Visa sökformulär

Vi skapar ett nytt resecentrum för fler människor och smidiga byten mellan alla trafikslag

Västerås nya resecentrum skapar en brygga mellan city, Mälaren och angränsande stadsdelar under dygnets alla timmar.

BILD: Samråd Västerås resecentrum 8 oktober till 18 december 2018. Vad tycker du?

Passa på att tycka till om Västerås resecentrum

Den 8 oktober till 18 december 2018 är det samråd för Västerås resecentrums detaljplan. Då har alla berörda möjlighet att tycka till om detaljplaneförslaget. Här på webben kan du läsa detaljplanen i sin helhet, eller en sammanfattning med det viktigaste från detaljplanen. Du kan utforska resecentrum med hjälp av 3D-teknik på visualiseringsborden som finns i stadshuset och på Expect Västerås i Skrapan. Du kan också uppleva förslaget i AR-appen Västerås utvecklas som du laddar ner gratis på App Store eller Google Play. Under samrådstiden kan du träffa representanter från projektgruppen på olika platser. Håll utkik här eller på projektets Facebook-sidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för mer information.

Detaljplanens syfte är att möjliggöra utveckling av ett cirka 12 hektar stort område i centrala Västerås där ett nytt resecentrum är i fokus. Framtida resecentrum ska i större utsträckning än idag vara en integrerad del av centrala Västerås genom att båda sidorna av järnvägen knyts samman av nya stråk, passager och hus. Huvudsyftet är att skapa förutsättningar för ett nytt resecentrum med lokal, regional och nationell kollektivtrafik samlat i en punkt. Det ska även vara enkelt att gå och cykla till och genom området. Ytan för befintligt resecentrum utökas och utnyttjas effektivare än tidigare. Detaljplanen vill samtidigt möjliggöra för verksamheter, service och bostäder i direkt anslutning till resecentrum.

Vi vill veta vad du tycker!

Både positiva reflektioner och förbättringsförslag är varmt välkomna! Alla synpunkter vi får tas tillvara inom projektet. Du kan berätta vad du tycker genom att mejla projektet malarporten[a]vasteras.se, prata med representanter för projektet när du träffar oss, eller delta i diskussionen i sociala medier.

Vill du att din åsikt ska registreras som en formell synpunkt på detaljplanen behöver du göra på ett av följande sätt:

 • Skicka e-post till byggnadsnamnd[a]vasteras.se
 • Lämna din åsikt i en av brevlådorna som finns på VL-center på centralstationen, på Expect Västerås i Skrapan eller i stadshuset.
 • Fyll i e-postformuläret på den här sidan
 • Skicka med vanlig post till Västerås stad, Byggnadsnämnden, Stads­huset, 721 87 Västerås

Det är viktigt att du då även anger ditt namn och din adress eller fastighetsbeteckning.

Lämna in din synpunkt senast den 18 december 2018!

Alla har rätt att lämna in synpunkter på planen men det är endast du som är sakägare som senare får överklaga en detaljplan. Sakägare är du som till exempel bor i planområdet, äger fastigheter eller har andra rättigheter inom planområdet eller om du är granne till området. För att ha möjlighet att överklaga en beslutad detaljplan måste du tänka på att lämna in skriftliga synpunkter senast under granskning. Överklagandet ska skickas in till Västerås stad senast tre veckor efter att detaljplanen har antagits. Kommunen skickar ärendet vidare till mark- och miljödomstolen, som utreder om du har rätt att överklaga detaljplanen.

Här kan du läsa mer om kommunens planarbete.

Information om projektet och detaljplanen under samrådet

Här på webben hittar du den mesta av informationen som finns om projektet och detaljplanen. Du kan läsa detaljplanen i sin helhet, en sammanfattning med det viktigaste ur detaljplanen, se på bilder och läsa beskrivande texter och klicka dig runt på 3D-kartan. 3D-kartan finns även på visualiseringsborden i stadshuset och på Expect Västerås. Västerås stad har också utvecklat en app där du kan utforska resecentrum med hjälp av AR-teknik. Läs mer om appen Västerås utvecklas här.

