Logotyp
Visa sökformulär

Hemtjänst

För vem

Vem har rätt till hemtjänst?

Du som har det svårt att klara de dagliga sysslorna i hemmet kan få hemtjänst. Du ansöker om hemtjänst hos en biståndshandläggare som utreder vilka behov och vilket stöd just du kan få. När utredningen är klar får du ett beslut skickat hem till dig med posten. Där står det om du blivit beviljad hemtjänst, vad du ska få hjälp med och vad det kommer kosta.

Kostnad för hemtjänst

Avgiften för hemtjänsten beror på vilken typ av service du får och hur mycket. Det finns en maxtaxa på 1780 kronor per månad, mer än så behöver du aldrig betala.

Överklaga ett beslut

Om du inte är nöjd över beslutet som tagits kring din hemtjänst kan du överklaga. Vänd dig till din handläggare för att få hjälp. 

Läs mer om att överklaga ett beslut här.

Så här gör du

Hur ansöker jag om hemtjänst?

steg 1

Kontakta en biståndshandläggare på telefonnummer 021-39 27 25. En utredning om dina behov startar. Utredningen tar oftast inte mer än en vecka.

Ring 021-39 27 25

steg 2

Ett beslut skickas till dig med posten. Har du blivit beviljad hemtjänst kan du själv välja leverantör. Du kan också tillsammans med din biståndshandläggare välja e-hemtjänst.

steg 3

Om du inte är nöjd över beslutet som tagits kring din hemtjänst kan du överklaga. Vänd dig till din handläggare för hjälp.

Läs mer om att överklaga ett beslut här.

Leverantörer i Västerås

Har du blivit beviljad hemtjänst har du möjlighet att välja leverantör av din hemtjänst. Det finns flera olika leverantörer i Västerås. I vår jämförservice kan du jämföra flera olika leverantörer mot varandra.

Jämför olika leverantörer av hemtjänst i vår jämför service.länk till annan webbplats

Vi har sammanställt ett informationsblad över alla leverantörer av hemtjänst. Där hittar du kontaktuppgifter samt vilka områden i Västerås man arbetar i.

Länk till informationsbladet om leverantörer av hemtjänstPDF

Vad är hemtjänst?

Hemtjänstpersonal hemma hos en äldre

Hemtjänst är ett stöd som innebär att hemtjänstpersonal kommer hem till dig. De kan hjälpa dig med skötsel av hemmet, inköp och ärenden, personlig omvårdnad, hemleverans av matlådor och att ta dig till läkaren. Du kan få allt från stöd i några timmar i månaden till mer omfattande insatser flera gånger per dygn. Hemtjänsten är individuellt anpassad så att du kan bo kvar i ditt eget hem.

E-hemtjänst

Elektronisk hemtjänst eller e-hemtjänst innebär att du använder olika tekniska lösningar för att kommunicera med hemtjänstpersonalen på distans. Det kan passa dig som inte har ett så stort behov av praktisk hjälp men ändå vill ha ett stöd för att känna dig trygg hemma. Du kan också använda tekniken för att kommunicera med din familj och vänner.

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Beslut

När det gäller enskilda beslut om vem som ska få hemtjänst är det stadens biståndshandläggare som har ansvaret. Varje ansökan om stöd i hemmet prövas enligt socialtjänstlagen (SoL) eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Ansvar

Ansvaret för att hemtjänsten fungerar som den ska ligger på äldrenämnden och nämnden för personer med funktionsnedsättning. Dessa två nämnder fattar politiska beslut och sluter avtal med leverantörerna. De följer också upp och utvärderar verksamheterna fortlöpande.

Leverantörer

Hemtjänsten drivs antingen av den kommunala utföraren eller av entreprenörer som staden har avtal med. Alla leverantörer måste leva upp till de krav på kvalitet som Västerås stad har ställt upp.

Kontakt

Kontakta oss

Kontaktcenter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör hemtjänst, färdtjänst, bostadsanpassning och boenden och övrig hjälp till äldre och personer med funktionsnedsättning.

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget

Du når din biståndshandläggare via Kontaktcenter.

Telefonnummer: 021-39 27 25 Öppettider: Vardagar klockan 07.30-17.00.

Koordinator för synpunkter och klagomål

Johan Crusefalk

Västerås stads koordinator för synpunkter och klagomål stödjer och vägleder dig när du vill lämna synpunkter och klagomål på verksamheter inom det sociala området. Ansvariga nämnder är individ- och familjenämnden, nämnden för personer med funktionsnedsättning och äldrenämnden.

Besöksadress Stadshuset

Telefonnummer 021 - 39 39 50

Kontakt

Relaterade dokument

Det här händer i Västerås

 • 150 körsångare på Pettersbergsdagen!

  Torsdag den 26 maj kl 18–21 blir det fest för alla åldrar på S:t Ilians skolas innergård på Pettersberg. På scen står 150 körsångare från Sångcompaniet, Västerås nya alla-kan-sjunga-kör.

 • Saraha uppträder på årets Önsta-Grytafest

  Lördag 4 juni kl 12–16 är det dags för Önsta-Grytafesten, en folkfest för alla åldrar på Önsta torg. Det blir hoppborg, lotterier, loppis, café och underhållning av lokala förmågor. Dessutom kommer ar...

Nytt i Västerås

 • Du som är anhörig ska inte sitta ensam

  Anhörigcentrum är en mötesplats för dig som stöder, hjälper eller vårdar någon i din familj eller närhet. Nu är vårens program klart och det finns en massa aktiviteter för dig som hjälper en närståend...

 • Vi söker dig som vill vara testare på vasteras.se

  Vi arbetar ständigt med att göra webbplatsen ännu bättre genom att göra undersökningar och användartester för att se vilka förbättringsområden vi har. Vi behöver därför fylla på vår bank av användare ...

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?