeri, dröm på riktigt med Teatteri SydänkäpyPDF
28/3 Fågel med KolKo inkPDF25/4 Fjället med FjordPDF

BULLAN barnscen på Västerås Barnfestival
23/5 Tårtkalas med föreställningen Buhu och Stank med Riksteatern/Tyst teaterPDF

BULLAN barnscen Bäckby
22/2 Lilla spöket Laban med Teater DaCapoPDF

BULLAN barnscen Viksäng/Öster Mälarstrand
15/3 Musen och äpplet med Hedmans teaterPDF
19/4 Maten är klar! med LongKalsongPDF

BULLAN barnscen Hammarby
14/3 Vi älskar rock! med Lisa och Matt BouvierPDF
25/4 Lilla spöket Laban med Teater DaCapoPDF

BULLAN barnscen Råby
15/3 Vill ha hund med Dockteatern TittutPDF
10/5 Musen och äpplet med Hedmans teaterPDF

BULLAN barnscen Tillberga
15/2 Räven i den kolsvarta natten med Teater PeroPDF
28/3 Lilla spöket Laban med Teater DaCapoPDF

BULLAN barnscen Önsta Gryta
23/2 Lilla spöket Laban med Teater DaCapoPDF
18/4 Maten är klar! med LongKalsongPDF

Teatteri Sydänkäpy

Bildtext

Foto: Kari Sunnari  (uppges i all marknadsföring)

Feeri, dröm på riktigt

Föreställningen ges på svenska eller finska

Ett sagoäventyr om vänskap
Två barn träffas.
- Var är jag?
- Har du inte varit här förut? Jag kommer alltid hit när jag sover
- Är det här en dröm?
- Det här är Feeri. Det är en plats.
- Wow!

I Feeri lär sig barnen tillsammans vad det betyder att vara vänner, hur vänner pratar med varandra, rör vid varandra, och hur man kan bråka som attans utan att vänskapen faller. De tittar med varandras ögon och känner vad den andra känner. I Feeri blir det ett äventyr att sova och drömmarna är på riktigt. Eller är det mer på riktigt att vakna? Hur vet man säkert att man är vaken? Och kan ett frö som man planterar i Feeri bli en blomma som blommar hemma i trädgården?

Seikkailusatu pienille unennäkijöille
Kaksi lasta tapaavat:
Missä mä oon?
Et sä oo ollu täällä aikasemmin? Mä tuun tänne aina kun mä nukahdan
Onks tää unta?
Tää on Feeri, tää on paikka
Wau

Feerissä lapset opettelevat yhdessä mitä ystävyys tarkoittaa, kuinka ystävät puhuvat toisilleen, miten he koskettavat toisiaan ja miten käydään raivoisia riitoja, joihin ystävyys ei kuitenkaan kaadu. He oppivat katsomaan toisen silmin ja tuntemaan miltä toisesta tuntuu. Feerissä nukkuminen on seikkailua ja uni on totta. Vai onko herääminen sittenkin todempaa? Mistä tietää, että on valveilla? Ja voiko Feerissä istutettu siemen ilmestyä kodin puutarhaan narsissina?

Yhteistuotanto / Samproduktion Teatteri Sydänkäpy (Sverige), Teatteri Quo Vadis & Tampereen Työväen Teatteri (Finland)

Medverkande: Kolina van den Berg och Minerva Kautto alt. Maija Rissanen

ALLMÄNT
Målgrupp: Familj, barn 4 – 8 år
Längd: 35 minuter
Antal publik: max 50

TEKNIK
Spelyta: 5 x 6 meter
Takhöjd: 2,5 meter
Bygg-/rivtid: 1 timme/30 minuter

MARKNADSFÖRING
Bild för webb: högerklicka på bilden och spara ner till din dator. Uppge alltid fotografens namn om det är angett under bilden.
Ifyllbar AffischPDF
Affischstomme JPEG

KOSTNAD
Osubventionerat pris: 12 000 kronor plus resa/boende. Subventionerat pris: 0 - 4 000 kronor.

LÄNKAR
Feeri, dröm på riktigt, Scenkonstportalenlänk till annan webbplats

ÖVRIGA FÖRESTÄLLNINGAR från Teatteri Sydänkäpy:
Andu Räppäri – sagostund med rapmusik med Jesse Piisinen (ges på svenska och finska, 3 – 10 år/familj, osubventionerat pris 5 000 kronor + resa. Subventionerat pris: 0-4 000 kronor
Andu Räppäri, Scenkonstportalenlänk till annan webbplats

Mamma ska räddas (ges på svenska och finska, 6 – 9 år/familj, osubventionerat pris 8 000 kronor)
Mamma ska räddas, Scenkonstportalenlänk till annan webbplats

Med Sisu och Stora Drömmar (10-12 år/familj/över generationsgränserna, osubventionerat pris 6 500 kronor. Subventionerat pris: 0 - 4 000 kronor.)
Med Sisu och Stora Drömmar, Scenkonstportalen.länk till annan webbplats
Bild på Med Sisu och Stora Drömmar
Ifyllbar AffischPDF
Affischstomme JPEG

