Lövsopning pågår
Hösten är här och det betyder att det faller massor av löv på gator, gång- och cykelbanor. De närmaste veckorna sopas löven upp i den årliga lövsopningen. I början av december ska arbetet vara klart.
Lantbruk påverkar miljön på olika sätt, bland annat genom sin hantering av gödsel, kemiska bekämpningsmedel eller läckage av fosfor och kväve som kan påverka vattenområden.
Grundläggande för all gödselhantering är att den ska lagras och spridas på ett miljö- och resursvänligt sätt, som minimerar risk för näringsläckage.
Lagring ska ske i täta utrymmen så att inte yt- eller grundvatten förorenas. Urin- och flytgödselbrunnar ska ha täckning samt påfyllning underifrån.
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har tillsammans med länsstyrelsen och kommunerna i Västmanland tagit fram gemensamma riktlinjer för gödsellagring.
Det är viktigt med en balans mellan antal djur i förhållande till spridningsareal. Jordbruksverkets föreskrifter reglerar bland annat under vilka perioder på året gödseln får spridas, på vilka marker, samt i vissa fall krav på att gödseln ska myllas ned efter spridningen.
Det finns särskilda regler hur du ska hantera bekämpningsmedel. Du får exempelvis bara använda bekämpningsmedel som är godkända av Kemikalieinspektionen. Mer information om godkända bekämpningsmedel och vilka krav som gäller för spridning och annan hantering finns på Kemikalieinspektionens hemsida.
Miljö- och konsumentnämnden ansvarar för att kontrollera lantbrukens miljöpåverkan. Verksamheten på ett lantbruk regleras av en mängd regler. Syftet med reglerna är att bevara djurens hälsa, öka livsmedelssäkerheten och minska jordbrukets negativa miljöpåverkan. Exempel på områden som kommunen har tillsyn över är gödselhantering, hantering av kemiska produkter, cisterner och avfall.