Invigning av byggnadsminnet Turbinhuset den 9 april

Turbinhuset från 1891 är inte bara en av Sveriges första kraftstationer, utan också en viktig anledning till att Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget – sedermera Asea och ABB – valde att flytta till och satsa i Västerås.

I december 2023 fattade Länsstyrelsen beslut om att Turbinhuset och kraftverksdammen vid Turbinbron i centrala Västerås blir byggnadsminne. Här finns grunden till att Västerås utvecklades till Sveriges energicentrum och därmed en viktig del av Västmanlands industrihistoria.

Datum: 09 april 2024
Tid: Klockan 15.00-18.00
Plats: Turbinhuset vid Svartån, mellan slottet och stadshuset.
Pris: Gratis

Tisdagen den 9 april klockan 15:00 sker en invigning av byggnadsminnet med tal av landshövding Johan Sterte, Mälarenergis styrelseordförande Carin Lidman, ABB Sveriges landschef Dennis Helfridsson och kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson.

Det finns möjlighet att få en kortare, guidad tur inne i Turbinhuset och klockan 16:15 genomförs stadsvandringen ”Turbinhuset och Asea – en stadsvandring med hög spänning” (föranmäl dig genom att mejla anmalan.karlsgatan2@regionvastmanland.se).
Guidningen inne i Turbinhuset kräver ingen föranmälan, men det kan bli lite väntetid då det finns begränsningar för hur många personer som kan tas in åt gången.

Representanter från ABB och Mälarenergi finns på plats för att svara på frågor om dåtid, nutid och satsningarna på en hållbar framtid. Varmt välkomna!

Arrangemang: Länsstyrelsen Västmanland, Mälarenergi, ABB, Västerås stad, Västmanlands läns museum

Kalenderbild

Brödtext

Publicerad

Senast ändrad