Kollo för barn

Vill du att ditt barn ska få göra roliga saker, kanske prova något nytt och få flera nya kompisar i sommar? Då är Västerås stads sommarkollon något för er. Ansökan kan göras 1 februari till 2 mars. Antalet platser är begränsat och enbart öppna för barn som bor eller är skrivna i Västerås kommun.

Västerås stad är med och anordnar två olika slags kolloverksamheter på tre olika platser sommaren 2024:

  • övernattningskollo på Rävnäs lägergård och Västeråsgården
  • kostnadsfritt dagkollo på Lövudden.
Kollo pojke i tält

Om att vara på kollo

På kollo får barnen vara tillsammans med vuxna ledare i en trygg miljö där det finns tid till både avkoppling och aktiviteter.

Verksamheten är mycket flexibel utifrån barnens önskemål och sommarens väder. Det finns utrymme för många olika intressen och möjlighet att prova nya spännande utmaningar. Barnen är olycksfallsförsäkrade under kollotiden.

Fler aktiviteter sommaren 2024

Sommaren 2024 kommer det även att finnas avgiftsfria sommarlovsaktiviteter som föreningar och Västerås stad erbjuder. Dessa aktiviteter kommer att presenteras på sidan Lovaktiviteter någon gång efter påsklovet. Prenumerera på sidan så får du ett mejl när vi uppdaterar med ny information.

Lovaktiviteter.

Flera glada barn i ring, fotograferade underifrån
För vem

Vem kan åka på kollo?

Du som går i årskurs 1–6 kan vara med om äventyr och träffa nya kompisar på kollo.

För mer information om sommarens kolloverksamheter, ring 021-39 36 96 eller mejla till torbjorn.berggren@vasteras.se.

Är du förälder till ett barn med behov av särskilt stöd och vill ha information om LSS?Ring Västerås stads kontaktcenter, telefon 021-39 27 25.

barn som leker
Så här gör du

Så här söker du och kostnad

Ansökan kan göras 1 februari till 2 mars. Det finns ett begränsat antal platser och vi fördelar platserna när ansökningstiden har gått ut. Alla ansökningar behandlas och det är inte först till kvarn.

I slutet av mars räknar vi med att kunna lämna besked om ditt barn har fått plats eller ej. Ansökningar som kommer in efter den 2 mars sparas och kan erbjudas plats vid eventuella återbud.

Alla barn som erbjuds plats på övernattningskollo blir inbjudna till en informationsträff tillsammans med föräldrar innan kollovistelsen. Vid den träffen kommer personal från respektive kollo att presentera sig och informera om verksamheten.

Observera att ett barn endast kan bli erbjuden en kolloplats.

Ansökan övernattningskollo, länk till e-tjänst

Ansökan dagkollo på Lövudden, länk till KFUM Västerås

Kostnad

Västeråsgårdens kollo
20 dagar (19 nätter) kostar 1 250 kronor per barn. Gemensam bussresa till och från kollot ingår. Barnen tar med egen fickpeng, 400 kronor, till glass, godis och extra aktivitetsval.

Rävnäs kollo
5 dagar (4 nätter) kostar 313 kronor per barn.
3 dagar (2 nätter) kostar 188 kronor per barn. Gemensam bussresa till och från kollot ingår.

Faktura skickas till de som har fått plats innan kollot börjar.

Lövudden
Dagkollo är kostnadsfritt, men du behöver ändå ansöka om en plats.


barn som leker
Citat från kollodeltagare
Citat från kollodeltagare
Citat från kollodeltagare
Så här jobbar vi

Kollo i Västerås

 

Västeråsgårdens övernattningskollo

Västeråsgården ligger i Söderbärke, cirka nio mil norr om Västerås. Den ägs av Västerås stad och drivs av den ideella föreningen Västeråsgården. Här får du upplevelser genom lekar, aktiviteter och äventyr med nya kompisar som ger dig minnen för livet.

Kolloperioder 2024

Vi tar emot cirka 60 barn per period. I sommar blir det tre perioder och varje period är 20 dagar (19 nätter). Hos oss får du tre innehålls- och upplevelserika veckor.

