Visa sökformulär

Grundläggande och gymnasial utbildning

Kursstarterna är preliminära och startar under förutsättning att det finns tillräckligt många som söker kursen. Flera skolor erbjuder samma kurser och studieformer. Det är därför viktigt att du själv tar reda på vilken skola som är bäst för dig. Du kan göra studiebesök på skolorna innan du ansöker.

Så här jobbar vi

Lärmetoder

Du kan läsa kurserna på olika sätt. Du väljer själv den lärmetod som passar dig bäst.

Grundläggande kurser kan läsas som

 • Fasta tider i grupp
 • Individuellt anpassade studier (benämns FLEX när du ansöker)

Gymnasiala kurser kan läsas som

 • Fasta tider i grupp
 • Individuellt anpassade studier (benämns FLEX när du ansöker)
 • Webbaserade studier

Om utbildningarna

Grundläggande utbildning

Grundläggande ämnen är till exempel svenska/svenska som andra språk, matematik och engelska. Utbildningen motsvarar de kunskap som nås i grundskolan.

Gymnasial utbildning

Kurser på gymnasial nivå motsvarar utbildning i gymnasieskolan. Utbildningarna delas upp i allmänna ämnen och yrkesutbildningar.

Allmänna ämnen

Flera skolor erbjuder samma kurser och studieformer och det är viktigt att du skaffar dig kunskap om skolorna för att veta vilken skola som är bäst för dig. På samtliga skolor finns möjlighet för dig att göra studiebesök.

Yrkesutbildningar

Gymnasiekurser med yrkesinriktning söks som yrkespaket. Förkunskapskrav är grundskola med lägst betyget godkänd i svenska/svenska som andra språk, matematik, engelska eller motsvarande kunskaper. Vissa yrkesutbildningar kräver inte engelska.

Utbildningskontrakt

Du som är mellan 20-24 år och saknar fullständig gymnasieutbildning kan söka ett utbildningskontrakt. Tanken är att du ska återgå till studier med målsättningen att få en gymnasieexamen. Utbildningskontrakt innebär att du:

 • Har tätare uppföljning med en studie- och yrkesvägledare.
 • Kan söka arbete via utbildningskontraktet på halvtid hos Västerås stad.
 • Kan söka det högre utbildningsbidraget hos CSN.

Prata med din handläggare på Arbetsförmedlingen om du är intresserad av utbildningskontrakt.

För vem

För vem?

Utbildningarna är till för dig som är bosatt i Västerås kommun. Du är behörig att läsa en kommunal vuxenutbildning från och med 1 juli det år du fyller 20 år. Om du har studiebevis eller gymnasieexamen från ungdomsgymnasiet kan du vara under 20 år.

När du söker grundläggande utbildning behöver du inga formella förkunskaper. Du behöver däremot ha tillräckligt goda kunskaper i svenska för att klara studierna.

För att läsa på gymnasial nivå måste du ha grundläggande kunskaper i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik. Det görs en individuell bedömning av dina kunskaper om du inte har betyg från grundskolenivå. Kunskaperna ska motsvara godkänt i respektive ämne. Undantag från kunskapskraven kan förekomma inom vissa yrkesutbildningar.

Söker du till svenska som andra språk behöver du först ha kunskaper motsvarande svenska för invandrare D.

Bra länkar

Utbildningsanordnare i Västerås

Utbildningsanordnare i bokstavsordning.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Det här händer i Västerås

 • Prisceremoni för Pedagogiska priset 2018

  Pedagogiska priset 2018 delas ut till pedagoger i Västerås. De får priset för ett utmärkande pedagogiskt arbete. De tre prisen på 25 000 kronor delas ut av de pedagogiska nämndernas ordföranden.

 • Sista dagen att ansöka om kulturstipendium

  Fler än 800 personer har fått Västerås kulturstipendium. Kulturstipendiet kan sökas inom följande områden: Scenkonst (musik, teater, dans), Bild (konst, film, foto), Kulturarv/vetenskap, Litteratur ...

Nytt i Västerås

 • Nominerade till Pedagogiska priset 2018

  Det har kommit in rekordmånga nomineringar till Pedagogiska priset och här presenterar vi de nominerade. Tack till alla er som har nominerat en pedagog, ett arbetslag eller en verksamhet. Fredag den 1...

 • Rekryteringsmässan - en chans till förändring

  Den 13 februari är det återigen dags för Rekryteringsmässan. För 16:e gången ordnas mässan som ger dig möjlighet att knyta kontakter, samla kunskap om den bransch du är intresserad av och kanske äve...

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?