Biskopsängens koloniområde

En oas i mer än hundra år

Om Biskopsängens koloniområde 

Koloniträdgården gav stadens invånare möjlighet att odla sina egna grönsaker, frukter och blommor för att skaffa sig mer mat. Under 1900-talet skapades fler koloniträdgårdar, här på Biskopsängen och på Hälla, Gränsta, Sundinska vreten och Lustigkulla. De som finns kvar är Biskopsängen, Hälla och Gränsta. Koloniträdgården var också ett sätt för dem som bodde i lägenhet, att få ett miljöombyte och komma ut i naturen. Även ASEA hade koloniträdgårdar för sina anställda.

Biskopsängens koloniträdgårdsförening bildades 1918 och på 1920-talet började de första stugorna byggas. På bilden nedan ser man Erik Pettersson som med tre kamrater bygger en stuga av spillvirke. Ända till 1983 fanns huset kvar, och nu finns en ny stuga på tomten Kolonivägen 61. En av de första stugorna från 1926 med Rocklundaåsen i bakgrunden kan man se på den andra bilden.

Namnet Biskopsängen, kommer av att jorden från början användes som lönejord för biskopen. Inkomsten från det som odlades här var då en del av betalningen till biskopen och kyrkans präster. Man kunde själv odla jorden eller hyra ut den och pengarna från uthyrningen eller det man odlade blev då en del av lönen.

Den allra första koloniträdgården i Västerås låg på Lustigkulla 1909 och hade som mest 60 tomter eller lotter som det heter. Marken hyrdes ut av kyrkan. I Västmanlands Länstidning från 1913 kan man läsa att: ”Det är en lust och fröjd att komma ut till trädgårdskolonin och se med vilket intresse stadens arbetare hänger sig åt omsorgen om sina små jordlotter. Man kan se att kärleken till jorden icke ännu förtvinat hos industrins arbetande folk.”

Ett exempel på en ritning till kolonistuga från 1953 ser du nedan.

Svartvit bild på kolonistuga med 4 män i hatt poserande utanför.

Erik Pettersson med kamrater, Kolonivägen 61, 1920-talet. Foto: Ivar Wallin, ur boken Biskopsängen (1998).

Svartvit bild på en kolonistuga med åkermark intill.

En av de första stugorna, 1926. Foto: Emil Wijgård, Västerås stadsarkiv.

Ritning av en kolonistuga ur Stadsbyggnadsförvaltningen arkiv.

Ritning till kolonistuga, 1953. Foto: Byggnadsnämndens arkiv, Västerås stadsarkiv.

Hitta hit

Adressen

Hjälpte informationen på denna sida dig?