Gamla brandstationen

En av Västerås två brandstationer ritade av Erik Hahr

Om Gamla brandstationen

Den gula tegelbyggnaden i hörnet av Kopparbergsvägen och Norra Ringvägen fungerade som brandstation mellan 1942 och 1982, och är ritad av arkitekten Erik Hahr. Föregångaren, brandstationen vid Stora torget, ritades även den av Hahr.

1940 hade den kombinerade polis- och brandstationen vid Stora Torget blivit för trång. Nya lokaler behövdes för brandkåren. Som plats valdes hörnet av Kopparbergsvägen och Norra Ringvägen, eftersom det var nära till de stora industrierna i dagens Kopparlunden. Arkitekten Erik Hahr anlitades för att göra ritningarna. Hahr var även den som hade ritat den gamla polis- och brandstationen drygt fyrtio år tidigare, 1898.

Den nya brandstationen i gult tegel invigdes 1942. Raden av stora fönster ut mot Kopparbergsvägen var förr glasade portar för utryckningsfordonen. Ursprungligen verkar de ha varit gröna, men senare blev de rödmålade. Längan utmed Ringvägen innehöll bland annat en gymnastiksal. Det höga tornet som pryds av Västerås stadsvapen fungerade som slangtorn för torkning och förvaring av brandslangar. I det sydvästra sidopartiet med balkonger hade brandbefälen och deras familjer sin bostad, däribland brandchefen Olof Clarholm och hans hustru Elsa.

Brandstationen användes fram till 1982, då brandkåren flyttade till nya lokaler vid Vallby.

Tegelbyggnad i äldre stil.

Brandstationen, 1942. Foto: Arvid Ridner, Västerås stadsarkiv.

Personalfoto på de som arbetade 1955 framför den gamla brandstationen.

Brandstationen, 1955. Foto: Brandstyrelsens arkiv, Västerås stadsarkiv.

Svartvit bild framför gamla brandstationen med en del bilar parkerade framför.

Brandstationen, 1955. Foto: Brandstyrelsens arkiv, Västerås stadsarkiv.

Gatan framför gamla brandstationen från 1966.

Brandstationen, 1966. Foto: Byggnadsnämndens arkiv, Västerås stadsarkiv.

Hitta hit

Adressen

Hjälpte informationen på denna sida dig?