Anhörigstöd – för dig som hjälper en närstående
Tar du hand om någon som är långvarigt sjuk, äldre eller har en funktionsnedsättning? Vi vet att det stundtals kan kännas tufft och ensamt, men det finns hjälp att få. I stadens finns tre anhörigkonsulenter som stöttar dig så att du får kraft att orka hjälpa din närstående. Träffa Pia, Mona och Susan som finns till för dig.
– Att vara anhörig innebär att du behöver ta hand om någon närstående som inte klarar av vardagen på egen hand. I princip alla är, har varit eller kommer att bli anhörig någon gång i livet. Hur omfattande ditt stöd är kan se lite olika ut. Det kan vara allt ifrån att du lagar mat åt din granne någon gång i veckan, till att vårda en familjemedlem dygnet runt. Hos oss finns inga krav på hur du har det. Vill du ha stöd, så får du det av oss. Vi har tystnadsplikt och du kan till och med ringa anonymt om du vill, säger Pia Eklund som är en av tre anhörigkonsulenter på Anhörigstöd.
Kollegan Mona Eriksson stämmer in:
– Ja, det är egentligen väldigt odramatiskt när du kontaktar oss. Vi för inga journaler eller sparar akter, utan vi pratar fritt om allt som kommer upp. Det första vi erbjuder är ett informationssamtal där vi berättar om vad vi kan bistå med. Om du vill komma hit får du träffa oss som är konsulenter och titta på lokalerna. Vissa är nöjda efter ett samtal, medan andra vill ha flera samtal. Vi erbjuder också gruppsamtal där du får träffa andra anhöriga som befinner sig i en liknande situation. Det kan också finnas behov av mer behandlande samtal och då hänvisar vi dig vidare till rätt personer.
– Vårt råd är att kontakta oss i tidigt skede och hellre en gång för mycket, än för lite. För glömmer du bort dig själv blir du kanske inte den bästa vårdaren, säger kollegan Susan Svenman och fortsätter:
– Många som kommer hit har stöttat en närstående i många år och är väldigt trötta. De säger att de önskade att de hade sökt vårt stöd för länge sedan. Och när man fastnat i gamla hjulspår så är det viktigt att få nya perspektiv och insikter. Vi sätter i gång en process hos människor så att de får reflektera över sin situation. Vissa upptäcker att de kan behöva genomföra en förändring som känns svår. Många tror först att det inte går, men när de får se att andra gått igenom samma sak och lyckats förändra saker kan de få stöttning i sin situation.
Mona Eriksson fortsätter:
– Ja, flera som vi träffar behöver göra omtag i sitt liv. De säger att de inte vill vara egoistiska, men det är faktiskt okej att vara det. Det handlar ju om att vara hållbar – att orka stötta sin närstående över tid. Målet med vår verksamhet är att vi ska skapa hållbara anhöriga. Och när de får reflektera över sin situation kan de dessutom förbereda sig inför framtiden och planera för en tid efter när de inte längre behöver vårda någon.
– Och det kan vara bra att veta att när du inte längre behöver hjälpa din närstående, så får du ändå fortsatt stöd av oss i upp till ett år. Vi erbjuder ett avslutsavtal så att du får möjlighet att slussas vidare i lugn och ro och hitta nya former. Det finns många andra forum som du kan fortsätta genom och vi ser att många från gruppträffarna håller kontakten långt efter att de slutat hos oss, avslutar Pia Eklund.
Vad är anhörigstöd?
Stödet riktar sig till dig som är anhörig och sköter om en närstående som är långvarigt sjuk, äldre eller har en funktionsnedsättning. En anhörig är vanligtvis maka, make, sambo eller barn, men det kan också vara ett barnbarn, en vän eller granne. För att få anhörigstöd behöver du vara 18 år eller äldre.
Stödet är gratis och du behöver inte något biståndsbeslut för att få det. Du behöver inte heller ha ett särskilt ärende för att komma hit. Vi vill hitta sätt att förenkla i vardagen för dig. Vi har tystnadsplikt och när du ringer till oss kan du vara anonym.
Anhörigcentrum – en mötesplats för anhöriga
Välkommen till Anhörigcentrum som finns på Jakobsbergsgatan 4 vid Oxbacken. Hos oss kan du träffa andra som är i en liknande situation, gå på föreläsningar, tematräffar och delta i en anhöriggrupp. Du kan också boka enskilda samtal med oss. Tänk på att samtalen och vissa aktiviteter behöver förbokas.
På webbsidan nedan hittar du våra månadsprogram och aktiviteter. Prenumerera gärna på uppdateringar genom att registrera din mejladress på sidan. Då får du ett mejl varje gång vi går ut med ett nytt program.
Kontakta gärna oss!
Ring Kontaktcenter på 021-39 27 25 eller mejla till anhorigstod@vasteras.se så hör vi av oss till dig.
Publicerad
Senast ändrad