Arbetslöshet

Om du är arbetssökande under en längre tid kan du få hjälp av Västerås stad. Vi kan till exempel hjälpa till med kartläggning, utbildning och olika arbetsmarknadsinsatser i form av vägledning, praktikplatser och arbetsträning.

Arbetsmarknadsinsatser, praktik och arbetsträning

För dig som är arbetssökande finns möjlighet till vägledning, praktik och arbetsträning hos arbetsmarknadsenheterna. Vi erbjuder dig hjälp för att underlätta vägen till eget arbete. Det kan bland annat vara vägledning, praktik eller arbetsmarknadsanställning.

Du får en coach som hjälper dig att hitta rätt utifrån dina behov, möjligheter och önskemål. Vi arbetar lösningsfokuserat. Det innebär att vi fokuserar på dina styrkor, resurser och möjligheter.

Hos oss kan du få:

  • kartläggning av din kompetens och erfarenhet
  • möjlighet att validera dina kunskaper
  • stöd att nå dina mål
  • bli coachad i att söka arbete
  • språkpraktik
  • arbetsprövning och praktik
  • förbättra din fysiska hälsa
  • stärka din självkänsla

Vi har ett brett kontaktnät med näringslivet och egna arbetsträningsplatser.

Många av insatserna kan du inte söka själv. Din handläggare på arbetsförmedlingen eller kommunens försörjningsstöd hjälper dig. Du kan läsa om våra insatser i Insatskatalogen eller kontakta vår kundtjänst om du vill veta mer.

Information om våra insatser, Insatskatalogen

Utbildning

Du som vet att du vill utbilda dig kan vända till Vuxenutbildningscentrum. Du kan antingen läsa på grundläggande eller gymnasial nivå. Du kan välja att studera för att få en yrkesexamen eller bli behörig till högskola och universitet.

Information om vuxenutbildning

Vägledning för ungdomar

Verksamheten Arenan är till för dig som bor i Västerås, är mellan 16 och 20 år och inte går ett nationellt program på gymnasiet eller som är på väg att avbryta dina gymnasiestudier.

Information om Arenan

Ekonomi och arbetslöshetsersättning

Du ska i första hand kontakta din a-kassa för att få information om arbetslöshetsersättning. Det förutsätter också att du är inskriven och aktiv hos Arbetsförmedlingen. Mer information om arbetslöshetsersättning hittar du på Arbetsförmedlingens webbplats.

Information om arbetslöshetsersättning, Arbetsförmedlingen

Om du inte har rätt till någon arbetslöshetsersättning kan du söka ekonomiskt bistånd, även kallat försörjningsstöd, från Västerås stad.

Information om försörjningsstöd, ekonomiskt bistånd

Jobbchansen Västerås

Jobbchansen är ett unikt tillfälle för företag och arbetssökande att träffas och matchas, både utifrån företagens behov och arbetssökandes kompetens. Evenemanget anordnas av Västerås stad och Arbetsförmedlingen och ger arbetssökande möjlighet att under en förmiddag att träffa flera olika företag och gå på speed-intervjuer.

Tillfällen 2024

Här är kommande datum för Jobbchansen

  • 18 september
  • 7 november

Tid

Kl. 8.00–13.00

Plats

Växhuset, Viktor Larssons plats, Västerås

Jobbchansen är ett unikt tillfälle för dig som arbetssökande att få möjligheten att speeddejta företag som erbjuder lämpliga tjänster just för dig!

Jobbchansen Västerås anordnas av Västerås Stad och Arbetsförmedlingen som matchar ihop arbetsgivare med arbetssökande. Under en förmiddag har du möjlighet att träffa ett eller flera olika företag och gå på speed-intervjuer, direkt på plats. Det är ett enkelt och effektivt sätt att söka jobb och allt du behöver göra är att komma i tid och ha med dig ditt cv.

Vill du delta på evenemanget? Anmäl dig till:

Reidun Andersson
E-post: Reidun.Andersson@vasteras.se
Telefon: 021- 39 19 96

Under en förmiddag har du som arbetsgivare möjlighet att hålla korta intervjuer. Konceptets tanke är att du genom dessa intervjuer ska få ett urval av kandidater som du i ett senare skede bokar in för djupintervjuer på plats hos dig. Jobbchansen är en möjlighet att rekrytera enkelt och effektivt med en stor bank av lämpliga kandidater som Västerås stad och Arbetsförmedlingen tar fram.

Vad krävs från ert företag?

Två veckor innan evenemanget lämnas en beskrivning av tjänsten som ni har att erbjuda till Arbetsförmedlingen via mejl till annelie.nystrom@arbetsformedlingen.se .

Tänk på att utöver en kort beskrivning, få med era behov men prioritera hellre reella skallkrav före vad som är meriterande. Detta för att vi ska kunna matcha och bjuda in personer som har rätt bakgrund, kompetens och erfarenhet för att passa era behov. På evenemangsdagen behöver ni delta med två personer på plats för att hålla en kort presentation om ert företag (~2 min) och sedan möta kandidater i speed-intervjuer.

Fika står uppdukat 08.30 då ni bör vara på plats för att förbereda eventet som börjar 09.00. Efter att evenemanget är genomfört kommer Västerås stad att kontakta er för en uppföljning där ni förväntas att delta.

 

Välkommen med din anmälan!

Kontakta oss

Arbetsmarknadsenheterna

Reception för arbetsmarknadsenheterna Arbetsrehabilitering, Jobbcentrum och Utvecklingscentrum

Ingenjör Bååths gata 47, ingång T6 och våning D

Telefonnummer: 021-39 15 50

kundtjanst.arbetsmarknad@vasteras.se