Detaljplanen kan du också läsa på biblioteket eller i stadshuset.

Träffa representanter för projektet:

 • Expect Västerås, varje måndag under samrådsperioden klockan 11.30-13.30
 • Västerås centralstation tisdag 9 oktober , onsdag 24 oktober och onsdag 5 december klockan 6.30-8.00
 • Mälardalens högskola onsdag 31 oktober klockan 11-13
 • Kokpunkten, lördag 27 oktober klockan 13.30-15.30
 • Karlsgatan 2, fredag 2 november klockan 12.30-14.30 och lördag 15 dec kl 11-16
 • Stora samrådsmötet, måndag 5 november klockan 17-19 på Expectrum

Vill du att vi besöker ditt företag, din skola eller förening? Kontakta oss så ordnar vi det.

Kontakt

Relaterade dokument

En stad - ett tak

Förslag till Västerås Resecentrum - flygbild

Västerås växer snabbt. Inom 30 år passerar vi 200 000 invånare och tusentals pendlar varje dag mellan Västerås och Stockholm eller andra orter i Mälardalen. Det finns många anledningar till det. En mångfald av framgångsrika företag, central strandlinje, ambitiöst bostadsbyggande och ett levande city, är bara några exempel. När resandet ökar ställer det krav på ett resecentrum med bra tillgänglighet, bra samordning och smidiga byten mellan alla trafikslag – tåg, buss, bil, båt, cykel och gång.

Därför behöver vi bygga om hela resecentrum och området omkring, för att möta och välkomna framtidens tåg och trafik, fler pendlare, nya västeråsare och nya besökare. Här samlar vi allt det där som kännetecknar vår stad - viljan att tänka nytt, innovativt och miljösmart.

Resecentrums stora tak breder inte bara ut sina armar över spåren som väderskydd – det är också kronan på en unik arkitektur och ett nytt landmärke för Västerås. Byggnaden förenar olika infrastrukturella funktioner och taket breder sig ut, bjuder in från alla håll och skapar rumsliga sammanhang. Västerås nya resecentrum skapar en brygga mellan centrum, Mälaren och angränsande stadsdelar under dygnets alla timmar. Från fyra entréer kan du oavsett varifrån du kommer eller ska, enkelt ta dig över spåren mot hamnen eller mot citykärnan.

Arkitektförslaget som ligger till grund för detaljplanen för Västerås nya resecentrum är framtaget av den danska arkitektbyrån BIG, Bjarke Ingels Group i samarbete med Tyréns och Kragh & Berglund. I förslaget finns en primär byggnad med entréer på båda sidor av spåren. Den ligger på nästan samma plats som den nuvarande stationsbyggnaden. För att verkligen bygga för framtiden och skapa ett resecentrum som kan ta hand om många resenärer med olika behov föreslås ytterligare en byggnad, som också har entréer på båda sidor om spåren. Båda byggnaderna har övergångar som cyklister och andra som bara vill passera resecentrum kan använda. Byggnader, ramper, terminaler och plattformar knyts alla samman av det stora taket.

Nytt möter gammalt. City möter Mälaren. En mötesplats, en utsiktsplats, en knutpunkt.

Västerås nya resecentrum Vasaterassen

Resecentrum ska hantera stora flöden av trafik, resenärer, besökare och personer som vill passera spåren. Orienterbarheten är därför avgörande för att området ska fungera som en attraktiv plats. De lyfta övergångarna är tillgängliga över hela sin yta och upplevs som ett sammanhängande landskap som sveper över spårområdet. Övergångarna gör det även möjligt att passera spåren dygnets alla timmar, alla dagar i veckan.

Det kommer att gå att cykla över resecentrum vid både den primära och den sekundära byggnaden och det planeras för många cykelparkeringar. I förslaget finns säkra och generösa cykelparkeringar vid alla entréer. Vid de olika entréerna kommer det även att finnas taxihållplatser, parkeringsplatser och så kallade ”Kiss and ride”-platser där man kan hämta och lämna nära och kära.

Västerås nya resecentrum möjliggör smidiga byten mellan alla trafikslag – tåg, buss, bil, båt, cykel och gång, och byggs för att lätt kunna anpassas till framtidens färdsätt. 

