Solsafari
Var med på digitala föreläsningar och livesändningar med konkreta tips kring solceller.
Kulturfrämjandemedel syftar till att främja västeråsarnas tillgång till professionell kultur från det fria kulturlivet.
Är du yrkesverksam fri kulturaktör, eller representerar du en organisation som bedriver professionell verksamhet inom något konstområde? Bidrar verksamheten dessutom till publika möten för invånare och besökare i Västerås? Då har du eller din organisation möjlighet att lämna erbjudande och bli tilldelad kulturfrämjandemedel. Som ett första steg ansöker du om kvalificering.
För att lämna erbjudande och bli tilldelad kulturfrämjandemedel behöver du som kulturaktör bli godkänd (kvalificerad) av Västerås stad. Kvalificeringen grundar sig på fem krav som är beslutade i kulturnämnden:
Kvalificering är möjligt för aktörer eller organisationer med verksamhet inom kulturområdet. Religiösa och partipolitiska organisationer/verksamheter kan inte kvalificera sig. Mer information finns under rubriken Riktlinjer för kulturfrämjandemedel.
Organisationer och aktörer som kvalificeras ska följa svensk lagstiftning. Det innebär att lagar och regler mot diskriminering, kränkningar och hot om våld ska efterlevas.
Västerås stad har rätt att kontrollera inlämnade uppgifter hos berörda myndigheter, så som Skatteverket, Kronofogden och andra.
Du kan både begära att bli kvalificerad och lämna erbjudande via vår e-tjänst InterbookGo. Länk till annan webbplats.
För kvalificeringen så börjar du med att registerna en ny användare i InterbookGo, välj ”nytt företag” vid registrering. När du är inloggad fyller du i kvalificeringsformuläret, bifogar de dokument som efterfrågas och skicka in. Du får ett meddelande via din angivna mejladress när din begäran är mottagen. Det skickas även ut ett meddelande när din begäran blivit godkänd (du är kvalificerad), avslagen eller ifall du behöver komplettera. All komplettering sker via InterbookGo. Utförligare instruktion finns under rubriken Instruktion för kvalificering via InterbookGo.
När kvalificering är klar kan du som kulturaktör skicka in erbjudande för kulturfrämjandemedel, genom att registrera ett erbjudande för en aktivitet/verksamhet som du vill genomföra kommande år. Erbjudandet hanteras av kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen och beslut om tilldelning fattas av kulturnämnden. Innan eventuell utbetalning skrivs en försäkran rörande ditt erbjudandes innehåll och genomförande. Sammanfattningsvis är det fem steg:
Exakta datum för kvalificering och ansökan om kulturfrämjandemedel för 2023 är ännu inte klara. Men alla som avser att lämna erbjudande behöver kvalificera sig från slutet av augusti, erbjudandet kan lämnas under hösten och kulturnämnden fattar beslut i december månads nämnd.
Redovisning och information ska ske enligt förvaltningens anvisningar.
Redovisning och information ska innehålla de uppgifter som förvaltningen efterfrågar.
Kulturaktören är skyldig att ge den information och svara på de frågor som förvaltningen ställer i samband med handläggning av erbjudandet och uppföljning av redovisningen.
Förvaltningen har rätt att besöka aktivitet/verksamhet som givits medel.
Förvaltningen kan med hjälp av konsult göra fördjupad uppföljning av kulturaktör som givits medel. Kulturaktören ska vid fördjupad analys ge tillgång till underlag som visar hur medlen har använts och hur verksamheten har bedrivits.
Återbetalning/återkrav av outnyttjade medel: Medlen får endast användas till det kulturaktören har angett i sitt erbjudande och som man fått medel till. Medel som inte använts ska betalas tillbaka. Om kulturaktören inte genomför det som angivits i erbjudandet och som man fått medel till kan förvaltningen besluta att kräva tillbaka hela eller delar medel som betalats.
Om du har frågor kring kulturfrämjandemedel är du välkommen att kontakta oss på kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen.