Logotyp
Visa sökformulär

Stadsarkivet

Västerås stadsarkiv förvarar handlingar, fotografier och ritningar från alla slags kommunala verksamheter, såsom skola, socialtjänst, stadsplanering och miljö- och hälsovård. Vi förvarar även handlingar och fotografier från privatpersoner och privata företag. Du kan besöka oss för att få hjälp att hitta rätt och ta del av handlingar kostnadsfritt.

Stadsarkivets bildsamlingar sökbara via nätet!

Länk till Stadsarkivets digitala bildbanklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I vår digitala bildbank söker du bland tusentals foton via kategorier eller via fritextsökning. Du kan själv märka upp och ladda hem dina favoritbilder.

I bildbanken finns bilder som visar byggnader och kvarter i centrala Västerås. Många av husen är idag rivna. Samlingen innehåller ungefär 12 000 bilder från 1950- till 1990-talet. Successivt lägger vi in fler bilder från andra fotosamlingar, som nu finns att ta del av hos Stadsarkivet. Nu finns även Carl Hennings färgbilder från 1940-talet i bildbanken.


Stora Torget cirka 1959-1962.  Stora reklamaffischer på affärshusets östra gavel mot Torggatan.
Så här gör du

Så här gör du

Du är välkommen att besöka oss i stadshuset under våra öppettider eller kontakta oss per e-post eller telefon med din fråga, se under Kontakta oss.

Vid ett besök kommer du först till vår expedition, där personal finns på plats för att hjälpa dig att hitta rätt och beställa fram handlingar. Vi hämtar fram handlingar ur våra magasin vid speciella tidpunkter; undantag görs för besökare som inte bor i Västerås. Därefter får du ta del av handlingarna i vår forskarsal. I forskarsalen finns även en besöksdator, där du kan titta i våra digitaliserade bildsamlingar.

För att hitta bland innehållet i våra samlingar används så kallade arkivförteckningar. Här kan du söka i våra digitala förteckningarlänk till annan webbplats Arkivförteckningarna finns också i pärmar på vår expedition.

Kontakta oss

Stadsarkivet

Öppettider

Måndag 13.00-16.00
Tisdag - torsdag 08.00-11.30 och 13.00-16.00
Fredag 08.00-11.30
Framtagning av handlingar under öppettid 09.00 och/eller 14.00

Besöksadress Stadshuset, våning 5, ingång från Fiskartorgsentrén

Telefonnummer 021 - 39 19 93

Hitta hit

Hitta hit

Om Stadsarkivet

Hos oss på Stadsarkivet samlas handlingar, fotografier, kartor och ritningar från alla slags kommunala verksamheter i Västerås. Våra handlingar är en del av det nationella kulturarvet, som ska bevaras för framtiden. Vi vårdar och håller handlingarna tillgängliga för allmänheten i enlighet med offentlighetsprincipen, som är inskriven i vår grundlag.

Stadsarkivet kontrollerar också att övriga förvaltningar och kommunala bolag inom Västerås stad följer de lagar och regler som gäller för hur man ska hantera sin information.

Vasagatan - Stora Gatan 1966. Fotograf: Åke V. Larsson

Vasagatan - Stora Gatan 1966. Fotograf: Åke V. Larsson

För vem

För vem

Vem som helst kan besöka Stadsarkivet och söka i och ta del av de handlingar som vi förvarar. Det allra flesta handlingarna hos oss är offentliga och får läsas av alla. Men delar av vårt material skyddas av sekretess enligt lag, vilket innebär att sådana handlingar kan vara hemliga. Du har däremot alltid rätt att ta del av uppgifter om dig själv.

Skolklasser och andra grupper är välkomna att kontakta oss för att få komma på studiebesök.

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa men klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

  • Nu söker vi dig som vill hjälpa oss göra webbplatsen ännu bättre!

    Vill du hjälpa till och göra stadens webbplats bättre för dig och alla andra västeråsare? Då kan du anmäla dig till vår testgrupp. Det är bara en intresseanmälan och du kan själv avgöra om du vill vara med på användartesterna när vi hör av oss.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?