Årskurs 1–6
Period 1: 13 juni–2 juli
Period 2: 4–23 juli
Period 3: 25 juli–13 augusti

Kostnad

20 dagar (19 nätter) kostar 1 250 kronor per barn. Gemensam bussresa till och från kollot ingår. Barnen tar med egen fickpeng, 400 kronor, till glass, godis och extra aktivitetsval.

Äventyr på egna ben

Vill du uppleva äventyr, vara med i tokiga upptåg, bada, leka och skoja, så är kollo något som du borde söka till. Att vara på kollo är att känna sig fri, prova på att stå på egna ben i en miljö med vuxna, positiva ledare som ger dig värme, trygghet och roliga erfarenheter.

Bli galen i kollo och upplev tre av dina sommarlovsveckor på ett av Sveriges bästa kollo med både nyheter och långvarig tradition!

Boende och personal
Du delar rum med tre till fyra kompisar i samma ålder. Det bor 20–22 barn och fyra kollo ledare i varje hemvist. Hemvisterna är Stora korridoren, Lilla korridoren samt Stugbyn. Totalt arbetar tolv kolloledare och två kockar på kollot. Tillsammans med cirka 60 barn skapas ett minnesrikt sommarlov, med lekar och aktiviteter som du inte skulle göra hemma. Att få vara den du är och att sova borta med nya vänner i en miljö där du känner trygghet och trivsel gör en kollovistelse så unik.

En dag på kollot
En kollodag hos oss börjar med att du väcks klockan 8.00 och äter en god frukost, nästan som på hotell. På förmiddagen får du chansen att prova på olika roliga aktiviteter som lekar, tävlingar, bad eller andra äventyr med dina nya kollokompisar. På Västeråsgården får du chansen att prova på en massa saker som du kanske inte tidigare gjort, som bågskytte, paddla kanot/kajak, göra spännande utflykter och en massa bad så klart!

Våra egna kockar står för lunchen som vi oftast äter i vår mysiga matsal, men ibland ute i gröngräset eller på någon mysig plats i skogen. Efter lunch får du egen tid där du erbjuds självständiga aktiviteter som fiske, djurskötsel, segling och en mängd andra prova på-aktiviteter. Mindre tävlingar, lekar och aktiviteter blandas med större där kanske hela kollot deltar. Exempel på stora lekar kan vara idrottsturneringar, lajv eller andra rollspelslekar med teman som Idol, Guldrush eller Agenterna. Om du vill kanske du får chansen att göra din egen kortfilm eller delta i musik-, dans- eller sångtävlingar! Efter middagen ägnar vi oss åt lite lugnare aktiviteter som frågesport, bastu, kvällsutflykt, historie- eller sångstund och självklart har vi ett och annat disco!

Fler aktiviteter
Det finns ett smörgåsbord av häftiga upplevelser för dig: gokart, vattenskidor/tub, kajakpaddling, utflykter till grottor och vattenfall. Gården erbjuder även kollo-sal, pingisrum, biljardbord, samlingsrum med sällskapsspel, fotbollsplaner, basketplan och volleybollplan. Titta gärna in på Västeråsgårdens webbplats för att få veta mer om verksamheten.

Välkommen till Västeråsgården och en härlig kollosommar, önskar alla kolloledare genom Staffan Jansson, kollochef.

Västeråsgårdens kollo, länk till annan webbplats.

Rävnäs övernattningskollo

Rävnäs lägergård ligger cirka 3 mil från Västerås beläget i ett lugnt och naturskönt område utmed Strömsholms kanal. Rävnäs ägs och drivs av föreningen KFUK/KFUM.

Kolloperioder 2024

Vi tar emot 30 barn per period. I sommar blir det fyra perioder.

Årskurs 1–3
Period 1: 17–19 juni, tre dagar
Period 2: 24–28 juni, fem dagar

Årskurs 1–4
Period 3: 1–5 juli, fem dagar

Årskurs 3–6
Period 4: 8–12 jul, fem dagar

Kostnad

5 dagar (4 nätter) kostar 313 kronor per barn.
3 dagar (2 nätter) kostar 188 kronor per barn. Gemensam bussresa till och från kollot ingår.