Känna känna känslor / Tunne tunteesi NY!
Alla dessa känslor som dyker upp! Man ramlar, får ont och blir ledsen. Eller blir glad av att leka med en färgglad ballong. Kanske blir man arg på nallen. Dumma nallen! Oj. Vi kramar nallen. Nu är nallen glad igen. En föreställning för förskolebarn – även de allra minsta. Tvåspråkig föreställning (svenska och finska), alla barn oavsett språkbakgrund kan hänga med p g a tydligt scenspråk. (Från 1 år, osubventionerat pris 5 000 kronor. Subventionerat pris: 0-4 000 kronor. )
Känna känna känslor, Scenkonstportalen.länk till annan webbplats

Filmworkshop med FilmCentrum

Bildtext

FilmCentrum är en Centrumbildning och en kulturförening som distribuerar film mot den institutionella marknaden och bedriver en omfattande filmpedagogisk verksamhet. I utbudskatalogen erbjuder vi 2020 möjligheten att boka två olika filmworkshops. Aktiviteten passar utmärkt för exempelvis fritidshem, fritidsgårdar, lovverksamhet, bibliotek och/eller andra organisationer och aktörer som bedriver barn- och ungdomsverksamhet.

FILMWORKSHOP: ANIMATION
Vill ni utveckla barn och ungas filmskapande, animationsteknik och ge dem kunskaper att använda iPads på ett kreativt sätt? Missa inte tillfället att ge barn och unga möjlighet att få kliva in i rollen som filmare samt grunderna och inspirationen att fortsätta att uttrycka sig med film.

Genom animation kan man med relativt enkla medel skapa egen film. Det är en teknik som understryker berättelsens uppbyggnad, som förenar olika konstformer och utmanar gränserna mellan fantasi och verklighet. Animation förenar olika uttryck och konstformer; från manusets ord till färdig film med de material och tekniker som skolan eller eleven själv vill arbeta med. Rekvisita kan framställas digitalt, utgå från befintliga bilder eller skapas för att förena andra konstnärliga uttrycksformer.

I den här prova-på-kursen får deltagarna en introduktion till animationsteknik. Under kursen tittar vi på exempel på film och animationer, tillverkar rekvisita, filmar och redigerar kortare scener. Kursen utgår från iPads och Stop Motion-teknik.

Aktiviteten passar utmärkt för exempelvis fritidshem, fritidsgårdar, lovverksamhet, bibliotek och/eller andra organisationer och aktörer som bedriver barn- och ungdomsverksamhet.

FILMWORKSHOP: DOKUMENTÄRT BERÄTTANDE
Vill ni utveckla barn och ungas kunskaper i dokumentärfilm, berättande och intervjuteknik? Missa inte tillfället att ge barn och unga möjlighet att få kliva in i rollen som filmare samt grunderna och inspirationen att fortsätta att uttrycka sig med film.

En workshop i dokumentärt berättande är ett utmärkt sätt att tillvarata engagemang och stimulera ett kritiskt förhållningssätt.

Här får deltagarna en introduktion i dokumentärt berättande, intervjuteknik, inspelning och redigering. Under ett kurstillfälle tittar vi på exempel på dokumentärfilm, intervjuar varandra och provar på att filma och redigera kortare dokumentära filmscener. Kursen utgår från iPads och redigeringsprogrammet iMovie.

ALLMÄNT
Målgrupp: barn och unga mellan 7-15 år
Längd: 1 workshoptillfälle är 2-3 timmar exklusive förberedelsetid
Antal publik: max 15 st deltagare

TEKNIK
Spelyta: Kursen genomförs på plats i verksamhetens egna lokaler. 
Övriga teknikkrav: Visningsmöjligheter på DVD eller VoD behövs. iPads, iMovie/ iStopmotion (teknik lånas av Filmcentrum vid behov).

MARKNADSFÖRING
Bild för webb: högerklicka på bilden och spara ner till din dator. Uppge alltid fotografens namn om det är angett under bilden.

KOSTNAD
Osubventionerat pris: 3 timmar 5 000 kronor plus resa/boende. 2 timmar: 4 000 kronor plus resa/boende/transportkostnad. Tillägg för lån av iPads: 500 kronor per workshop. Subventionerat pris: ring för information. 

Föregångerskan med Catherine Westling

Bildtext

Foto: Lina Alriksson (uppges i all marknadsföring)

100 år sen den kvinnliga rösträtten - kampen för demokrati är inte över! Föregångerskan, en kvinnokämpe från förr, påminner om att inte ta våra rättigheter för givet. Demokrati är en färskvara.
Musik och den rosa färgen placerar handlingen här och nu.

En 50 minuter rapp monolog om då och nu. Musik och ljud inklipp blir motspelare till Gulli Petrini, en veklig agitator för rösträtten.

Medverkande: Catherine Westling med tekniker.

ALLMÄNT
Målgrupp: unga vuxna, vuxna
Längd: 50 minuter
Spelperiod: Vecka 7/2020 i första hand

TEKNIK
Spelyta: 3 x 3 meter
Takhöjd: 2,7 meter
Övriga teknikkrav: 2 separat avsäkrade 10A jordade uttag. Bärhjälp.
Bygg-/rivtid: 2 timmar/1 timme

MARKNADSFÖRING
Bild för webb: högerklicka på bilden och spara ner till din dator. Uppge alltid fotografens namn om det är angett under bilden.
Ifyllbar AffischPDF
Affischstomme JPEG

KOSTNAD
Osubventionerat pris: 9 500 kronor plus resa/boende. Subventionerat pris: 3 500 kronor. Subventionerat/gratis för tjej- och kvinnocaféer.

