Visa sökformulär

Betyg och examen

Beställa betyg

Vill du ta ut ett slutbetyg eller en gymnasieexamen kontaktar du studievägledarna vid Vuxenutbildningscentrum. Du behöver minst 2350 poäng för att ta ut ett slutbetyg och minst 2400 poäng för en gymnasieexamen.

Har du läst en yrkesutbildning eller enstaka kurser inom sfi, grundläggande eller gymnasial vuxenutbildning beställer du ett utdrag ur betygskatalogen. Du kan bara beställa utskrift av de betyg du läst inom vuxenutbildningen i Västerås. Var ute i god tid med din beställning, det kan ta upp till tre veckor innan du får betygen. Om du inte har fått betygen efter tre veckor kan det bero på att skolan inte har registrerat betygen hos Vuxenutbildningscentrum.

Du som har ett studerandekonto beställer betyg via det kontot. Logga in och beställ betyg under Beställningar.

Logga in med ditt studerande kontolänk till annan webbplats

Beställning av utdrag ur betygskatalogen för dig som inte har ett studerandekontolänk till annan webbplats

De betyg från kurser som du har läst hos oss rapporterar vi in direkt till Universitets- och högskolerådets, UHR, databas. Under sommaren är betygsdatabasen stängd och betyg kan inte rapporteras in förrän i mitten av augusti. Slutbetyg från 2011 och framåt samt gymnasieexamen rapporteras direkt till UHRs databas. Har du äldre betyg måste du själv skicka kopia till UHRs databas.

Utfärdande av slutbetyg enligt äldre bestämmelser

Slutbetyg enligt de äldre bestämmelserna om gymnasial vuxenutbildning får utfärdas fram till den 1 juli 2020.

Gymnasieexamen

Efter den 1 juli 2012 utfärdas gymnasieexamen i kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå. Det finns två typer av gymnasieexamen, yrkesexamen och högskoleförberedande examen.

 • I en yrkesexamen ska du ha läst 2 400 gymnasiepoäng. 2 250 av dina 2 400 gymnasiepoäng måste vara godkända. Det krävs godkänt betyg i svenska 1 eller svenska som andra språk 1, engelska 5 och matematik 1b eller 1c samt ett godkänt gymnasiearbete.
 • I en högskoleförberedande examen ska du ha läst 2 400 gymnasiepoäng. 2 250 av dina 2 400 gymnasiepoäng måste vara godkända. Det krävs godkänt betyg i svenska 1, 2 och 3 eller svenska som andra språk 1, 2 och 3, engelska 5 och 6 och matematik 1 b eller 1 c samt ett godkänt gymnasiearbete.

Har du en yrkesexamen och vill få grundläggande behörighet till högskolan? Då krävs även godkända betyg i kurserna svenska 2/svenska som andraspråk 2, svenska 3/svenska som andraspråk 3 samt engelska 6.

Du som har fullständigt gymnasiebetyg kan läsa på Antagning.se. Där kan du läsa vad som gäller angående meritpoäng, meritvärde och urvalsgrupper.

Läs mer om vad som gäller för dig som har fullständigt gymnasiebetyg på antagning.selänk till annan webbplats

Utländska betyg

Om du har betyg från en utländsk gymnasieskola eller högskola kan du få det bedömt av Universitets- och högskolerådet (UHR). De har också mer information om hur det går till att få din examen bedömd.

Läs mer på Universitets- och högskolerådets webbplatslänk till annan webbplats

Du som har utländska betyg och vill veta hur antagningen går till kan läsa om det på antagning.se.

Läs mer om vad som gäller för dig med utländska betyg på Antagning.selänk till annan webbplats

Högskoleprov och reell kompetens

För dig som helt eller delvis saknar grundläggande behörighet finns en modell för att bedöma grundläggande behörighet genom reell kompetens. För att konkurrera i någon urvalsgrupp måste du ha ett giltigt högskoleprov samt lägst betyget godkänt alternativt E i

 • svenska/svenska som andra språk A och B eller svenska/svenska som andra språk 1, 2 och 3
 • engelska A eller engelska 5 och 6
 • matematik A eller matematik 1a, b eller c
 • samhällskunskap A eller 1 b
 • tre års arbetslivserfarenhet efter 19 års ålder
 • giltigt högskoleprov

Har du de här kunskaperna behöver du inte ansöka om någon prövning av reell kompetens, bedömningen om grundläggande behörighet görs ändå. På Antagning.se finns mer information om reell kompetens under rubriken En annan väg in . Tänk på att det dessutom ofta krävs särskild behörighet för många utbildningar.

Länk till En annan väg in på Antagning.selänk till annan webbplats

Högskoleprovet kan du göra två gånger om året. Du kan läsa mer om högskoleprovet på studera.nu under fliken om högskoleprov.

Länk till Studera.nulänk till annan webbplats 

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

 • Rudbeckianska gymnasiet öppnar på fredag

  Rudbeckianska gymnasiet i Västerås som hålls stängt under torsdagen kommer att öppna som vanligt i morgon, fredag. Anledningen är att Polisen gripit den person som är misstänkt för att ha skickat hot...

 • Vinnarna av Pedagogiska priset 2018

  Idag har Pedagogiska priset 2018 delats ut till framstående pedagoger i Västerås. Priserna delades ut av ordförandena i de pedagogiska nämnderna. Priset är på 25 000 kronor och ska gå till fortbildnin...

 • Nominerade till Pedagogiska priset 2018

  Det har kommit in rekordmånga nomineringar till Pedagogiska priset och här presenterar vi de nominerade. Tack till alla er som har nominerat en pedagog, ett arbetslag eller en verksamhet. Fredag den 1...

Hjälpte informationen på denna sida dig?