Frågor och svar

Här hittar du frågor och svar inför SM-veckan 2024.

För dig som är på plats i Västerås under SM-veckan rekommenderar vi att du laddar ner appen SM-veckan. Där kan du hjärtmarkera dina favoritaktiviteter och lätt hitta till dem via en karta.

Ladda ner SM-veckans app.

SM-veckan är ett av Sveriges största, årligen återkommande, idrottsevenemang och arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund och värdstaden. Sveriges Television är sändande bolag.  SM-veckan är öppen för RF:s medlemmar, 73 specialidrottsförbund vilka representerar upp emot 210 olika idrotter. SM-veckan är en vecka med svenska seniormästerskap i olika idrotter och genomförs varje år, vinter respektive sommar, på olika orter i Sverige. 

Västerås kommer att arrangera SM-veckan sommaren 2024, den 26–30 juni.

Mer om SM-veckan på den officiella webbsidan.

YouTube Visningbild

De tilltänkta huvudevenemangsområdena är Lögarängen med vattnet som viktig arena, Färjkajen och Centrum. Satellitarenor är Rocklunda, Klättercentret, Motorstadion och Tortuna golfbana. Det kommer även att arrangeras kring-event som Mötesplats SM-veckan, och prova på-möjligheter för besökare.

Här hittar du dagsprogrammet.

Här är länk till distansrittens färdväg, 80 km onsdag 26/6.

Evenemangsområden i Västerås under SM-veckan sommaren 2024.

Evenemangsområden i Västerås under SM-veckan sommaren 2024. Klicka på bilden för att göra den större.

Evenemangsområden i Västerås under SM-veckan sommaren 2024.

Karta över vilka idrotter som tävlar var vid Mälaren. Klicka på bilden för att göra den större.

Beroende på var du har din utgångspunkt finns det olika sätt att ta sig till Västerås och de olika tävlings- och aktivitetsområdena.

Resa och parkera.

Vi avser att påverka framkomligheten i så liten utsträckning som möjligt. När det gäller trafikavspärrningar så är det vid Färjkajen och Östra hamnen som det kommer att spärras av delar av onsdag, fredag och lördag. Vägar som kommer påverkas är Sjöhagsvägen, Hamngatan och Kungsängsgatan. Boende på Mälargatan, Packhusgatan och Magasinsgatan kommer även under trafikavstängningarna att ha åtkomst till sina respektive infartsvägar från Kungsängsgatan.

Trafiken under SM-veckan

Här är idrotterna som kommer att vara med på SM-veckan sommar i Västerås:

 • Aquabike
 • Artistisk gymnastik
 • Basket 3x3
 • Beachvattenpolo
 • Beachvolley
 • Boule (precisionsskytte)
 • Bowling
 • Bågskytte
 • Crosskart
 • Cykel (landsväg kortbana)
 • Danssport
 • Distansritt
 • Hopprep
 • Kanotpolo
 • Klättring (bouldering)
 • Lacrosse
 • Mountainbike XCE
 • Orientering
 • Paracykel
 • Paragolf
 • Parkour
 • Rallysprint
 • Rullskidor
 • Segling (IQ Foil)
 • Skateboard slalom
 • Trampolin
 • Wakeboard
 • Working equitation (ridsport)
  Med reservation för ändringar.

Läs mer om idrotterna på SM-veckans webb.

Aktiviteter och tävlingar på SM-veckan är mestadels gratis att besöka. Några idrotter kommer att ta entré till sina tävlingar. Det gäller tävlingarna på motorstadion, de bästa platserna på artistisk gymnastik och dans (det finns ett begränsat antal gratisplatser på respektive tävling) samt till finalerna i klättring (bouldering). Information om pris och var du köper biljett hittar du under respektive idrott på SM-veckans webb.

Idrotterna och programmet på SM-veckans webb.

Vi vill ge både besökare, deltagare, arrangörsföreningar, volontärer och västeråsare så bra förutsättningar som möjligt. Genom att komprimera programmet händer det alltid något någonstans, vilket gör det möjligt att få den folkfest som vi vill ha, varje dag. Samtidigt minskar antalet dagar som vi påverkar framkomligheten i de områden som tävlingarna pågår. Vilka dagar och hur många har varierat under SM-veckans historia, utifrån värdstadens och de inblandade förbundens och föreningarnas möjligheter.

