Familjerättsgruppen
Vid en separation eller skilsmässa kan föräldrar behöva hjälp att kommunicera om barnets perspektiv och behov. Vi som arbetar på Familjerättsgruppen har barnets bästa i fokus.
Vi söker nu ungdomar till Tonårbyrån, vår gruppverksamhet för ungdomar mellan 12 och 19 år vars föräldrar inte bor ihop. Höstens grupp beräknas starta onsdagen den 17 september 2025 kl. 17.00 och pågå vid nio tillfällen med uppehåll för höstlovet. Ledare för gruppen är Louise Andersson från Stationen och Karin Eklund Martinez från Familjerättsgruppen. Kontaktuppgifter och mer information finns under avsnittet Utbildningar och grupper. Välkommen med din ansökan!
Om familjerättsgruppen
Vi erbjuder information och vägledning i alla frågor som gäller vårdnad, boende och umgänge. Det kostar ingenting att få hjälp av Familjerättsgruppen och vi jobbar alltid med barnets bästa i fokus. Familjerättsgruppen i Västerås stad hjälper också dig som bor i Fagersta, Norberg, Sala och Skinnskatteberg.

Samarbetssamtal efter separation
Om ni ska eller har separerat och har svårt att komma överens i frågor som gäller barnen kan ni erbjudas samarbetssamtal. Vi vänder oss till föräldrar som inte längre bor tillsammans. Fokus ligger på hur ni ska hantera ert föräldraskap på ett bra sätt när ni är separerade.
Samtalet bygger på att ni är eniga om att ni behöver samarbeta i föräldraskapet. Samarbetssamtal är frivilliga utan registrering och det förs inga journalanteckningar. De är också kostnadsfria. Kontakta oss gärna så berättar vi mer.
Vi strävar efter att kunna erbjuda samarbetssamtal inom fyra veckor.
Upprätta avtal
Om ni som föräldrar är överens om att det skulle underlätta att ha ett avtal gällande vårdnad, boende och/eller umgänge så kan vi hjälpa er att upprätta ett sådant. Innan avtal kan upprättas så gör vi en utredning med en bedömning av om avtalet är förenligt med barnets bästa. Om avtalet godkänns blir det likställt med en dom eller ett beslut i domstol.
Obligatoriska informationssamtal
Från den 1 mars 2022 är det krav på att föräldrar ska ha deltagit i ett informationssamtal innan de inleder en tvist i domstol om vårdnad, boende och umgänge.
Syftet med informationssamtalen är att förebygga allvarliga konflikter mellan föräldrar och om möjligt få till en samförståndslösning utifrån vad som blir bäst för barnet eller barnen.
Syftet är också att informera om vilka konsekvenser en domstolsprocess kan få ur barnets perspektiv.
Målet är att ge föräldrar relevant information som kan underlätta i ett tidigt skede och hitta den lösning som är bäst för barnet i frågor om vårdnad, boende och umgänge.
Ni som föräldrar får information om aktuell lagstiftning, hur en utredning om vårdnad, boende och umgänge går till och hur barnet kan påverkas av en konflikt mellan föräldrarna. Ni får också information om annat stöd som kan vara till hjälp i samarbetet mellan föräldrar som inte lever tillsammans.
Båda föräldrarna deltar i informationssamtalet
Ni som föräldrar deltar gemensamt i samtalet. Om det finns särskilda skäl till varför ni inte kan ha ett informationssamtal gemensamt, ange detta i kontakten med Familjerättsgruppen.
Du får ett intyg efter samtalet
Efter samtalet får du ett intyg på att du har deltagit. Du behöver intyget för att kunna framställa yrkanden om vårdnad, boende och/eller umgänge med dina barn vid en tvist i domstol.
Kontakt
Du kan boka ett informationssamtal via länken nedan eller ringa på telefontiden, se kontaktuppgifter längre ner på sidan.
Se domstolsverkets film om domstolsprocessen
E-tjänst
Boka ett informationssamtal
Adoption
En adoption innebär att du tar emot ett barn som ditt eget. Barnet jämställs juridiskt med ett biologiskt barn.
Innan du kan adoptera måste du få ett medgivande från kommunen som du bor i. I Västerås stad är det Familjerättsgruppen som ansvarar för sådana medgivandeutredningar. Utredningen syftar till att se om en adoption skulle vara för barnets bästa.
För en internationell adoption är en särskild föräldrautbildning obligatorisk. Adoption kan även ske inom landet.
Adoption inom Sverige, Sveriges Domstolar
Kontakta oss gärna här på Familjerättsgruppen så berättar vi mer om hur en adoption går till. Familjerättsgruppen i Västerås stad hjälper också dig som bor i Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg och Sala.
Familjerättsgruppen
Besöksadress: Socialtjänstens Hus, Sigurdsgatan 21 E. Postadress: Västerås stad, Familjerättsgruppen, 721 87 Västerås Mejladress: familjerattsgruppen@vasteras.se
Ni kan nå oss följande tider:
Måndag, tisdag och fredag 10.00 till 11.30 samt alla vardagar 13.00 till 14.30.
Telefon: 021-39 13 13
familjerattsgruppen@vasteras.se
Relaterade dokument
