Visa sökformulär

Södra Källtorp

Boende för de äldre, förskola för de yngre och IP för de som sportar. Natur och parker till alla som vill må bra – och bostäder, så klart! Södra Källtorp byggs med blicken mot framtidens Västerås.

En illustration av ett nytt bostadsområde med hus och människor som promenerar, spelar fotboll, löptränar, cyklar eller sitter på en bänk.

Illustration: Tobias Flygar

Vi utvecklar en ny stadsdel

I Södra Källtorp möts friheten från naturen med de bekvämligheter staden innebär. Den centralt placerade stadsdelen ligger granne med Vallby, Råby och Eriksborg och har något för alla, oavsett ålder. Här byggs till exempel ett toppmodernt äldreboende, förskola och fotbollsplan.

Tycker du om friluftsaktiviteter kommer du att älska Södra Källtorp! Med en helt ny konstgräsplan, nyrenoverad IP samt närheten till Vedboskogen är Södra Källtorp stadsdelen där du kan må bra i både kropp och själ.

Det kommer att byggas omkring 700 blandade bostäder i området, med 120 platser på äldreboendet och på förskolan kommer det finnas plats för ungefär 72 barn.

Därför byggs Wenströmska skolan om

Det som en gång var Sveriges största gymnasieskola har sedan ett par år tillbaka stått med många tomma lokaler. Samtidigt kommer vi om 30 år att vara ungefär 80 000 fler västeråsare. Därför är det extra bra att vi, istället för att ha en stor och tom skola, gör plats för de äldre att bo, de yngre att gå på förskola och ger fler möjlighet att ta del av den natur och friluftsliv som Västerås erbjuder.

Att omvandla Wenströmska till stadsdelen Södra Källtorp blir med bakgrund till detta ett naturligt steg i utvecklingen av Västerås. Vi bygger på de kommunikationer och service som redan finns och lägger till det som behövs för framtiden.

Stadens idé för Södra Källtorp

Det ska vara lätt att ta sig till Södra Källtorp genom att gå, cykla eller åka kollektivt. På gångavstånd finns förskola, kafé, park, skog och idrottsplan. Bredvid idrottsplatsen planeras en lekplats och ett parkstråk med belysning längs gång- och cykelvägen. Området ska vara varierat med spännande boendeformer. Färgerna ska harmonisera med naturen och kvarteret ska ge ett lugnt intryck, trots olika typer av hus och byggnader.

Byggnadsnämnden antog detaljplanen för Södra Källtorp i juli 2018 och i mars 2019 vann den laga kraft.

Detaljplan för Södra Källtorp

Det här händer nu

 • Rivning av Wenströmska skolan pågår och beräknas vara klar i mars 2020.
 • Äldreboendet håller på att byggas. Inflyttning är beräknad till maj 2021.
 • Markanvisning för två områden, Höjden och Gården, i den första utbyggnadsetappen av Södra Källtorp är avslutad. Fastighetsnämnden beslutade i november 2019 att markanvisningen går till byggaktörerna Carpenter och EA Fastigheter.
 • Gång- och cykelvägen som går genom området leds tillfälligt om vid Wenströmska IP tills den nya Bälbygatan är klar.
 • Vi gallrar och avverkar träd inom området, för att göra plats för ny bebyggelse och vägar.
 • Från och med hösten 2019 stänger vi av stora delar av parkeringen vid Wenströmska IP. Besökare till idrottsplatsen har fortfarande möjlighet att parkera på den del som inte stängs av.

Utredningar och analyser

När vi arbetar med Södra Källtorps utveckling så behöver vi göra utredningar och analyser för olika frågor. Det här är några av de utredningar och analyser som har gjorts för Södra Källtorp:

 • Dagvattenutredning
 • Trafikbullerutredning
 • Skyddsanalys
 • Arkeologisk utredning
 • Miljökonsekvensbeskrivning med social konsekvensbeskrivning

Har du tankar och idéer om Södra Källtorp får du gärna dela dem med oss genom att skicka dem till oss.

Prenumerera på nyheter från Södra Källtorp

Är du intresserad av utvecklingen av Södra Källtorp och vill få löpande information när det händer saker i projektet? Anmäl din e-postadress nedan så får du information när vi gör relevanta uppdateringar av informationen på webben.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

Hantera prenumeration

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

 • Svartån sänks en meter på prov

  Under tisdagen och onsdagen pågår arbete med att sänka vattenståndet vid Falkenbergska kvarnen med cirka en meter. Sänkningen är tillfällig och görs inför byggandet av en faunapassage.

 • Möjlighet till ö-trafik i sommar

  Det kan komma att bli båttrafik till de yttre öarna i Västeråsfjärden i sommar. Det står klart sedan tekniska nämnden fattat ett inriktningsbeslut om att teknik- och fastighetsförvaltningen ska förbereda och genomföra upphandling av trafiken.

 • Nu blir det lättare för dig att hitta rätt längs Mälaren

  Mälarpromenaden är vårt nya promenadstråk. Det är en skyltad sträcka som gör det lättare för dig som invånare eller besökare att hitta rätt längs Mälaren. Promenaden går från Löga strand till Lasse Färnlöfs plats på Öster Mälarstrand.

Hjälpte informationen på denna sida dig?