För tips och information om vad som finns att se och göra samt vad som händer i Västerås med omnejd – besök vår Infopoint vid Färjkajen som är bemannad onsdag-söndag klockan 9–19 den 26–30 juni.

Du kan också hitta mycket information på Visit Västerås webbplats.

Visit Västerås

SVT sänder från SM-veckan, både i direktsändning, via SVT Play och i sportsändningarna. Dessutom finns det flera idrottsförbund som ordnar egna sändningar via egna plattformar eller Youtube.

SVT:s sändningsschema

Det är ett stort evenemang som kan ge västeråsarna och västmanlänningarna en folkfest att se fram emot. Den här typen av evenemang är viktiga för att västeråsarna ska känna att Västerås är en attraktiv stad att bo, leva och verka i. SM-veckan lockar människor från hela Sverige. Det gör det till en bra möjlighet att visa vad Västerås har att erbjuda så att de vill komma tillbaka, som turister eller som nya invånare i staden.

Evenemanget är tänkt att bli en folkfest även för de som inte är så intresserade av idrott. Flertalet av idrotterna som tävlar under SM-veckan kommer att arrangera prova-på aktiviteter och det kommer att finnas möjlighet för det lokala föreningslivet att anordna egna aktiviteter för besökarna.

Vi tror att de bestående effekterna blir många. Andra städer som anordnat SM-veckan vittnar om att evenemanget bidragit till att föreningar har fått fler medlemmar, idrotten blir mer attraktiv när den sätts i rampljuset och det har blivit ett uppsving för det lokala föreningslivet.

Efter pandemin har många blivit alltmer stillasittande. Genom SM-veckan vill vi inspirera till ökad rörelse, och att fler ska vilja engagera sig i föreningslivet.

Vi hoppas också att många barn och ungdomar ska inspireras av SM-veckans tävlingar och att det tillsammans med prova-på-verksamheten ska medföra att fler hittar till idrotten. Att röra på sig är bra för folkhälsan.

De intäkter som SM-veckan genererar kommer kunna bidra till att företag kan satsa på sina verksamheter samt öka antalet besök till staden, vilket har stor potential att sätta igång en positiv spiral kring besöksnäringen.

Genom en mångfald av idrotter tror vi att SM-veckan 2024 bidrar till att stärka idrottens lokala och regionala samverkan med näringsliv och civilsamhälle. Den enorma exponering som SM-veckan innebär ger stadens besöksnäring och övrigt näringsliv en möjlighet att synas, marknadsföra sig och öka intresset för regionen.

Genom att lyfta andra aktörer än själva idrotten finns det möjlighet att stärka andra verksamheter inom kommunen. En av de bestående effekterna vi vill åstadkomma är samverkan mellan idrottsrörelsen, näringslivet och övriga civilsamhället.

Genom SM-veckan skapar vi stolta västeråsare.

Kommunstyrelsen beslutade den 12 april 2023 att höja budgetramen för SM-veckan 2024, från 6 miljoner till 10 miljoner. Anledningen till höjningen av budgeten beror främst på inflationen, som drabbat evenemangsbranschen hårt efter pandemin.

Budgetramen på 10 miljoner kronor ska täcka kostnader som inte kan finansieras på annat sätt. Nämnden för idrott, fritid och förebyggande arbetar för att hålla tillbaka kostnaderna och aktivt söka medel från sponsorer och annan finansiering för att minimera användningen av den avsatta budgetramen.

Att Västerås stad till en början avsatte 6 miljoner kronor för arrangemanget baserades på budgeten för SM-veckan sommar i Helsingborg och Landskrona 2018. Det var då som ansökningsprocessen startade. Ursprungligen skulle SM-veckan ha hållits i Västerås 2023, men den blev framflyttad ett år på grund av pandemin.

Under SM-veckan kommer idrotterna till publiken i det offentliga rummet, istället för de traditionella arenorna. Barn, unga och vuxna får chansen att hitta nya intressen och se idrotter som de kanske inte ens har hört talas om tidigare, eller som de själva håller på med.

Västerås har många stora föreningar med bred verksamhet inom både barn- och ungdomsidrott samt elitidrott. Det finns cirka 140 aktiva idrottsföreningar inom cirka 50 olika specialförbund, som får en chans att visa upp sig och sin verksamhet.

Tillsammans med RF-SISU Västmanland vill vi göra det här till en stor folkfest för hela länet.