LÄNKAR
Teater Ladanlänk till annan webbplats

JONNA

Bildtext

Foto: Maria of Sweden och Röd varg reklam (uppges i all marknadsföring)

JONNA är ett nytt och starkt lysande stjärnskott på Västerås artisthimmel, klädd i rött. Hon har deltagit i en rad tävlingar som till exempel Imagine och P4-Nästa. Imagine Västmanland 2019 vann hon och prisvinsten i riksfinalen gav henne en spelning på Gothenburg culture festival. Juryns motivation löd: "Med en genomarbetad scenshow, en klockren publikkontakt och ett unikt uttryck sitter våra blickar fastklistrade. En röst som berör. Texter med fokus på relevanta ämnen." Jonnas låt Black Tears har spelats i radio och hennes namn har dykt upp på festival- och konsertaffischer för bland annat Cityfestivalen, Ung kultur möts, Berget och The gathering på Västerås konserthus.

Hon har så länge hon kan minnas använt sig av musiken som ett sätt att uttrycka sig och med sina texter vill hon ge ett bredare perspektiv på världen. Hon tror att positiv förändring kommer inifrån den människa som fått en bred världsbild men gjort ett självständigt val.

Medverkande: Jonna Dahlblom

ALLMÄNT
Målgrupp: 0-100 år
Genre: elektronisk musik med akustiska inslag
Längd: 10-60 minuter, enligt önskemål och överenskommelse
Spelperiod: måndag-torsdag efter 18:00, fredag efter 17:00, samt helger

TEKNIK
Tekniska krav: mikrofon, möjlighet att spela upp bakgrunder via sin dator, möjlighet att spela gitarr
Bygg-/rivtid: 30 minuter byggtid/soundcheck och 15 minuter rivtid

MARKNADSFÖRING
Bild för webb: högerklicka på bilden och spara ner till din dator. Uppge alltid fotografens namn om det är angett under bilden.
Ifyllbar AffischPDF
Affischstomme JPEG

KOSTNAD
Osubventionerat pris: 2 500 kronor.

LÄNKAR 
Jonna på Spotifylänk till annan webbplats

Kainos Sång med Skottes Musikteater

Bildtext

Föreställningen ges på svenska och finska

Kaino står på båten som ska ta henne och hennes två bröder Arvo och Mauno, från det krigsdrabbade Finland till landet fullt av sockerdricka - Sverige!
Mammas ord ekar i Kainos huvud: En sak måste du komma ihåg, Kaino. Ni måste hålla ihop. Du måste vara en duktig flicka!

Med toner från kantele, dragspel och klarinett, får vi höra den verklighetsbaserade berättelsen om Kaino. Hon var en av de 72 000 finska krigsbarn som kom till Sverige under andra världskriget. Vi får följa hennes väg genom flyktingförläggningar, fosterfamiljer och in i det svåra, till en början obegripliga, svenska språket. Kaino, vars berättelse vi tar del av, bor idag i Norberg.

Medverkande: Marie Skönblom, Kalle Zerpe, Sara Fridholm

ALLMÄNT
Målgrupp: barn/ungdom från 10 år, generationsöverskridande
Längd: 1 timme 15 minuter
Antal publik: max 60 (arenasittning)
Spelperiod: 9/4 - 31/5 samt 1/10 - 30/11 2020

TEKNIK
Spelyta: 6 x 4 meter, minimum lokalstorlek inkl publik 11 x 7,5 m, publik på båda långsidorna.
Takhöjd: 3 meter
Övriga teknikkrav: 2 x 10A, mörkläggning önskvärd, bärhjälp 2 personer.
Bygg-/rivtid: 2,5 timmar/1,5 timme

MARKNADSFÖRING
Bild för webb: högerklicka på bilden och spara ner till din dator. Uppge alltid fotografens namn om det är angett under bilden.
Ifyllbar AffischPDF
Affischstomme JPEG

KOSTNAD
Osubventionerat pris: 9 000 kr plus resa/boende. Subventionerat pris: 0 - 3 500 kronor.

LÄNKAR
Skottes Musikteaterlänk till annan webbplats

Kalevalaskåpet med Teater Sláva

Bildtext

Foto: Mikael Öberg  (uppges i all marknadsföring)

Föreställningen passar både svenskspråkiga och tvåspråkiga barn och familjer.

I de blånande finska skogarnas djup vilar Kalevalas sagoskatt. En sagoteater för de små, fylld av det finska eposets minsta pärlor. Kalevalaskåpet är ett gyllene skrin att öppna. Vi gläntar på locket till en skattkista full av sagor som gnistrar av guld och silver. En föreställning fylld av musik, sång och skönhet som bjuder på en rolig och poetisk stund med mycket näring för fantasin.

ALLMÄNT
Målgrupp: 4 – 7 år, familj 
Längd: 45 minuter
Antal publik: max ca 60

TEKNIK
Spelyta: 5 x 5 meter
Takhöjd: 3 meter
Övriga teknikkrav: 1 x 10 A (2 uttag), mörkläggning önskvärd. Om lokalen tillåter används små puffar av magisk rök.
Bygg-/rivtid: 1 timme/1 timme

MARKNADSFÖRING
Bild för webb: högerklicka på bilden och spara ner till din dator. Uppge alltid fotografens namn om det är angett under bilden.
Ifyllbar AffischPDF
Affischstomme JPEG

KOSTNAD
Osubventionerat pris: 8 000 kronor plus resa/boende. Subventionerat pris: 0 - 3 000 kronor.

