Förorenad mark
Västerås har varit och är en industristad. Mark, vatten, sediment och byggnader inom vissa delar av staden är förorenade och i behov av sanering. Västerås stad arbetar med att sanera de förorenade områdena, bland annat Kopparlunden.
Ett område är ofta förorenat på grund av tidigare deponering, utsläpp, spill eller olyckshändelser och kan utgöra en risk för människa och miljö. Föroreningarna kan vara tungmetaller, oljeprodukter eller organiska miljögifter. Risken för spridning av föroreningarna varierar för olika områden och hur marken används. Det är viktigt att undersöka förorenade områden för att få kunskap om vad som finns i marken. När en förorening hittas ska miljö- och hälsoskyddsförvaltningen genast bli informerad.
Länsstyrelsen har inventerat misstänkt förorenade områden.
Sanering av förorenad mark
Efter en lång tid med industrier i vår kommun har en del mark blivit förorenad. Föroreningen kan komma från verksamheter som lades ned för länge sedan, men kan också komma från till exempel trafik och dagvatten.
I samband med nybyggnation, rivning eller vid grävarbeten händer det att man upptäcker eller misstänker att mark, grundvatten, vattenområde eller byggnader är förorenade.
Den som upptäcker en förorening är skyldig att genast informera miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Du anmäler din upptäckt via vår e-tjänst:
Underrättelse om upptäckt förorening
Innan en saneringsåtgärd utförs måste den anmälas till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Du anmäler åtgärden via vår e-tjänst:
Anmäl avhjälpandeåtgärd för förorening
Här hittar du mera information om hur du schaktar lagligt:
Information om hur du schaktar lagligt
Äger du en fastighet?
Har du köpt en fastighet efter den 1 januari 1999, kan du som fastighetsägare bli ansvarig för undersökning och sanering av förorenad mark. Många markundersökningar görs i samband med fastighetsöverlåtelser, där köparen vill försäkra sig om hur föroreningssituationen på fastigheten ser ut.
Förorenad mark - syns inte men finns
Att äga, köpa eller sälja en förorenad fastighet - ditt ansvar
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen
Öppettider: Måndag - Fredag 08.00-16.00, lunchstängt 11.30-13.00
Port-Anders gata 3, ingång T3
Nå Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen via Västerås stads kontaktcenter 021-39 00 00
mhf@vasteras.se