Visa sökformulär

Nyheter

 • Idag testas signalen Viktigt meddelande till allmänheten, VMA

  Idag testas VMA-signalen. VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det är bara ett test, och du behöver inte göra någonting.

  Publicerad 01 juni 2020 10:17
 • Rätt datum för sista betalningsdag

  Du som har fått en faktura för retroaktiv avgiftskontroll under vecka 22. Rätt datum för sista betalningsdag är 30 juni.

  Publicerad 29 maj 2020 16:00
 • Klockspelskonserter på nationaldagen

  Nationaldagsfirandet på Djäkneberget är inställt i år, på grund av coronapandemin. Kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) kommer istället att hålla tal på Facebook/Youtube. Från stadshustornet blir det fyra halvtimmeslånga konserter.

  Publicerad 29 maj 2020 10:00
 • Upplev innerstaden med ny arkitekturguide

  En del beskriver byggnaderna i Västerås innerstad som gråa och stela. Men vad händer om vi tittar närmare på detaljer, de omsorgsfullt valda materialen, konsten och arkitekturen? Nu finns en arkitekturguide som kan hjälpa oss se vår ”gamla” innerstad med nya ögon.

  Publicerad 27 maj 2020 13:18
 • Västerås stad kör digitalt Pride 2020

  Västerås stad har sedan 2017 deltagit i Västerås Pride, och eftersom festivalen i år är inställd kör vi den här gången digitalt i våra sociala kanaler!

  Publicerad 19 maj 2020 15:12
 • Ringmärkning av fåglar i Önstensborgsskogen

  Västerås stad förvaltar Önstensborgsskogen som ligger i närheten av Johannisberg. På lördagen den 16:e maj kommer Västmanlands ornitologiska förening till skogen för att påbörja ringmärkning av fåglar.

  Publicerad 15 maj 2020 16:30
 • Västerås Cityfestival 2020 ställs in

  På grund av rådande läge gällande det nya coronaviruset covid-19 har vi idag tagit beslutet att ställa in Västerås Cityfestival 2020 som skulle ha genomförts 25-27 juni.

  Publicerad 15 maj 2020 15:41
 • Ytterligare stödpaket till Västerås näringsliv

  Den 14 maj beviljade tekniska nämnden tre av fyra förslag som kommunstyrelsen beslutade om dagen innan. Det gäller sänkta avgifter för cityparkering, torghandel och uteserveringar. Utöver det har teknik och fastighetsförvaltningen fått i uppdrag att undersöka möjligheter för kostnadsfri parkering vi...

  Publicerad 15 maj 2020 09:43
 • Provarmatur på plats vid Stora Torget

  Nu har vi monterat en provarmatur vid Stora Torget för att se hur ljuset blir. Den sitter vid Östra Kyrkogatan i hörnet mot torget.

  Publicerad 14 maj 2020 12:04
 • Samverkan ska stoppa sjögull

  Sjögull är en snabbt växande invasiv art som kan täcka stora delar av en sjö eller ett vattendrag. Livet under ytan påverkas negativt då det blir för lite solljus i vattnet. Mälaren är drabbad av sjögull i stor utsträckning. Därför pågår just nu ett samverkansprojekt där flera parter tillsammans bek...

  Publicerad 11 maj 2020 11:13
 • Nu förbättrar vi två lekplatser!

  Lekplatsen Framnäsplan på Framnäs och Kungshögens lekplats på Brandthovda ska få ny, rolig lekutrustning och fina sittplatser. Arbetet på Framnäsplan börjar under vecka 20 och veckan därpå är det dags för Kungshögens lekplats.

  Publicerad 08 maj 2020 12:11
 • Firande av studenten i Västerås

  Studenterna kommer att få fira på skolan den 5 juni med mösspåtagning och utspring, men det måste genomföras efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

  Publicerad 05 maj 2020 12:25
 • Valborgstal av Anders Teljebäck (S)

  Årets valborgsfiranden ställs in - därför bjuder kommunstyrelsens ordförande på ett digitalt valborgstal. På slutet bjuder Joel Östman från Rudbeckianska gymnasiet på stämningsfull vårsång.

  Publicerad 30 april 2020 14:00
 • Nu förbättrar vi södra delen av Emausmotet

  Vi breddar en bit av Kopparbergsvägen som ansluter mot Emausmotet. Sett från city blir det två körfält in i cirkulationsplatsen, varav ett leder direkt ner på E18 i riktning mot Stockholm. Arbetet startar i början av maj och beräknas pågå till i början av juni.

  Publicerad 30 april 2020 07:42
 • Hållbar mobilitet i Västerås

  Nu lanserar Västerås stad en webbsida om hållbar mobilitet; om att resa mer medvetet och att göra klimatsmarta och gärna hälsosamma val. Hållbar mobilitet handlar också om att släppa på de normer och vanor som många gånger styr vårt val av färdmedel.