LÄNKAR
Filmklipp på Kalevalaskåpet med Teater Sláva
Teater Slávalänk till annan webbplats

 Kika in bakom kulisserna på Västmanlands Teater!

Bildtext

Följ med på en guidad tur genom det 104 åriga teaterhuset. Vi kommer visa dig hur arbetet ser ut från idé till färdig föreställning och vad som sker behind the scens fram tills ridån går upp och publiken fyller salongen.

ALLMÄNT
Målgrupp: fritidsgårdar och fritidsklubbar 
Längd: cirka 1 timme 

KOSTNAD 
Programmet är kostnadsfritt för fritidsgårdar och fritidsklubbar.

Mer information och bokningsbara datum kommer inom kort.

 

Musik för mindfulness med Deborah Henriksson

Bildtext

Foto: Mats Nyman  (uppges i all marknadsföring)

Deborah Henriksson är en prisbelönad svensk artist med rötterna i USA. Hennes originalmusik är en blandning av nutida folk, pop, och Keltisk. Musiken och hennes lugna omfamnande röst ger ro för själen med harmoniska melodier och underfundiga texter. Deborah och hennes inspirerande röst berör.

I september 2018 blev Deborah Henriksson Gold Medal Winner av Global Music Awards för ”female vocalist” och för sitt femte album ”Near and Far”. Albumet har fått lysande recensioner i USA, Sverige, och Australien. Tre av sångerna legat som nr 1 på Svenska Närradiolistan. Deborahs singel från 2019 ”BECAUSE” blev finalist i årets P4 Nästa och i augusti blev den även ”Silver Medal Winner” i Global Music Awards i två kategorier, för ”sång” och ”female vocalist”.

Musik för mindfulness riktar sig till alla som tycker om att stanna upp i nuet. Programmet tar ca 40 minuter och är en blandning av livsberättelser och reflektioner varvad med sånger.

ALLMÄNT
Målgrupp: Vuxna, äldre och kultur i äldreomsorgen
Längd: cirka 40 minuter
Spelperiod: vecka 4 - 19 2020.

TEKNIK
Spelyta: 2 x 1.50 meter
Övriga teknikkrav: artist tar med egen ljudanläggning, behöver elkontakter och gärna förlängningssladd.
Bygg-/rivtid: 45 minuter/45 minuter

MARKNADSFÖRING
Bild för webb: högerklicka på bilden och spara ner till din dator. Uppge alltid fotografens namn om det är angett under bilden.
Ifyllbar AffischPDF
Affischstomme JPEG

KOSTNAD
Osubventionerat pris: 5 000 kronor inklusive resa och traktamente. Subventionerat pris: 3 500 kronor.
Subventionerat/gratis för tjej- och kvinnocaféer. Finns även som kostnadsfritt alternativ inom Kultur i äldreomsorgen. 

LÄNKAR
Länk till klipp:
Deborah Henriksson på Spotifylänk till annan webbplats
Deborah Henriksson på Facebooklänk till annan webbplats
Deborah Henriksson på Youtubelänk till annan webbplats
Deborah Henrikssonlänk till annan webbplats

My Favorite Flops! med Rudebeck & Skarby

Bildtext

Foto: Jenny Frejing  (uppges i all marknadsföring)

En sångfylld, humoristisk, populärvetenskaplig musikalföreläsningskabaré - typ!

My Favorite Flops är en musikalkabaret fylld av hits - som bara råkade hamna i musikalfiaskon… Johan Rudebeck och Eric Skarby guidar er på en resa genom flopparnas underbara värld. En resa fylld med komiska, absurda och helt vansinniga berättelser samt otroligt bra musik.

ALLMÄNT
Målgrupp: Vuxna
Längd: Finns både som 1-aktare (cirka 55 minuter) och som 2-aktare (cirka 90 minuter + paus)
Spelperiod: jan – juni/juli 2020
Antal publik: max 200

TEKNIK
Spelyta: 4 x 3 meter
Takhöjd: 2,7 meter
Övriga teknikkrav: 1 x 16 A. Välstämt piano. I stor lokal krävs PA och 2 mickar (helst myggor). 1 barstol med ryggstöd och 1 litet bord med stol. 1 projektor förhöjer föreställningen. (Gruppen kan ta med el-piano och PA mot en liten extrakostnad)
Bygg-/rivtid: 1 timme/1 timme

MARKNADSFÖRING
Bild för webb: högerklicka på bilden och spara ner till din dator. Uppge alltid fotografens namn om det är angett under bilden.
Ifyllbar AffischPDF
Affischstomme JPEG

KOSTNAD
Osubventionerat pris: 10 000 kronor  (55 minuter), 15 000 kronor (90 minuter + paus) plus resa/boende. Subventionerat pris: 3 500 kronor.
För långa versionen, kontakta din kultursekreterare för information!

LÄNKAR
My Favorite Flops! på Youtubelänk till annan webbplats
My Favorite Flops! på Scenkonstportalen.länk till annan webbplats

Obarnsliga barnsånger med Awake LOVE Orchestra

Bildtext

Foto:  (uppges i all marknadsföring)

Vackra sånger från livets början, i vår egen tappning! En finstämd musikalisk stund som passar alla. Hanna och Maria har valt ut och bearbetat sina favoritsånger från en ofta bortglömd repertoar, våra älskade barnsånger. En visskatt som ibland avfärdas som just barnslig. De har på sitt säregna sätt vävt ihop och ändrat om i välkända melodier och gett dem en helt ny klangfärg. Publiken får vara med om en resa till sina barndomsminnen och genom helt nya musikaliska landskap. En uppsökande konsert för äldre.

