Jobba utomhus ofta eller ibland
"...att då bli både sedd och hörd, kan vara bästa möjliga möte just för den personen..."
– Mattias Dahlberg, Projektledare
Höga skratt när vi fakturerar för glassar!
Idag möter vi Mattias Dahlberg som är projektledare för fritidsbåtshamnar, motionsspår och friluftsbad.
Vad är det bästa med ditt jobb?
- Helt klart den direkta påverkan på Västeråsarna rekreationsområden. Tusentals människor besöker de områden jag ansvarar för varje dag. Att vara delaktig i att ge dessa besökare en bra upplevelse just av deras besök är det bästa med mitt jobb.
Hur kommer det sig att du började jobba på Västerås stad?
- Haha! Det var en tillfällighet. Jag jobbade som hantverkare och sökte lite spontant till rollen jag har idag. Jag tänkte att det kunde vara kul att prova på att jobba på kommunen.
Det är en trygg organisation och arbetsplats fullt av fantastiska möten, både med kollegor och medborgare. Det är också en plats med mycket gemenskap och utvecklingsmöjligheter.
Vad är det knasigaste du varit med om i jobbet?
- För ett par år sedan fick jag ett samtal från en upprörd man. Han och hans fru hade varit i Västerås över dagen. Han var upprörd över att vi tagit betalt för en båtplats.
- Är du säker på att det är vi som dragit pengar från dig?
- Jo det står att det är en båtplats på kontoutdraget.
- Men vad står det på kontoutdraget då?
- Det står att jag betalt för en Kajplats 9.
- Kan det vara så att ni fikade nere i hamnen , tog en glass eller så ?
Då vart det tyst en stund och sen : jaaaa........ just det, så var det följt av ett gapskratt!
Vi skrattade gott åt det en stund innan vi la på.
Vad innebär alltid bästa möjliga möte för dig i arbetet?
- Det finns inte alltid rätt förutsättningar för att tillgodose allas önskemål, men att då bli både sedd och hörd, kan vara bästa möjliga möte just för den personen i just vårt möte. Det räcker ofta långt.
"En dag kanske jag kollar biljetter och i nästa sekund är det någon som kommer och behöver hjälp med att betala..."
– Michaela Ekström, Trafikövervakare
Vi är lika mycket stadsvärdar som vi är trafikvärd!
Nu kanske du tänker att en trafikövervakares uppgift är enbart att ”lappa bilar” men det är så mycket mer än det.
Vi har träffat Michaela Ekström som har jobbat som trafikövervakare i Västerås stad sedan 2012.
- Vi är lika mycket stadsvärdar som vi är trafikvärd. En dag kanske jag kollar biljetter och i nästa sekund är det någon som kommer och behöver hjälp med att betala eller att kanske hitta någonstans att sitta. Vi hjälper människor vi möter runt om i staden helt enkelt.
Bemötandet är en viktig del av vårt arbete och anpassar oss efter personen vi möter och det är bra att kunna läsa av vad personen vill ha och behöver för typ av information. Det är många äldre som kommer fram och vill prata en stund. Det är viktigt att kunna ge dem det, jag är kanske den enda de pratar med den dagen.
Det är ett brett och omväxlande arbete där den ena dagen inte är den andra lik. Du är en viktig funktion både som värd som för stadens trafiksäkerhet och framkomlighet. I första hand hanterar vi alltid det som är trafikfarligt och ser till att trafiken flyter. Sen ger vi service till invånarna och i tredje hand ser vi till att avgifter för parkering betalas som de ska. Vi på Västerås stad har inget krav på att lappa ett visst antal bilar utan uppmuntras att prata med folk som exempelvis sitter i en felparkerad bil.
Vi utgår från stadshuset och tillbringar sedan större delen av dagen utomhus, året runt. Det är ju fantastiskt att vi får möjligheten att kunna fånga de där korta glimtarna av solsken under vinterhalvåret. Det missar du kanske om du sitter på kontor. Dessutom får vi bra vardagsmotion! Men det är viktigt med bra skor för blir många steg under ett arbetspass.
"Att det dessutom är ett arbete med mycket variation, drivna kollegor och en driven chef innebär att det för mig är ett drömjobb."
– Jens Aineskog, Arbetsledare Naturvård
Jobba ute är så inne!
Ibland har du säkert sett varselklädda människor som röjer längs gator och skogar. Det kan vara någon av alla de arbetssökande personer som har ynnesten att träffa Jens Aineskog i hans arbete och får jobba utomhus, året runt. Jens jobbar som Arbetsledare på Arbetsmarknadsenheten med att coacha människor tillbaka till egenförsörjning genom arbete inom Naturvård.
– Jag började min resa inom Västerås stad 2014 på Restaurangenheten. Det var en kompis som tipsade mig att söka tjänsten och det är jag fortfarande så glad för, det blev liksom startskottet för mig i min resa genom staden.
– Från Restaurangenheten sökte jag mig till Kultur- idrott- och fritidsförvaltningen och en tjänst som idrottsplatsvaktmästare. Det gav mig en möjlighet att arbeta utåtriktat och möta stadens invånare. Det var inte alltid ros när vi mötte invånare som inte var nöjda med vårt arbete utomhus, men jag ser det som positivt att jag alltid fått jobba med Västerås stads värdegrund ”alltid bästa möjliga möte”.
– Det roligaste med mitt nuvarande jobb som arbetshandledare är att få arbeta med människor och att se dem utvecklas i både stort och smått. Att det dessutom är ett arbete med mycket variation, drivna kollegor och en driven chef innebär att det för mig är ett drömjobb, avslutar Jens med ett skratt!
"De är nyfikna, intresserade men framförallt ställer de så bra frågor och lägger fram teorier som får mig att börja fundera."
– Alicia Högfors Lindståhl, Museipedagog Anundshög
När arbetet ligger i hög(ar)
Alicia Högfors Lindståhl arbetar som museipedagog på Anundshög. Det betyder att hon bland annat jobbar med att ta emot studiebesök från skolor, arrangera guidade turer, Arkeologins dag och alla de aktiviteter och innehåll som besökare varje dag kan ta del av ute på Anundshög.
- Det roligaste med mitt jobb är verkligen att träffa elever. De som kommer på studiebesök går oftast i årskurs 3-4 och läser om järnåldern i skolan. De är nyfikna, intresserade men framförallt ställer de så bra frågor och lägger fram teorier som får mig att börja fundera.
När vi tittar runt ser vi besökare i alla åldrar gå trapporna upp för Sveriges största gravhög som är daterad till ungefär 500–1050 e. Kr. I sommar kan du som besökare prova på hur järnålderns människor levde. Under vecka 25 - 32 har du kunnat du besöka Anundshög och testa olika hantverk, lekar och pyssel från järnåldern och uppleva det unika området.
-Själva graven inuti Anundshögen är faktiskt inte utgrävd så vi vet inte vem som är begravd här. Namnet Anund har troligtvis tagits från den stora runsten som finns bredvid men den tror vi kom till på 1000-talet e. kr., alltså upp till 500 år yngre än gravhögen. Fynd i andra gravar tyder på att det i området fanns betydelsefulla och inflytelserika kvinnor. Därför är det inte helt otänkbart att det faktiskt är en kvinna begravd också i denna hög.
En rolig detalj är att ullen som besökarna får karda på Anundshög faktiskt kommer från fåren på Vallby friluftsmuseum.
- Söndagen den 27 augusti 2023 var det arkeologidagen som firades på Anundshög. Det är en nationell temadag som anordnas för alla som är nyfikna och intresserade av arkeologi. Det får en inte missa avslutar Alicia.