  Publicerad 27 april 2020 13:13
 • Västerås stad köper mark för fler bostäder

   Västerås stad köper drygt 30 hektar mark utanför Barkaröby, sydväst om Västerås tätort för att möjliggöra byggnation av omkring 400 bostäder, i huvudsak enfamiljshus.Det beslutade fastighetsnämnden på tisdagseftermiddagen. Säljare är flera privatpersoner.

  Publicerad 22 april 2020 15:14
 • Västerås stad sänker hyrorna för utsatta företag

  Västerås stad stöttar det lokala näringslivet i coronatider genom att sänka hyrorna för företag inom utsatta branscher. Det beslutade fastighetsnämnden idag genom ett så kallat ordförandebeslut av Jesper Brandberg (L).

  Publicerad 14 april 2020 08:33
 • Nu startar äldrelinjen – en stödtelefon vid oro

  Äldrelinjen är för äldre och deras närstående, som behöver prata med någon med anledning av corona-pandemin. Även du som har frågor om verksamheter inom funktionsnedsättning kan ringa hit.

  Publicerad 14 april 2020 08:00
 • Ska ditt barn sluta på fritids? Kom ihåg att säga upp platsen

  Om ditt barn inte ska fortsätta på fritids måste du säga upp platsen i e-tjänsten för förskola och fritidshem. Det räcker inte att du säger till personalen på fritids. Uppsägningstiden är två månader och gäller från det datum som uppsägningen har kommit in till Västerås stad. Du anger sista dag för ...

  Publicerad 01 april 2020 08:47
 • Årets kulturstipendiater 2020

  Västerås stads kulturnämnd delar årligen ut kulturstipendier till kulturutövare som är uppvuxna, verksamma eller boende i Västerås. Stipendiet kan sökas inom bildkonst, scenkonst, litteratur, kulturarv/vetenskap och övriga konstuttryck. Vid nämndsammanträdet den 26 mars beslutades vilka som blir 202...

  Publicerad 31 mars 2020 14:21
 • Västerås stad slopar avgiften för försäljning utomhus

  Som ett led i att stötta det lokala näringslivet under coronapandemin får butiker ha försäljning utanför butiken, utan att betala avgift för markupplåtelse till Västerås stad. Däremot får de precis som tidigare betala en tillståndsavgift till Polismyndigheten. Det hela är ett försök som gäller från ...

  Publicerad 30 mars 2020 14:16
 • Svartån sänks en meter på prov

  Under tisdagen och onsdagen pågår arbete med att sänka vattenståndet vid Falkenbergska kvarnen med cirka en meter. Sänkningen är tillfällig och görs inför byggandet av en faunapassage.

  Publicerad 24 mars 2020 13:58
 • Dags att söka stipendium

  Är du gymnasieelev? Då är det dags att söka stipendium. Stipendierna kan sökas av elever vid Västerås gymnasieskolor, både kommunala och fristående.

  Publicerad 24 mars 2020 00:00
 • VSK Bandy uppvaktas senare

  Vi säger stort grattis till VSK Bandy som i lördags försvarade sitt SM-guld och nu är svenska mästare för andra året i rad. Med anledning av coronasituationen har Västerås stad i samråd med VSK Bandy kommit överens om att ordna en uppvaktning för laget vid ett senare tillfälle.

  Publicerad 23 mars 2020 12:23
 • Möjlighet till ö-trafik i sommar

  Det kan komma att bli båttrafik till de yttre öarna i Västeråsfjärden i sommar. Det står klart sedan tekniska nämnden fattat ett inriktningsbeslut om att teknik- och fastighetsförvaltningen ska förbereda och genomföra upphandling av trafiken.

  Publicerad 20 mars 2020 11:19
 • Tyck om Rönnby!

  Nu har du som bor på Rönnby chans att påverka trygghetsfrågor i din stadsdel. Tekniska nämnden har utsett Rönnby till årets område i projektet Tyck om din stadsdel. Det betyder att ni som bor i området får en budget på 500 000 kronor som ska användas till saker som ökar trygghet och säkerhet. 

  Publicerad 13 mars 2020 12:46
 • Om Coronaviruset covid-19

  Västerås stad följer noggrant virusets utveckling och arbetar hela tiden för att förhindra och hantera den smittspridning som pågår. På den här sidan finns information om de åtgärder vi har gjort i våra verksamheter, länkar till mer information och svar på vanliga frågor.

  Publicerad 25 februari 2020 15:19
 • Nu blir det lättare för dig att hitta rätt längs Mälaren

  Mälarpromenaden är vårt nya promenadstråk. Det är en skyltad sträcka som gör det lättare för dig som invånare eller besökare att hitta rätt längs Mälaren. Promenaden går från Löga strand till Lasse Färnlöfs plats på Öster Mälarstrand.

