Logotyp
Visa sökformulär

Invandring och integration

Det kan vara svårt att veta hur allt fungerar i ett nytt land. Hur fungerar samhället? Hur får jag jobb? I Västerås stad kan vi hjälpa dig som är ny i Sverige.

Om verksamheten

Det är myndigheten Migrationsverket som fattar beslut om vem som får stanna i Sverige. När det gäller ensamkommande barn hänvisar Migrationsverket barnet till en kommun som har plats.

Länk till Migrationsverketlänk till annan webbplats

Västerås stads informationsbroschyr om Sveriges värdegrund

Västerås stad har, i samråd med andra aktörer i flyktingfrågan, gjort en informationsbroschyr som ska ge nyanlända en inblick i den värdegrund som finns i Sverige. Den berättar om det vi värnar extra mycket om i vårt samhälle, exempelvis mänskliga rättigheter, barnets rättigheter, demokrati och jämlikhet. Broschyren ska ses som ett hjälpmedel för att starta samtal och diskussioner kring värdegrunden. Klicka på bilderna för att komma till broschyren på olika språk.

Bild på framsidan på informationsbroschyr på svenska
Bild på framsidan av broschyren på arabiska
Bild på framsidan av broschyren på dari
Bild på framsidan av broschyren på engelska

Familjecentrum

På Västerås Familjecentrum kan alla i familjen få kostnadsfritt stöd i olika situationer. Rådgivare kan ge råd och stöd om det är problem hemma, till exempel om du som förälder är orolig för ditt barn. De har tystnadsplikt och kan erbjuda stöd på olika språk.

Läs mer om Familjecentrum på sidan stöd till familjen

Fritidsgårdar

På Västerås fritidsgårdar kan alla ungdomar hitta något roligt att göra. De kan till exempel spela biljard och bordtennis, lyssna på musik, göra läxor eller bara umgås med kompisar.

Läs mer och hitta en fritidsgård på sidan Fritidsgårdar

Modersmål, hemspråk

Du som har ett annat modersmål än svenska kan få undervisning i det språket. Du som är nyanländ kan få extra stöd för att lära dig svenska.

Läs mer om modersmål och hemspråk i skola och förskola här

Sfi, svenska för invandrare

För att få studera svenska för invandrare (sfi) måste du göra en kartläggning tillsammans med en handläggare på Vuxenutbildningscentrum.

Läs mer om svenska för invandrare i vuxenutbildning här

Studieförbund

Det finns många olika studieförbund i Västerås. Studieförbunden får pengar från kommunen för att de ska kunna lära ut kunskap till medborgarna och berika kulturlivet.

Bibliotek

På kommunens bibliotek kan du låna böcker, läsa dagstidningar och använda dator med internet helt utan kostnad. Det finns flera bibliotek i kommunen, och även en bokbuss som står på olika ställen.

Hitta ett bibliotek nära dig på sidan Bibliotek

Flyktingguide

Röda Korsets flyktingguider hjälper nyanlända att känna sig hemma i det svenska samhället. Vill du bli flyktingguide? För mer information se info-blad och info-folder nedan, under Relaterade dokument.

Bäckby kvinnocafé
Så här gör du

Hur går det till?


Om du har fått uppehållstillstånd som flykting och är mellan 20 och 64 år gammal kommer myndigheten Arbetsförmedlingen hjälpa dig med din integration i Sverige. Det här gäller även dig som är 18 eller 19 år gammal och saknar föräldrar i Sverige.

Läs mer på Arbetsförmedlingens webbplats.länk till annan webbplats

Enheten för Samhällsorientering och Vägledning finns för alla som har fått uppehållstillstånd som flykting. Om du har kommit till Sverige men inte är flykting, eller inte omfattas av Arbetsförmedlingens Etableringsprogram, kan du ändå vända dig till  Enheten för Samhällsorientering och Vägledning. De kan hjälpa dig med råd och stöd och vägledning om Västerås och Sverige.

Västerås stad utreder de ensamkommande barnens behov och ordnar bostad och skola. Barnen behöver även en god man som tar hand om personliga, rättsliga och ekonomiska frågor. Målet är att barnet ska ges insatser under hela uppväxten så att hen kan leva ett självständigt liv.

Kontakt

Kontakta oss

Enheten för samhällsorientering och vägledning

Reception finns öppen dagligen kl 8-16 (förutom onsdagar, endast kl 13-16)

Besöksadress: Ingenjör Bååths gata 47, ingång T6

Postadress: Västerås stad, Enheten för samhällsorientering och vägledning, 721 87 Västerås

Telefontid: Vardagar klockan 8-16 (förutom onsdagar, endast kl 13-16) Telefonnummer: 021-39 80 95

Hitta hit

Hitta till Enheten för Samhällsorientering och vägledning 

Kontakt

Relaterade dokument

Bra länkar

Bra länkar

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa men klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

  • Nu söker vi dig som vill hjälpa oss göra webbplatsen ännu bättre!

    Vill du hjälpa till och göra stadens webbplats bättre för dig och alla andra västeråsare? Då kan du anmäla dig till vår testgrupp. Det är bara en intresseanmälan och du kan själv avgöra om du vill vara med på användartesterna när vi hör av oss.

  • Nyanlända möter Utvandrarna

    ”Båten tog in vatten och alla knuffades” - flickan jag möter är 9 år. Hon berättar om en dramatisk och otäck resa till Sverige. För ett par veckor sedan såg hon sina minnen komma till liv på teaterscenen. Teaterföreställningen Utvandrarna visades för asylsökande textad på arabiska. En föreställning ...

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?