Rönnby mötesplats

Välkommen till Rönnby mötesplats, en öppen samlingspunkt för dig som är äldre. Här kan du delta i våra olika program eller bara komma för att fika eller träffa andra för en stund.

Hitta hit

Hitta hit

Om Rönnby mötesplats

Vill du träffa gamla och nya vänner? Då är du hjärtligt välkommen till Rönnby mötesplats. Mötesplatserna är till för alla äldre och drivs tillsammans med olika föreningar och organisationer med verksamhet för alla intresserade. Här kan du ta en kopp kaffe, läsa tidningen, umgås och koppla av med nya och gamla vänner.

Mötesplatserna ger också närstående en möjlighet att möta andra i samma situation och dela erfarenheter. Innehållet i mötesplatserna utvecklas efter besökarnas önskemål och engagemang, med bland annat musik, föredrag och andra evenemang.

Rönnby mötesplats drivs av kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen, Västerås stad.

Sommarprogram på mötesplatserna

Precis som tidgare somrar bjuder Västerås stad på kultur för äldre. Flest föreställningar blir det på äldreboenden och servicehus i staden, men några blir också öppna för allmänheten, på de öppna mötesplatserna Bäckby, Malmaberg, Råby, Rönnby och Hjärtpunkt Skiljebo. Hela det programmet hittar du via länken nedan.

Kultur för äldre på mötesplatserna i sommar – hela programmet

Tisdag 18 juni Hela mötesplatsen gör en utflykt till Klockartorp och upplever livet på en gård med olika slags härliga djur. Avfärd från mötesplatsen kl. 09.30. Föranmälan.

Fikavagnen kommer som vanligt gå runt till alla uteplatser vid höghusen samt boulebanan runt tvåtiden med start den 24 juni. Det är våra sommarjobbande ungdomar som kommer att besöka er. Fikavagnen kommer på måndagar, tisdagar, onsdagar, torsdagar och fredagar vid fint väder.

Träffpunkt med sällskapsspel och fika tisdagar och fredagar kl.13.30, eller vad som passar er bäst, fortsätter under hela sommaren.

Uppträdanden

Torsdag 13 juni kl.11.00 Gycklargruppen TRiX, Erik Klinga
En poetisk och fantasifull föreställning om drömmar och minnen. Två cirkusartister från Gycklargruppen TRiX kommer på besök. I föreställningen bjuds åskådarna på cirkusnummer som är både vackra och poetiska, men även lite tokiga och häpnadsväckande.

Onsdag 3 juli kl.15.30 Svenska rocklegender, Kent Wennman
En varm, musikalisk och humoristisk nostalgiresa till de gyllene åren 56-63 då Sverige fick sina ”egna” idoler. Givetvis med starka amerikanska influenser men ändå äkta ”svensk” touch. Owe Thörnqvist, Rock-Olga, Lill-Babs, Rock-Ragge, Little Gerhard, Siw Malmqvist m.fl. Det blir nostalgi, skratt, allsång och ja, kanske en och annan tår också. Vi ger 100% garanti för sväng, humor, fart och fläkt!

Tisdag 20 aug kl.14.00 Mikaels agent, Fredrik
Den svenska visskatten är världsunik och har format den svenska folksjälen. Ur den karga, nordliga myllan har de vackraste visorna blommat i outsinligt antal och ständigt nya färgsprakande ord och toner har tänt hoppets och livsglädjens rosor i våra sinnen. Här framstår 1900-talet som den ljusaste epok; mitt i världens kaos finns oaser av kärlek och ordet, till konsten och människan. Konserten avslutas med en festlig hyllning till vår folkkäre visskapare och artist Lasse Berghagen.

Uppträdandena är inne i Mötesplatsens café.
Fri entré

Biblioteket

Vi har böcker till utlåning i vår entré. Ni behöver inte tala om när ni lånar böcker men det är viktigt att ni lämnar tillbaka dem så att andra får möjlighet att låna dem efter er. Det finns ljudböcker till utlåning längre in i lokalen.

Vi tar inte emot böcker som vill skänkas.

Biljard

Öppen alla dagar. Välkommen in och prova dina färdigheter.

Boken kommer

Boken kommer är till för dig som har svårt att komma till biblioteket. Vi kör hem böcker till dig och hämtar dem när du har läst färdigt, talböcker skickar vi med post. ”Boken kommer” kostar ingenting. För mer information kontakta Hanna Jensen tel. 021-394672.

Boule, curling och minigolf

Vi träffas vid boulebana måndagar klockan10.00 under den varma årstiden. På vintern går vi in och spelar med inomhusboule i samlingssalen. Finns det önskemål att spela vid fler tillfällen så går det bra att komma in och höra om lediga tider. Vi har även en curlingbana att spela på. Den varierar vi med och spelar då ni vill. Mötesplatsen har även en minigolfbana för inomhusbruk. Den tar vi fram om så önskas.

Café

Vi har ett café i hjärtat av huset. Där kan du sitta och ta en kopp kaffe med andra besökare.

Facebook

Nu finns vi med på Facebook. Gå in på Mötesplatser för seniorer i Västerås och se vad som händer på våra mötesplatser. Har du frågor tala med Catarina.