Medverkande: Hanna Björck och Maria Sendow

ALLMÄNT
Målgrupp: Programmet ska spelas i intima miljöer och passar till exempel för servicehus, äldreboenden, gruppboenden samt öppna mötesplatser för äldre. Det passar även för träffar med till exempel tjej- och kvinnocafé. Programmet spelas inte i sammanhang med både barn och vuxna i publiken.
Längd: 30 minuter

TEKNIK
Spelyta: kräver spelyta på 2x2 meter
Bygg-/rivtid: 1 timme byggtid / 30 minuter rivtid 

MARKNADSFÖRING
Bild för webb: högerklicka på bilden och spara ner till din dator. Uppge alltid fotografens namn om det är angett under bilden.
Ifyllbar AffischPDF
Affischstomme JPEG

KOSTNAD
Osubventionerat pris: 3 000 kronor inklusive resa och traktamente. Subventionerat pris: 2 500 kronor.
Subventionerat/gratis för tjej- och kvinnocaféer. Finns även som kostnadsfritt alternativ inom Kultur i äldreomsorgen.

Se mig!
med Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola

Bildtext

Foto: Céline Dewrée (uppges i all marknadsföring)

En opera om att bli sedd där unga sjunger för den yngre publiken.

Födelsedagsbarnet har planerat hela kvällen och snart kommer alla vännerna med spännande paket. Ljusen är tända på tårtan, ballongerna uppblåsta och allt är fixat för ett roligt, alldeles underbart, kalas. Alla leker tillsammans men en efter en blir fast i sin mobiltelefon och slutar leka. Varför måste mobilerna alltid störa? Vad skulle hända om mobilerna skulle sluta fungera, eller rent av försvann? Hur leker man utan skärmar och mobilspel? Vad ska man göra för att dom ska leka med mig igen? SE MIG!

Välkomna på en festlig och underhållande operaföreställning för barn fylld av operapärlor och lekfulla toner.

Medverkande: Sångstudenter från Kammaroperautbildningen vid Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola

ALLMÄNT
Målgrupp: Familjeföreställning, alla åldrar från 4 år
Längd: 35 minuter
Spelperiod: cirka två veckor under september/oktober 2020

TEKNIK
Spelyta: 5 x 8 meter eller enligt överenskommelse
Övriga teknikkrav: Eluttag för elpiano och för strålkastare. Mörkläggning. Ej för dämpad akustik
Bygg-/rivtid: 1 timme/1 timme

MARKNADSFÖRING
Bild för webb: högerklicka på bilden och spara ner till din dator. Uppge alltid fotografens namn om det är angett under bilden.
Ifyllbar Affisch i PDF
Affischstomme JPEG

KOSTNAD
Osubventionerat pris: 3 500 kronor. Subventionerat pris: 2 500 kronor.
Kostnadsfritt alternativ inom Kultur i äldreomsorgen, gärna som ett generationsöverskridande program.

Selmas samlade vrede med Görel Crona

Bildtext

Foto: Ines Sebalj (uppges i all marknadsföring)

I Selmas Samlade Vrede möter vi en annan Selma än den välkända ”sagotanten”. I Görel Cronas regi och Margareta Skantzes text träder en passionerad, brinnande aktivist mot livets begränsningar för kvinnor fram. Det blir en fartfylld 55 minuters resa genom Selmas ungdom, förälskelser, frihetskamp och framgångar.

ALLMÄNT
Målgrupp: vuxna
Längd: 55 minuter
Spelperiod:
Antal publik: max 250

TEKNIK
Spelyta: 2 x 2 meter
Takhöjd: 2 meter
Övriga teknikkrav: Om den spelas dagtid och det finns tillräckligt med ljus behövs inte annat. Om det är mörkt behövs det ljus på scenytan. Föreställningen kan spelas på gallerier, bibliotek, restauranger o.s.v.
Bygg-/rivtid: 1 timme/1 timme

MARKNADSFÖRING
Bild för webb: högerklicka på bilden och spara ner till din dator. Uppge alltid fotografens namn om det är angett under bilden.
Ifyllbar AffischPDF
Affischstomme JPEG

KOSTNAD
Osubventionerat pris: 15 000 kronor plus resa/boende. Subventionerat pris: 5 000 kronor.

LÄNKAR
Video med Selmas samlade vredelänk till annan webbplats

#snygg #snyggare #utbränd med Oskar Sternulf

Bildtext

Hur viktigt är det att bli omtyckt och bekräftad på sociala medier? Kan det bli en sådan negativ spiral att det till slut inte finns någon annan utväg än det värsta tänkbara? En hel del människor kommer garanterat känna igen sig i den här tragikomiska monologen, som berättar om en kille som är som de flesta andra människor. Han jagar likes, vill vara duktig i allt, men mår bara sämre och sämre ju mer han försöker att leva det perfekta livet, på och utanför skärmen.

