Fågelskådningens dag
Välkommen att skåda fågel i vårvädret tillsammans med personal från Naturskolan Asköviken och Västmanlands Ornitologiska Förening. Under förmiddagen arrangeras guidningar för olika grupper.
Du söker till gymnasiet via en webbportal. Sista ansökningsdatum är i februari och i god tid före dess får du information och inloggningsuppgifter. När du söker till gymnasiet ska du välja vilket program och vilken inriktning du vill gå. Du ansöker lokalt men speciella utbildningar, som till exempel flygteknik och sjöfartsteknik, riksidrottsgymnasium samt spetsutbildningar inom matematik, naturvetenskap, samhällsvetenskap eller humaniora är öppna för elever från hela landet. Om du inte har tillgång till internet kan du göra din ansökan på en blankett.
På Skolverkets webbplats www.valjaskola.se har du möjlighet att jämföra kommunala och fristående gymnasieskolor i Västerås.
Länk till Välja skola på Skolverkets webbplats
Alla nationella program är treåriga och ger dig möjlighet att studera vidare på högskola. Nationella program är lika över hela Sverige. De flesta av dem har också olika nationella inriktningar, som beteendevetenskap på Samhällsvetenskapsprogrammet eller dans på Estetiska programmet. Varje skola kan utforma programmen efter en egen profil. I Västerås finns alla nationella program. De nationella inriktningar som inte finns i Västerås har du rätt att söka på annan ort.
För dig som inte är behörig eller av andra skäl inte kan gå ett nationellt program finns introduktionsprogram. Där ska du i första hand förbereda dig för ett program på gymnasiet. Det finns fem olika introduktionsprogram. Prata med din studie- och yrkesvägledare om ditt val.
Gymnasieskolan är avgiftsfri och frivillig.
Du har rätt att påbörja en gymnasieutbildning till och med vårterminen det år du fyller 20. För att läsa ett nationellt program eller särskild variant ska du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik samt fem eller nio övriga ämnen beroende på vilket program du söker. Är du inte behörig kan du söka introduktionsprogram.
För elever som går i gymnasieskola finns modersmålsundervisning och studiehandledning.
Västerås stad ansvarar för att utbildningen vid de kommunala skolorna genomförs enligt de bestämmelser som finns i lagar och förordningar. De fristående skolorna i Västerås har motsvarade skyldighet för sina verksamheter. Fristående skolor måste vara godkända av Skolinspektionen, som också ansvarar för tillsynen av både kommunala och fristående skolor.
Västerås stads barn- och ungdomsprogram utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter. Programmet ska vara känt i stadens verksamheter och genomsyra allt arbete som berör barn och unga.
Både elever och föräldrar kan engagera sig på olika sätt:
Om du har frågor om en specifik skola eller dess verksamhet kontaktar du skolan. Om du har andra frågor, till exempel om skolskjuts eller hur du väljer skola, kontaktar du Kontaktcenter. I Västerås stad ansvarar utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden för gymnasieskolan. Kontakta nämnden om du har frågor som rör politiska beslut i skolan.
Om du tycker att skolan har gjort fel eller om du vill lämna synpunkter, till exempel att du inte får hjälp och stöd att klara skolarbetet, pratar du först med skolan. Du vänder dig till:
Skolans rektor
Verksamhetschefen för gymnasieskolan
Annan myndighet. På Skolinspektionens webbplats får du vägledning