Gammal slåtteräng på södra Björnön restaureras
Under vecka 15 planerar länsstyrelsen att i samarbete med Västerås stad genomföra en naturvårdsbränning på södra Björnön.
Många av de saker vi omger oss med innehåller kemikalier. De ingår i material och komponenter som produkterna är tillverkade av. Men de kan också vara tillsatta för att uppnå en viss funktion. Det finns många saker du kan göra för att minska spridningen av farliga kemikalier. Till exempel att välja miljömärkta kläder och varor som innehåller färre kemikalier.
Här kommer du att hitta verktyg för att bidra till en miljö med mindre skadliga ämnen. I projektet NonHazCity2 – ett EU-projekt, arbetar Västerås stad tillsammans med allmänhet och verksamheter för att minska utsläppen av skadliga ämnen till Östersjön. NonHazCity 2 följer upp och fördjupar de positiva effekterna av NonHazCity 1.
Konkret handlar det om att kemikaliekrav ska ställas i relevanta upphandlingar inom Västerås stad, plastbantning i stadens verksamheter och informationsinsatser till allmänheten/verksamheter om material i kontakt med livsmedel samt skadliga ämnen i hushållen.
En applikation som kan användas av privatpersoner som vill kunna minska sin exponering för skadliga ämnen i sina hem eller på arbetsplatsen kommer att lanseras. I filmerna får du tips och inspiration om hur du kan kemikaliebanta i din bostad eller på din arbetsplats. Med hjälp av guideboken kan du som privatperson själv inventera ditt hem i jakt på skadliga ämnen och få tips på bättre alternativ.
NonHazCity är ett projekt inom EU-fonden Interreg Baltic Sea Region. Medverkande förvaltningar är miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen samt upphandlingsenheten på stadsledningskontoret.
För mer information kontakta Susanna Grystad, susanna.grystad@vasteras.se, 021-39 13 20.
Kemikaliebanta din bostad (länk till youtube)
Kemikaliebanta din arbetsplats (länk till youtube)
Guide till ett kemikaliesmart hem
Som konsument har du rätt till information om en varas kemikalieinnehåll. Ställ frågor i affären. Var misstänksam mot varor som luktar starkt av kemikalier. När du som konsument ställer frågor bidrar du till att företagen måste ta ett större ansvar för varorna de säljer. Du kan alltid fråga i affären om du undrar om en vara innehåller någon farlig kemikalie. Det är företagen som tillverkar, importerar och säljer varor som är ansvariga för att de inte skadar människors hälsa eller miljön. Därför måste de arbeta medvetet med kemikaliefrågor. Företagen måste ha kontroll på om varorna innehåller farliga ämnen, ställa krav på leverantörer och kanske göra egna stickprovskontroller. De ska också kunna informera om varorna innehåller ämnen på kandidatförteckningen. Myndigheternas roll är att kontrollera att företagen tar sitt ansvar.
Våga fråga – innehåller den här varan farliga kemikalier?
Kandidatförteckningen, Kemikalieinspektionen
Det finns många saker du kan göra för att minska spridningen av farliga kemikalier. Till exempel att välja en giftfri bottenfärg till din fritidsbåt och tvätta bilen på en biltvätt som har en godkänd reningsutrustning. Som konsument har du rätt till information om en varas kemikalieinnehåll. Ställ frågor i affären. När du som konsument ställer frågor bidrar du till att företagen måste ta ett större ansvar för varorna de säljer. Läs mer om vad du kan tänka på inom respektive områden under flikarna.
Västerås stad har tagit fram en handlingsplan för kemikalier 2015-2020. Ett syfte är att staden ska minska den egna kemikalieanvändningen i sina egna verksamheter och produkter. Ett annat syfte är att uppmuntra till en ökad medvetenhet kring kemikalier för Västerås invånare, företagare och andra verksamheter. I handlingsplanen får du konkreta tips på hur du kan göra för att minska mängden kemikalier i ditt hem.