ALLMÄNT
Målgrupp: ungdomar från årskurs 9, gymnasiet, unga vuxna och vuxna.
Längd: 60 minuter föreställning och 30 minuter eftersamtal
Max publik vid offentlig föreställning: 70 personer

TEKNIK
Spelyta: 3 x 3 meter
Takhöjd: 2 meter
Bygg-/rivtid: ingen avsatt tid krävs

MARKNADSFÖRING
Bild för webb: högerklicka på bilden och spara ner till din dator. Uppge alltid fotografens namn om det är angett under bilden.
Ifyllbar AffischPDF
Affischstomme JPEG

KOSTNAD
Osubventionerat pris: 7 000 kronor plus resa/boende. Subventionerat pris: 2 500 kronor. Ingen moms tillkommer.

LÄNKAR
Oskar Sternulflänk till annan webbplats

ÖVRIGA FÖRESTÄLLNING MED OSKAR STERNULF
Komma ut
I HBTQ-monologen ”Komma ut” får vi följa den homosexuelle killen Andreas och hans första tankar kring sin sexualitet, hur vännerna tar det och hur en hel värld kan vändas upp och ner när familjemedlemmar inte accepterar en för den man är. I monologen bemöts många fördomar kring homosexualitet och på ett gripande men samtidigt humoristiskt sätt får publiken lära sig att respektera och förstå sin omgivning, bli mindre fördomsfull och lära att älska sig själva för den personen de är. Målgrupp: ungdomar från årskurs 8. Längd: 50 minuter föreställning med 40 minuter eftersamtal.

Komma utlänk till annan webbplats

Sommarmusik med unga musiker

Bildtext

Unga musiker i små ensembler ger konserter för seniorer i samarbete med Västmanlandsmusiken.

ALLMÄNT
Målgrupp: Mötesplatser och kompletterande lokaler där äldre möts, i första hand inom Kultur i äldreomsorgen.
Längd: 30 – 45 minuter
Spelperiod: juni – augusti; i regel måndag-fredag klockan 11.00, 13.30 och 15.00.
Antal medverkande: 2-3 personer

TEKNIK
Bygg-/rivtid: 30 minuter byggtid samt 15 minuter rivtid

MARKNADSFÖRING
Marknadsföringsmaterial kommer inför turnén.

KOSTNAD
Kostnadsfritt alternativ inom Kultur i äldreomsorgen.

Svarta moln med Kunskapsteatern

Bildtext

Foto: Sigurd Wapelhorst  (uppges i all marknadsföring)

17 år gammal kastades Walter Kielba rakt in i andra världskrigets fasor. Som polack blev han deporterad och satt i flera olika fångläger. Åren som följde blev dramatiska och fasansfulla, men innehöll också vänskap och ett trotsigt hopp. Mot alla odds överlevde han och hamnade till slut i Karlstad. Detta är Walters berättelse.

Svarta moln är en monolog som bygger på Walters anteckningar och minnen och som vill få oss alla att försöka förstå och samtidigt väcka medvetenhet kring nutida strömningar i samhället. Tyvärr finns inte många överlevare kvar som kan berätta sin historia, därför blir denna teatermonolog viktig för vår samtid - minnet får inte dö!

Medverkande: Mattias Walan

ALLMÄNT
Målgrupp: från årskurs 6 - vuxna
Längd: 85 min

TEKNIK
Spelyta: 6x6 meter
Takhöjd: 3 meter
Övriga teknikkrav: helst mörkläggning
Bygg-/rivtid: 1,5 timme/1 timme

MARKNADSFÖRING
Bild för webb: högerklicka på bilden och spara ner till din dator. Uppge alltid fotografens namn om det är angett under bilden.
Ifyllbar Affisch i PDF
Affischstomme JPEG

KOSTNAD
Osubventionerat pris: 14 000 kronor plus resa/boende. Subventionerat pris: 5 000 kronor.

LÄNKAR
Svarta molnlänk till annan webbplats
Trailer för Svarta molnlänk till annan webbplats

Säg Nånting! med DHMJ

Bildtext

Foto: Niquita Karlsson (uppges i all marknadsföring)

Om att älska någon en inte borde älska, om att sakna något en inte borde sakna.
Emma har precis kommit ur ett destruktivt förhållande. Det värsta borde vara över men vad händer egentligen sedan?

Vad säger en till vänner?
Vad säger en till sig själv?
Hur går livet vidare när världen plötsligt är uppochned?

Säg Nånting! är en fysisk teaterföreställning som behandlar temat destruktiva relationer och uppbrottsprocessen.

Medverkande: Anna-Jackelin Thell, Ellen Vestermark och Niquita Karlsson.

ALLMÄNT
Målgrupp: Högstadiet/gymnasiet. Passar på till exempel fritidsgårdar och på tjej-och kvinnocaféer. 
Längd: 40 minuter

TEKNIK
Spelyta: 7x7 meter
Takhöjd: 3 meter
Övriga teknikkrav: eluttag 2 x 10A
Bygg-/rivtid: 1,5 timme/30 minuter

MARKNADSFÖRING
Bild för webb: högerklicka på bilden och spara ner till din dator. Uppge alltid fotografens namn om det är angett under bilden.
Ifyllbar Affisch i PDF
Affischstomme JPEG

KOSTNAD
Osubventionerat pris: 7 000 kronor exklusive resa och traktamente. Subventionerat pris: 2 500 kronor. Subventionerat/gratis för tjej- och kvinnocaféer.

LÄNKAR
Trailer för Säg Någonting!länk till annan webbplats

Tidsfördriv med Kompani Kläng

Bildtext

En lekfull cirkusföreställning med musik och akrobatik.

