Miljöfarlig verksamhet
Miljöfarlig verksamhet är en verksamhet som kan ge olägenhet för människors hälsa eller miljön. Det kan vara utsläpp till vatten, luft, mark, bullrande eller dammande verksamhet.
Behövs tillstånd eller anmälan?
Miljöfarlig verksamhet delas in i olika kategorier eller undergrupper beroende på hur stor miljöpåverkan kan bli. Dessa kallas A-, B-, C- och U-anläggningar och omfattas av särskilda regler, lagar och tillstånd. Du kan läsa mer om vilka verksamheter som kräver tillstånd eller anmälan i miljöprövningsförordningen.
Miljöprövningsförordningen, riksdagen.se
Driver du ett företag med tillståndspliktig verksamhet måste du lämna in en miljörapport varje år.
Anmäla ny verksamhet
Om du planerar att starta ett företag som ska bedriva miljöfarlig verksamhet måste du anmäla det till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, senast sex veckor innan du påbörjar verksamheten. Du behöver också anmäla om du gör en ändring i verksamheten. Om du vill starta en tillståndspliktig verksamhet kontaktar du länsstyrelsen.
Några exempel på miljöfarlig verksamhet:
- Djurhållning
- Tillverkning av kemikalier
- Plasttillverkning
- Bensinstation
- Fordonstvätt
- Skjutbana
- Motorbana
- Tvätteri
- Mekanisk verkstad
- Målning och lackering
- Ytbehandling
- Energiproduktion
- Mellanlagring av farligt avfall
- Avfallsåtervinning och uppläggning av massor
- Tillverkning av betong
Är du osäker på om din verksamhet kan vara en miljöfarlig verksamhet kan du alltid ta kontakt med miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Förvaltningen har tagit fram en informationsfolder där du kan läsa mer om miljöfarlig verksamhet, hur du gör anmälan och vad den ska innehålla.
Information till dig som ska starta, utöka eller ändra i en anmälningspliktig miljöfarlig verksamhet
För fordonstvättar finns särskilda regler.
Riktlinjer för miljökrav för fordonstvättar
Egenkontroll
Du som har ett företag som klassas som miljöfarlig verksamhet måste enligt lag göra så kallad egenkontroll. Det innebär att du ska ha system och rutiner för att kontrollera att verksamheten är säker och uppfyller alla krav.
Det finns inga exakta regler för hur egenkontrollen ska göras. Men en grundregel är att egenkontrollen ska omfatta åtgärder för att undvika att människor och miljö kommer till skada. För exempelvis verksamheter som orsakar buller är det viktigt att känna till vilka riktvärden som gäller. För verksamheter som omfattas av anmälnings- eller tillståndsplikt ska egenkontrollen vara skriftlig.
Anmäl spridning av bekämpningsmedel
Om du ska sprida bekämpningsmedel måste du anmäla det till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.
Mer information om bekämpningsmedel och anmälan och ansökan av spridning av bekämpningsmedel
E-tjänst för att informera om medelstora förbränningsanläggningar
Den som har eller tänker bygga en medelstor förbränningsanläggning ska informera miljö- och hälsoskyddsförvaltningen om anläggningen.
E-tjänst för underrättelse om medelstor förbränningsanläggning
Vad är en medelstor förbränningsanläggning?
En förbränningsanläggning är medelstor om den sammanlagda effekten är mellan 1 och 50 MW (megawatt) och har utsläpp till luft i en gemensam skorsten. Inom en anläggning kan det alltså finnas flera medelstora förbränningsanläggningar om de är kopplade till olika skorstenar.
När ska informationen lämnas?
Information om en ny anläggning ska lämnas innan den tas i drift. Med ny anläggning menas en anläggning som tagits i drift efter den 20 december 2018.
För övriga anläggningar, så kallade 2018-anläggningar, ska information lämnas enligt övergångsreglerna i förordningen om medelstora förbränningsanläggningar vilket innebär följande:
- Senast 1 januari 2024 om anläggningens effekt är högre än 5MW.
- Senast 1 januari 2029 om anläggningens effekt är högst 5MW.
Registrerade anläggningar
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås har tillsyn över samtliga berörda anläggningar inom kommunen och ska offentliggöra dessa på en webbplats som allmänheten har tillgång till. Just nu finns inga anläggningar att offentliggöra.
Naturvårdsverkets information om medelstora förbränningsanläggningar
Förordning (2018:471) om medelstora förbränningsanläggningar
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen
Öppettider: Måndag - Fredag 08.00-16.00, lunchstängt 11.30-13.00
Port-Anders gata 3, ingång T3
Nå Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen via Västerås stads kontaktcenter 021-39 00 00
mhf@vasteras.se