I nya resecentrum möts du av en funktionell, luftig och ljus känsla. Du hittar allt du behöver inför, under och efter din resa. Parkera cykeln inomhus, ta ett lunchmöte eller spring till tåget till doften av nybakt bröd. Koppla upp dig medan du väntar, köp en ny deckare eller handla det som saknas till kvällens middag. Platsen blir en knutpunkt för att smidigt resa vidare, eller kanske startskottet på en efterlängtad och kul weekend i Västerås tillsammans med familj och vänner.

Njutbar och smidig pendling

Västerås ska kunna erbjuda njutbar och smidig pendling. Mindre än en timme från Stockholm.

Västerås resecentrum Sigurdsterassen

Du som ska åka med tåget från Västerås, eller kommer till Västerås med tåg eller buss kan välja den av de fyra in- och utgångar som passar dig bäst. Det är alltid nära till väderskydd, service, vila eller rekreation.

Västerås nya resecentrum Kungsängsterassen

En helt ny stadsdel

Tornet vid Västerås Resecentrum - förslag

I samband med att vi bygger resecentrum planerar vi för en helt ny stadsdel med närhet till kollektivtrafiken, citykärnan och vattnet. I detaljplanen planerar vi för bostäder, kontor och allmänna utrymmen i nära anslutning till resecentrum. Alla med framträdande arkitektur.  Projektområdet i sin helhet inkluderar en area om hela 55 hektar runt stationen och spårområdet. Läs mer om hela projektet här.

Västerås nya resecentrum från vattnet

Alla bilder är visionsbilder, ritade av BIG (Bjaerke Ingels Group).

Så här gör du

Tidplan

Västerås nya resecentrum utvecklas inom ramen för projekt Mälarporten, vilket även innefattar en omvandling av området runt stationen. Läs mer om projekt Mälarporten här. Innan detaljplanen för nya resecentrum kan bli färdig är det mycket som måste undersökas och beslutas om. Har arkitekterna tänkt på allt? Tillmötesgår vi de önskemål som olika intressegrupper har? Vad kommer det att kosta att bygga resecentrum, hur ska det finansieras, och när kan vi bygga vad? 8 oktober till 18 december 2018 ligger detaljplanen ute för samråd. Då får alla invånare och andra intressenter en chans att säga sitt. Detaljplanen innefattar förutom själva resecentrum även förslag på bostäder och kontor i direkt anslutning till resecentrum.

Planprocess Västerås nya resecentrum

Ovan ser du hur planprocessen för Västerås nya resecentrum ser ut, och var i processen vi befinner oss just nu. Eftersom resecentrums detaljplan är både stor och komplicerad används ett så kallat utökat förfarande. Här kan du läsa mer om kommunens olika planprocesser.

Prenumerera på nyheter från Mälarporten

Är du intresserad av utvecklingen av Mälarporten och Västerås nya resecentrum och vill få löpande information när det händer saker i projektet? Anmäl din e-postadress nedan så får du information när vi gör relevanta uppdateringar av informationen på webben.

Följ även gärna Mälarporten på Facebook. Där delar vi information som kan vara av intresse för invånare, resenärer, investerare m. fl., och för en diskussion om intressanta saker som vi funderar över eller vill ha era åsikter kring. 

#Mälarporten
#Västeråsresecentrum

Nytt i Projektet

 • Nya versioner av AR-appen Västerås utvecklas

  Nu finns appen Västerås utvecklas i en uppdaterad version för iPhone, där bland annat instruktioner samt funktionerna för AR-upplevelser på plats är förbättrade. Har du laddat ner appen redan, så se till att uppdatera den för en bättre upplevelse! Appen finns nu även för Android-telefoner.

Det här händer i Västerås

 • Bäckby Torggata invigs

  Fredagen den 14 december är det dags att inviga den nya gatan på Bäckby. Det är Välljärnsgatan som fått en ny sträckning. Den nya gatan heter Bäckby Torggata.

Nytt i Västerås

Hjälpte informationen på denna sida dig?