Skyddsjakt
På den här sidan kan du läsa mer om hur Västerås stad hanterar vilda djur. Här berättar vi också om skyddsjakt, stadens skyddsjägare och vad som är fastighetsägarens ansvar.
Information om afrikansk svinpest
Om du hittar ett dött vildsvin ska du rapportera det till Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Rapportera sjuka/döda vilda djur
Läs mer om smittan på:
- Afrikansk svinpest - Jordbruksverket.se”
- Afrikansk svinpest på vildsvin utanför Fagersta | Länsstyrelsen Västmanland (lansstyrelsen.se)
Grunden i jaktlagstiftningen är att allt vilt är fredat. Det gäller också deras ägg och bon. Det innebär att vilt endast får jagas, fångas eller dödas om jaktlagstiftningen tillåter det.
Vilda djur i Västerås
Västerås stad ansvarar för skadat och dött vilt på stadens mark. Om du ser ett skadat eller dött djur på stadens mark kan du kontakta kontaktcenter.
Om du hittar ett dött djur på din egen tomt, eller på kommunens mark, kan du i många fall kan du låta naturen ta hand om det döda djuret genom nedbrytning. Om djuret ligger på ett olämpligt ställe kan du flytta det lite åt sidan så att det inte blir en olägenhet för andra som rör sig på marken.
Kontaktcenter kan hjälpa dig att komma i kontakt med en skyddsjägare för att få undan ett dött eller skadat djur på kommunens mark. Är djuret på privat mark kommer du som fastighetsägare att bli fakturerad direkt av jägaren.
Här hittar du information om några av de vanligaste vilda djuren som lever i Västerås. I varje utfällbar box hittar du också tips på vad du kan göra för att förebygga problem.
Viltvårdsplan
Västerås stad arbetar just nu med att upprätta en viltvårdsplan. Planen kommer att fungera som ett stöd när det gäller hanteringen av vilt på stadens mark.
Att genomföra förebyggande insatser är det bästa och mest effektiva sättet att bli av med problemen som kan uppstå i mötet mellan människa och djur. Viltförvaltning kräver god kompetens och hög etik. För bästa effekt görs detta på jaktmarker utanför tätbebyggt område, i samverkan mellan olika markägare och jaktlag.
Jakt på egen mark, stadens skyddsjägare och skyddsjakt
Det är i första hand ditt ansvar som fastighetsägare att skydda din trädgård mot vilda djur. Det kan du göra på olika sätt. Läs gärna mer genom att klicka på plustecknet i respektive box.
Tama djur och skötsel
Tama djur är djur vi har som sällskap och hobby men även för livsmedelsproduktion, som till exempel nötkreatur eller får.
Om du misstänker att ett djur far illa ska du kontakta Länsstyrelsen. Länsstyrelsen kontrollerar att djur mår bra och sköts om på rätt sätt.
Skötsel av djur | Länsstyrelsen Västmanland
Anmäl bristande djurhållning | Länsstyrelsen Västmanland
Gäller det ett bortsprunget djur kan du kontakta Polisen på telefonnummer 114 14.
Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.
Via formulär: Kontaktformulär
Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3
kontaktcenter@vasteras.se