Helvetet

Mimers första bostadshus som kallas Helvetet

Om Helvetet

Det stora jugendinspirerade huset, i folkmun benämnt "Helvetet", i kvarteret Kalla var det kommunala bostadsbolaget Mimers första byggprojekt 1919.

På 1910-talet var bostadsbristen ett stort problem i Västerås. Staden bildade därför 1919 det halvkommunala Byggnadsaktiebolaget Mimer, det som idag är Bostads AB Mimer. Till verkställande direktör valdes byggmästaren Edvard Karlsson, som blev kvar på posten i drygt 20 år. Karlsson bodde söder om Djäkneberget i området Västermalm, där bostäder hade byggts av en byggnadsförening i slutet av 1800-talet. Mimers första byggprojekt blev att uppföra ett bostadshus, i hörnet av Västermalmsgatan och Lidmansvägen.

Stadsarkitekten Erik Hahr gjorde ritningarna och resultatet blev ett fyra våningar högt bostadshus i jugendstil med så kallad rusticerad bottenvåning. I huset fanns en vindsvåning, tre hissar och plats för ett tjugotal lägenheter. En av de första att flytta in när huset stod färdigt 1921 var vaktmästaren Herbert Valdemar Johansson. Men till en början var det svårt att hitta hyresgäster och ett flertal lägenheter stod tomma. Det var hög arbetslöshet och människor hade inte råd att bo i det nya pampiga huset.

Av oklar anledning, kanske på grund av de ekonomiska bekymren för Mimer eller för att grannhuset mot Djäkneberget kallades "Himmelriket", började huset i folkmun benämnas som "Helvetet". Flera skrönor finns om namnens uppkomst.

Genom åren har "Helvetet" byggts om vid flera tillfällen. 2008 sålde Mimer fastigheten och istället bildades en bostadsrättsförening av de boende. På senare tid har fasaden, portarna och fönstren renoverats till ursprungligt utseende.

Helevetet från korsningen Lidmansvägen-Västermalmsgatan.

Helvetet från korsningen Lidmansvägen-Västermalmsgatan. Foto: Johan Andersson, Västerås stadsarkiv

Närbild av husdetaljer på Helvetet.

Närbild av husdetaljer. Foto: Johan Andersson, Västerås stadsarkiv

Närbild av ingången till helvetet.

Entrén till Helvetet. Foto: Johan Andersson, Västerås stadsarkiv

Hitta hit

Adressen

Hjälpte informationen på denna sida dig?