Allt är tråkigt, det finns ingenting att göra. Men vad är det som låter? Leken verkar ha försvunnit, men dyker plötsligt upp på oväntade ställen. Så typiskt leken. Med nyskriven livemusik och akrobatik lyfts vi in i en värld där allt handlar om att hitta leken. Fantasin bubblar, musiken hjälper till, och överraskningarna får akrobatiken att stå på huvudet i sökandet efter leken i lådan! Av och med det nystartade cirkus- och musikkompaniet Kompani Kläng.

Medverkande: Niklas Barnö (trumpet) Love Meyerson (dragspel) Britta Wålstedt (akrobatik) Signe Veinholt (akrobatik)

ALLMÄNT
Målgrupp: 3-9 år samt familjer.
Maxpublik: ca 110 personer eller efter överenskommelse.
Längd: cirka 35 minuter

TEKNIK
Spelyta: 7 x 5 meter
Takhöjd: 4 meter
Övriga teknikkrav: mörkläggning är önskvärt
Bygg-/rivtid: 2 timmar byggtid samt 1,5 timme rivtid

MARKNADSFÖRING
Bild för webb: högerklicka på bilden och spara ner till din dator. Uppge alltid fotografens namn om det är angett under bilden.

KOSTNAD
Osubventionerat pris: 12 500 kronor exkl. resa och logi. Subventionerat pris: 4 500 kronor.

LÄNKAR
Tidsfördrivlänk till annan webbplats
Trailer för Tidsfördrivlänk till annan webbplats

Vi ärvde deras drömmar med Aila Nordh

Bildtext

Författarsamtal med musik. Aila Nordh, född 1946 i Finland, är uppvuxen i Västmanland och bosatt i Västerås. Hennes bok Vi ärvde deras drömmar är en spännande och ömsint skildring av en familjs dramatiska historia. I över fyra år deltog pappa Toivo i två krig för att försvara Finlands självständighet. Efter kriget utvandrar han med sin fru och sina sex barn till Sverige, Sagolandet. Boken är en berättelse om glädje och sorg, om vänskap och kärlek, om klass och utanförskap, om möten med fantastiska människor.

Aila berättar och visar bilder. Kjell Nordh kompletterar med dragspelsmusik.

ALLMÄNT
Målgrupp: vuxna, äldre 
Längd: cirka 1 timme 

TEKNIK
Övriga teknikkrav: Videoprojektor, högtalare, 2 mikrofoner; kontakta Allmänkultur om detta är problem!

MARKNADSFÖRING
Bild för webb: högerklicka på bilden och spara ner till din dator. Uppge alltid fotografens namn om det är angett under bilden.
Ifyllbar AffischPDF
Affischstomme JPEG

KOSTNAD
Kostnadsfritt för alla (osubventionerat pris inkl. skatt och sociala avgifter: 1 000 kronor)Världens sista föreställning med Dotterbolaget

Bildtext

Foto: Karin Frans (uppges i all marknadsföring)

En halsbrytande humoristisk, barnförbjuden clownföreställning om döden.

En clown kämpar med att förstå och acceptera sitt livsvillkor, att allt som lever ska dö. På väg mot det nära förestående och oundvikliga slutet försöker hon göra oss alla odödliga med hjälp av fördelningspolitik, upphäva döden genom att fullständigt uppgå i nuet, iscensätta den perfekta döden och slutligen be, förbanna och böna om lite, bara lite, mera tid.

Medverkande: Karin Bergstrand

ALLMÄNT
Målgrupp: gymnasieungdomar och vuxna
Längd: 1 timme
Antal publik: max 100 (beroende på lokal)

TEKNIK
Spelyta: 6 x 6 meter
Takhöjd: 4 meter
Övriga teknikkrav: 1 x 16A + 1 x 10A, loge för 1 artist och 1 tekniker.
Bygg-/rivtid: 2 timmar/1 timme

MARKNADSFÖRING
Bild för webb: högerklicka på bilden och spara ner till din dator. Uppge alltid fotografens namn om det är angett under.

KOSTNAD
Osubventionerat pris: 14 500 kronor plus resa/boende. Subventionerat pris: 5 000 kronor.

LÄNKAR
Filmklipp från Världens sista föreställninglänk till annan webbplats
Dotterbolagetlänk till annan webbplats

Kultur i äldreomsorgen

På uppdrag av äldrenämnden arbetar Allmänkultur med kulturprogram för äldre på Västerås stads äldreboenden, gruppboenden och servicehus.

Du som är kulturombud på ett boende i äldreomsorgen får varje år möjlighet att önska ett kulturprogram eller aktivitetsserie. Varje år tilldelas du också en sommarmusikkonsert. Det går också bra att önska en ytterligare sommarmusikkonserter så att ert boende får två sådana totalt.

Kulturprogrammen vi förmedlar 2020 är i ovanstående lista märkta med ”kostnadsfritt alternativ inom Kultur i äldreomsorgen”. De aktivitetsserier och kulturprogram som enbart går att boka inom äldreomsorgen kan ni läsa mer om här nedan.

Läs mer om arbetet med kultur för äldre i vår handbok för kulturombud

Handbok för kulturombudPDF


Möten med museum – Västerås Konstmuseum och Västmanlands läns museum

Bildtext

Konstmuseet och Länsmuseet flyttar tillfälligt in på ert boende.

Tillsammans tittar vi på föremål, foton eller konstverk från museernas samlingar.