Mötesplatser för seniorer i Västerås

Gymnastik tisdagar och fredagar

Vi har stående gymnastik tisdagar klockan 15.30 och fredagar klockan 09.45.

Det är ett bra tempo i träningen så kom ombytt.

Handarbetscafé

Varje tisdag klockan 10–12. Vi träffas och handarbetar, här kan du få hjälp om du får problem med ditt handarbete. Du behöver inte anmäla dig i förväg. Kaffe finns att köpa i vårt café.

Lunchträff

Vi träffas och äter lunch tillsammans. Vi får god hemlagad mat som vårat kockgäng, bestående av Kaj, Ivar, Birgitta och Marianne, lagar. Ni beställer maten och betalar i förväg senast fredagen före lunchträffen. Anmälan är bindande. Om du ej kan komma, ordnar vi en matlåda. Priset är 50 kronor.

Minigym

Vi har ett gym med 15–17 olika stationer för styrka, kondition och balansträning. Det är gratis att träna.

Gymmet är öppet torsdagar klockan 10–11.45. Det finns även möjlighet att träna andra förmiddagar om utrymme finns.

Rönnbymålarna

Vår målargrupp behöver ha en nystart. Rönnbymålarna har träffats under många år och målat tillsammans. Det har varit ett trevligt inslag i vår verksamhet. Nu har målargruppen minimerats av naturliga orsaker och vi behöver då leta efter nya deltagare.

Tycker du om att måla och tycker det vore trevligt att göra det tillsammans med andra. Då är det här något för dig.

Vi har ingen ledare som lär ut målning utan vi inspirerar varandra och ger tipps och råd. Alla deltagare tar med sig eget material.

Anmäl ditt intresse till Catarina på Mötesplats Rönnby.

Samtalsgrupp – Senior

Ibland kan det vara svårt att se livet från den ljusa sidan. Det kan bero på att man inte mår riktigt bra eller att livet förändrats på ett oönskat sätt. Oavsett vad det beror på, mår man oftast lite bättre av att träffa andra i samma situation - Seniorer som önskar mer inspiration i vardagen.

I ”samtalsgrupp – Seniorer” fokuserar vi på de dagar som kommer. Det finns en tydlig struktur för samtalet och ett nytt tema vid varje tillfälle. Vi undersöker, utifrån varje tema, hur vi kan hitta inspiration i vardagslivet. Samtalsgruppsledaren ger också – om Du önskar det - tips på var Du kan hitta det stöd Du behöver för att komma vidare på det sätt som Du önskar.

Antal gånger: 5 tillfällen, 12 studietimmar. Vi bjuder på kaffe och te.

Kostnad: Kostnadsfritt. Deltagaren förbinder sig dock, så gott det är möjligt, att delta vid alla fem tillfällen. Om man måste utebli, meddelar man sin samtalsgruppsledare.

Plats: Mötesplats Rönnby

Samtalsgruppsledare: Samtalsgruppsledaren har gått en kurs i metod och pedagogik och är själv Seniorer med arbetslivserfarenhet från verksamheter inom vård, hälsa och omsorg.

Anmälan: Gå in på webben på www.sv.se/Vastmanland, sök ”Samtalsgrupp – Senior” bland kursutbudet. Där hittar du namn på ledarna, plats samt tid. Du kan också ringa 021-128085, till Studieförbundet Vuxenskolans kundcenter eller besöka oss på Östra Kyrkogatan 3 i Västerås. Du kan också mejla frågor till vastmanland@sv.se.

Du kan även anmäla dig till Catarina på din Mötesplats!

Sittgymnastik

Varje fredag klockan 11.00 har vi ett pass med sittgymnastik. Det är en bra fysisk träningsform för hela kroppen. Det kanske låter banalt och enkelt med sittgymnastik men jag lovar att du blir överraskad om du kommer ner. Det tar mer på kroppens muskler än man tror. En god fysik är vägen till ett hälsosammare liv.

Träffpunkt

Vi kör igång träffpunkt med Mah-jong på tisdagar klockan 13.00. Fika gör vi såklart också.

Varje fredag klockan 13.30 träffas vi och spelar sällskapsspel tillsammans. I samband med detta brukar vi ta en fika eller ett litet mellanmål.

Till sist

Det kan även dyka upp nya aktiviteter vart efter som. Håll utkik i månadsbladet eller på våra anslagstavlor. Kom gärna med önskemål och idéer om det finns fler aktiviteter som ni vill ska vara på vår mötesplats. Det är viktigt att alla känner sig delaktiga i det som händer här i huset. Lämna dina förslag till Catarina.

Kontakt

Kontakta oss

Rönnby mötesplats

– en av Västerås stads mötesplatser för alla äldre

Postadress: Rönnby mötesplats, Västerås stad, kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen, 721 87 Västerås

Besöksadress: Släggkastargatan 1 Öppet: måndag–fredag kl 09.00–17.00

Telefon: 021-39 36 35 Enhetschef: 021-39 24 91

catarina.ekholm@vasteras.se
Hjälpte informationen på denna sida dig?