Ett minne för livet

Kollo på Rävnäs är ett läger där man åker bort och bor tillsammans med andra barn i 3 eller 5 dagar. Kollo är ett minne för livet och innebär en mix av slöa sommardagar, bad, galna upptåg och mängder av aktiviteter. Det finns alltid ledare till hands om man har svårt att somna eller behöver tröst.

Aktiviteter

Det finns fotbollsplan, volleybollplan, studsmatta och stora ytor för aktiviteter. Bordtennisbord finns både utomhus och inomhus.

Vid det närbelägna vattnet finns grillplats, badbrygga och kanoter för spännande utflykter.

Vi har en kamratbana där man får arbeta tillsammans i grupp, att kommunicera och leda varandra.

De olika övningarna är utformade för att tillsammans lösa uppgifter styrka, smidighet, balans, logik, fantasi och tålamod är exempel på egenskaper som behövs.

Regniga dagar har vi lokaler inomhus för lekar och skapande verksamhet.

Boende och personal

Du delar rum med en eller två kompisar. Det finns plats för totalt 30 barn (15 i varje korridor). Totalt arbetar åtta kolloledare och två kockar på kollot.

Tillsammans skapar barn och personal ett minnesrikt sommarlov, med lekar och aktiviteter som du inte skulle göra hemma.

Att få vara den du är och att sova borta med nya vänner i en miljö där du känner trygghet och trivsel gör en kollovistelse så unik.

Välkommen till Rävnäs och en härlig kollosommar, önskar alla kolloledare genom Anette H Björklund, kollochef.

Rävnäs kollo, länk till annan webbplats

Sommarkul på Lövudden – dagkollo

Sommarkul vänder sig till barn i årskurs 1–6, som vill uppleva en sommar utomhus med allt som hör sommaren till. Korvgrillning, bad, lek, minigolf och allt annat som våra kreativa ledare hittar på.

Dagkolloveckor sommaren 2024

Genom samarbetet med Västerås stad erbjuder vi grundskolebarn en dagkollovecka kostnadsfritt. Vi tar emot 250 barn fördelade på sex veckor (måndag–fredag). Ett par platser varje vecka är reserverade till barn med funktionsvariationer.

Sommarens dagkolloveckor är veckorna 26, 27, 28, 29, 30 och 31.

Som vanligt kommer Sommarkul att vara ett läger där bad och lek blandas till en spännande vecka med varierande aktiviteter. Du får prova på trampbåt, paddla kanot och (om möjligt) även segling. Vi spelar brännboll, flyger drake (om det blåser) spelar minigolf och boule, har femkamp och temadag. Alla som vill får vara i en stund i ateljén och måla på en t-shirt eller andra föremål.

På Scenen kan vi ha galna modevisningar, karaoke eller något fint uppträdande.

Det finns utrymme för lekar både inomhus och utomhus.

En dag på kollot

Åk med Sommarkulbussen gratis från elva fasta hållplatser i Västerås. Våra ledare möter er vid bussen (se separat busslista på kfumvasteras.se). Klockan 09.00 varje morgon är det samling på Lövudden för alla kollobarn och ledare. Därefter blir det full fart med aktiviteter, lunch och mellanmål. Klockan 15.00 är det slut för dagen och hemresa.

Varmt välkomna att söka till Sommarkul, dagkollo på Lövudden 2024, önskar alla kolloledare genom Anette Hedberg Björklund, kollochef.

KFUM Västerås har sedan mitten av 60-talet arrangerat Sommarkul, dagkollo på Lövudden. KFUM Västerås samarbetar med Västerås stad, Mimer, Rädda Barnen, Västmanlands Parasportförbundet, FUB och RBU.

Ansökan till dagkollo på Lövudden 2024.

Kontakt

Kontakta oss

Torbjörn Berggren

Strateg

Kultur-, idrotts och fritidsförvaltningen

021-39 36 96

torbjorn.berggren@vasteras.se