Inneboende, inackordering vid studier i gymnasieskola

Bidrag för studier i annan kommun

Du som är folkbokförd i Västerås kommun och som studerar i en gymnasieskola utanför Västmanlands län kan få inackorderingstillägg om du inte kan resa mellan studieorten och hemmet varje dag. Storleken på bidraget beror på hur långt avståndet är mellan din studieort och föräldrahemmet, eftersom det även inkluderar bidrag till hemresor. Bidraget gäller inte dig som är antagen på så kallat frisök.

Om du inte ska bo inackorderad på studieorten utan pendla dagligen från bostaden i Västerås kan du få resetillägg. Det gäller både om du har kommit in på en kommunal eller en fristående gymnasieskola.

Sista ansökningsdag för höstterminen är den 31 oktober och för vårterminen den 28 februari. Ansökan lämnas till Gymnasieantagningen i Västerås om det gäller en kommunal skola. Om du ska studera på en fristående skola söker du tillägget hos Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Blankett för ansökan om inackorderingstillägg och resetillägg Pdf, 193.7 kB.

Blankett för ansökan om inackorderingstillägg och resetillägg, ifyllnadsbar Word, 270.5 kB.

Bidrag för måltider och läromedel

Om du studerar kärnämnen på folkhögskola, motsvarande ett nationellt program inom gymnasieskolan, och är under 20 år och folkbokförd i Västerås kan du ansöka om ett bidrag till kostnader för måltider och läromedel. Bidraget är för närvarande 4000 kronor per år och du söker det hos utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Västerås.

Gymnasieantagningen

Besöksadress: Stadshuset, Munkgatan 11

Telefonnummer: 021-39 06 00, vardagar klockan 09.00-12.00

• Tyck till om din förskola

En gång om året skickar Västerås stad ut en enkät för att ta reda på vad barn och vårdnadshavare tycker om förskolan i Västerås. Nu är det dags för årets enkät. Sista dag att svara är 24 februari.

• Ändrade tider för busskortsutlämning

Bor du i Västerås och har ett LMA-kort eller går under massflyktingdirektivet? Då har du rätt till kostnadsfria bussresor inom Västerås Kommun. Från och med nästa vecka gäller utlämning en gång i veckan på onsdagar klockan 13.00-16.00. Den här veckan är dagens utlämning (24/1) inställd, men torsdage...

• En dag med vårdhundarna

Det är eftermiddag på Hälleborgs äldreboende och personalen har denna dag fått förstärkning av två fyrbenta kollegor.