Vi anpassar oss efter era önskemål och förutsättningar.

Antal tillfällen: 5 tillfällen 
Längd: 1 h (inkl fika)
Tidsperiod:
vecka 11-15 tisdagar klockan 13.30. Samt en träff med personalen i februari
Lokal: vi kommer till er (i en lokal som inte är genomgångsrum)
Material: Pedagogen tar med sig material och teknik
Antal deltagare: max 8-10 (antal beror på boendeform)
Medverkande:
Lena Engström Englin och Susanne Frost

Bild och formverkstäder med Johnny Molton

Bildtext

Bilden och formen sätter fantasin i rörelse, väcker gamla minnen och stimulerar till samtal. Johnny Molton, konstnär och pedagog med stor erfarenhet at att bildverkstäder inom äldreomsorgen, ger boende och personal möjlighet att arbeta praktiskt med olika tekniker. Efter avslutad verkstad kan man gärna bjuda i anhöriga och andra till vernissage.

Antal tillfällen: cirka 8+ inledande workshop för personalen
Längd: 2 – 2,5 timmar/gång med kaffepaus
Tidsperiod: start slutet på september
Lokal: praktisk lokal för verksamheten med oömma bord, tillgång till vatten
Material: Konstnären tar med sig material
Max antal deltagare: 15
Medverkande: Johnny Molton

Dans på äldreboenden med Heidi Mettiäinen

Bildtext

Antal tillfällen: 8 + inledande workshop för personalen (60 min)Längd: 45 min
Tidsperiod: hösten 2020
Lokal: lokal med 7 x 7 m fri yta
Material: Danspedagogen tar med sig material och musikspelare
Max antal deltagare: 15 eller beroende på lokalens storlek och de boendes behov
Medverkade: Heidi Mettiäinen
Marknadsföringsmaterial: Kontakta ansvarig kultursekreterare

 

Såhär säger Heidi: Mitt arbete med dans på äldreboenden kallar jag för Skapande rörelse; en fysisk och konstnärlig aktivitet där alla kan vara med. Jag anpassar alltid dansen efter deltagarnas unika förutsättningar. Som ingångar till dansen används musik, sång, bild och rekvisita som sjalar, resårband eller något från naturen. Tillsammans skapar vi en atmosfär som inspirerar till kreativitet, rörelse och deltagande med alla sinnen. Skapande rörelse är:

1. En fysisk aktivitet där vi rör kroppen på de sätt vi kan, med fokus på det vi kan göra. Deltagarna kan sitta i rullstol, gå med rullator eller klara sig utan hjälpmedel. Vi sitter oftast i en cirkel, men det går också bra att stå under vissa övningar, allt efter förmåga och dagsform.

2. En aktivitet där deltagarna får vara kreativa, använda sin fantasi och uttrycka sig konstnärligt. Alla har något att bidra med och berättar om sig själva genom de rörelser de bidrar med till helheten. Det är lekfullt, roligt och livsbejakande!

3. Vi övar oss i kroppsmedvetenhet genom andningsövningar och egen beröring. När vi tar kontakt med vår kropp och andning får vi hjälp att landa i oss själva, i rummet och med varandra. Vi blir mer närvarande och känner rörelsen inifrån.

 

Tankeväckaren på Vallby friluftsmuseum (vid ett tillfälle)

Bildtext

Minnesträning i Vallby Friluftsmuseums lanthandel
Vi träffas i familjen Thorgrens sal för riktig 40-tals kaffe med dopp. Tillsammans med museets 40-tals klädda pedagoger tar vi oss tillbaka i tiden med hjälp av miljön vi sitter i och en kappsäck med allehanda föremål och bilder. Vi lyssnar på musik och sjunger kanske ett par sånger.

Antal tillfällen: 1 tillfälle
Längd: 1,5 timme
Tidsperiod: 14 och 16 april, 25 och 27 augusti, 1 och 3 september.
Tid: på eftermiddag 
Max antal deltagare: 6 deltagare + medföljande personal (max 2 rullstolar/permobiler)
Tillgänglighet: Ramp finns till byggnaden. Max 2 rullstolar per grupp. Toalett i intilliggande byggnad.
Medverkade: 2 museipedagoger
Övrigt: boendet bokar och bekostar själva transport till och från Vallby friluftsmuseum

Får och ull på Vallby friluftsmuseum (vid ett tillfälle)

Bildtext

Se på fåren och prova på tovning på Vallby friluftsmuseum
Vi träffas utomhus och hälsar på fåren på nära håll tillsammans med djurskötaren. Sedan går vi in och fikar tillsammans, där vi får se och prova på hur man kardar och tovar ull.

Antal tillfällen: 1 tillfälle
Målgrupp:
äldreomsorgen
Max antal deltagare: 10 deltagare + medföljande personal
Spelperiod: 20 april, 18 maj, 25 augusti, 14 och 21 september
Tid: på eftermiddag
Längd: 1,5 timme
Tillgänglighet: ramp finns, toalett i lokalen
Medverkande: 2 pedagoger
Övrigt: boendet bokar och bekostar själva transport till och från Vallby friluftsmuseum

Kontakta oss

Karin Engelholm

Kultursekreterare på enheten Allmänkultur

Telefon: 021- 39 16 88

Nicoletta Fornari

Kultursekreterare på enheten Allmänkultur

Telefon: 021-39 10 05

Hjälpte informationen på denna sida dig?