Måltider i gymnasieskola

Vårt mål i Västerås kommunala gymnasieskolor
är att alla elever ska få bra mat i magen varje dag.

Maten ska vara bra för dig att äta. Därför är minst 50 procent av råvarorna ekologiska. Vi arbetar också för att minska klimatpåverkan. Det gör vi bland annat genom att minska matsvinnet och att minska köttmängden till förmån för mer vegetabilier på tallriken. Målet är att underlätta en hälsosam livsstil med bra matvanor hos dig med hänsyn till miljön och klimatet. Att maten smakar bra, doftar gott och ser aptitlig ut är också viktigt.

Maten tillagas på ett hantverksmässigt sätt med fokus på säsongens råvaror. På många skolor lagas maten på plats, medan andra skolor får maten levererad från ett skolkök i närheten.

Meny

Varje dag serveras det som regel två varmrätter och grönsaksbuffé. Det är kockar och restaurangbiträden på respektive skolkök som skapar menyerna. Planeringen följer Livsmedelsverkets råd om bra mat i skolan.  Du kan äta en hälsosam sammansättning av proteiner, kolhydrater och fetter samt få det dagliga intaget av fibrer, vitaminer och mineraler.

Livsmedelsverkets råd om bra mat i skolan

Restaurangpersonal i ett skolkök. 

Menyerna visas på Skolmatens webbplats och i appen Skolmaten. För fristående skolors menyer samt information om hur de arbetar med mat kontakta respektive skola.

Menyer för förskolor och skolor

Ladda ner appen Skolmaten från AppStore

Ladda ner appen Skolmaten från Google Play

Specialkost

Våra skolrestauranger serverar specialkost till elever med födoämnesallergier. Om du har behov av specialkost ska du fylla i blanketten för specialkost. Lämna den tillsammans med kostintyg, som styrker ditt behov av specialkost, till din lärare på skolan. Kostintyget kan vara en journalutskrift, ett läkarintyg eller ett intyg från dietist.

Varje dag finns en vegetarisk maträtt. Om du äter vegetarisk kost eller kost utan fläsk behöver du inte fylla i en anmälan eller lämna in ett kostintyg, men informera lärare.

Blankett för anmälan av specialkost i gymnasieskola Pdf, 92.3 kB.

Skolmjölk med stöd från EU

Vi tar emot skolmjölksstödet från EU med syfte att ge fler elever möjlighet att dricka mjölk i skolan och främja sunda matvanor.

EU logotyp skolmjölksstöd

Kontakta oss

Kontaktcenter för förskola och skola

Vi hjälper dig med frågor om:

  • förskola och fritidshem
  • grundskola och anpassad grundskola
  • gymnasieskola och anpassad gymnasieskola

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30

Kontaktvägar

Via formulär: Kontaktformulär

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 2

kontaktcenter@vasteras.se