Nätverk och vänorter, internationellt arbete

Västerås stad deltar i det internationella arbetet genom nätverk och organisationer där vi är medlemmar eller som vi samarbetar med. Det ger oss möjlighet att ta hem kunskap från aktörer i andra städer och regioner, både nationellt och internationellt. Aktörerna finns i offentlig och privat sektor, akademi och i civilsamhället. Våra internationella samarbeten är också en bra möjlighet för oss att visa upp goda exempel på det arbete vi gör i Västerås.

Vänorter och partnerskap

Västerås har sju vänorter och två samarbetsorter med kommunalt partnerskap. Syftet med dessa relationer är i grunden att bevara och stärka de fredliga band som finns mellan människor. Relationerna används också för att förstå andra kulturer och utbyta kunskap och erfarenheter mellan verksamheterna.

Våra nordiska vänorter är:

Inom det nordiska vänortssamarbetet finns några återkommande arrangemang:

• kontakter mellan kommunledningarna i form av ett årligt möte mellan borgmästaren och stadsdirektören
  • ungdomsutbyten genom en årlig nordisk vänortsvecka för ungdomar (NOVU)
  • pedagogutbyten i form av en nordisk förskolekonferens
    Norsamby - nordiskt vänortssamarbete i förskolan Länk till annan webbplats.
  • ett årligt klimatseminarium för att upprätthålla ett gemensamt nordiskt klimatinitiativ, inklusive fyra årliga videokonferenser för planering
  • ett årligt utbyte inom sociala och hälsoområdet

Våra utomnordiska vänorter är:

• Banja Luka, Bosnien
  • Ceske Budejovice, Tjeckien
  • Kassel, Tyskland

Kommunalt partnerskap:

• Gaborone, Botswana

Charlotta Filling

Strateg

Internationellt arbete

Adress: Charlotta Filling, Stadshuset, rum A185, 721 87 Västerås

Telefonnummer: 021-39 26 36

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

• Detaljplaner för Kopparlunden har vunnit laga kraft

De nya detaljplanerna för Kopparlunden har nu vunnit laga kraft. Det betyder att detaljplanearbetet är klart och att vi kan börja skapa det nya Kopparlunden där den unika kulturmiljön får sällskap av nya bostäder, arbetsplatser och mötesplatser. Fastighetsägarna kan nu söka bygglov för nya byggnader...

• Hög tid att nominera till Pedagogiska priset och Skolledarpriset

Har du eller ditt barn en pedagog som är riktigt duktig? Är kanske arbetslaget eller hela förskolan eller skolan något utöver det vanliga? Då ska du nominera hen eller dem till Pedagogiska priset. Du kan också nominera till det nya skolledarpriset. Vi behöver din nominering senast 17 oktober.