  Publicerad 21 februari 2020 10:23
 • Sportlovsaktiviteter i Västerås

  Har du barn i din närhet som är sportlovslediga vecka 9? Här är genvägen till alla våra sportlovsaktiviteter.

  Publicerad 19 februari 2020 14:26
 • Nyfiken på arbetet med Kofotsgatan?

  Nu har vi lanserat en webbsida om arbetet med nya Kofotsgatan på Erikslund. Här kan du ta del av en preliminär tidplan och se en karta över området.

  Publicerad 07 februari 2020 13:42
 • Samtalsgrupp för dig med demenssjukdom

  Har du en demenssjukdom och vill träffa andra i liknande situation? Nu söker vi nya deltagare till en samtalsgrupp för dig som nyligen har fått en demenssjukdom och vill träffa andra i liknande situation.

  Publicerad 05 februari 2020 14:28
 • Dags att nominera 2019 års föreningsledare

  Är du eller ett barn i din närhet med i någon förening med extra bra ledare? Då kan du nominera en eller flera till Västerås stads stipendium.

  Publicerad 30 januari 2020 15:34
 • Felanmälansappen blir Tryggare Västerås

  Vi äger den här staden tillsammans! Tillsammans ser och upptäcker vi mer. Nu kan du också anmäla om du upplever otrygghet på till exempel en särskild plats. Du kan fortfarande använda appen som tidigare för att till exempel anmäla trasig belysning och klotter.

  Publicerad 29 januari 2020 15:34
 • Ny kollektivtrafik för att möta ett växande Västerås

  I framtiden kan det finnas busskörfält, spårvagnar eller större bussar med plats för många passagerare i Västeråstrafiken. Det är några förslag som Västerås stad och Region Västmanland tittat på i ett gemensamt projekt kallat Framtidens kollektivtrafik.

  Publicerad 20 januari 2020 14:27
 • Välkommen till informationsmöten om förskoleklass

  Under hösten och våren bjuder grundskolorna i Västerås in till informationsmöten om förskoleklass. Vårdnadshavare med barn som ska börja i förskoleklass hösten 2020 får information om skolornas inriktningar och profiler.

  Publicerad 09 januari 2020 08:00
 • Välkommen till informationsmöten och öppet hus om grundskola

  Under våren bjuder grundskolorna i Västerås in till informationsmöten och öppet hus. Vårdnadshavare med barn som ska börja i årskurs 4-7 och ska önska ny skola hösten 2020 får information om skolornas inriktningar och profiler.

  Publicerad 09 januari 2020 07:30
 • Välkommen till öppet hus på gymnasieskolor

  Under våren är det öppet hus på gymnasieskolorna i Västerås. Blivande gymnasieelever får information om skolornas program, inriktningar och profiler.

  Publicerad 09 januari 2020 07:00
 • Nu är det klart - här ska det nya polishuset stå

  Västerås får ett helt nytt polishus. Byggnaden ska vara belägen vid korsningen Björnövägen/Kungsängsgatan, i Mälarportsområdet, och beräknas preliminärt vara klar till årsskiftet 2023/2024.

  Publicerad 19 december 2019 15:06
 • Vinnarna av Pedagogiska priset 2019 

  Idag har Pedagogiska priset 2019 delats ut till framstående pedagoger i Västerås. Priserna delades ut av ordförandena i de pedagogiska nämnderna. Priset på 25 000 kronor ska gå till fortbildning, studieresa eller liknande.

  Publicerad 06 december 2019 13:50
 • Kristiansborgsbadets stora bassäng öppnar

  Nu i eftermiddag 26 november har Fastighetsnämnden beslutat om ett tilläggsavtal med företaget Actic, som idag driver gymmet på Kristiansborgsbadet. Avtalet gäller för ett år och innebär att badet ska öppna senast i januari 2020. Actic kommer att informera om exakt öppningsdag så snart det är klart.

  Publicerad 26 november 2019 16:47
 • Pratande soptunnor invigdes i Vasaparken

  Kasta skräp - och hör sen! Det är budskapet bakom de tre soptunnor som på fredagen invigdes längs det stora promenadstråket i Vasaparken. Avsikten är att med roliga fakta få människor att minska nedskräpningen.

  Publicerad 22 november 2019 14:23
 • Grusade planer för sopsaltning

  Det blir inte någon sopsaltning av gång- och cykelvägnätet den här vintern. Partierna i majoriteten (S, L, C och MP) har inte kunnat enas om att genomföra sopsaltningen på grund av andra angelägna prioriteringar för nämnden.

  Publicerad 22 november 2019 10:40
 • Fri parkering på Rudbeck

  Även i år blir det fri parkering på Rudbeckianska gymnasiets skolgård vissa helger.

  Publicerad 18 november 2019 10:15
 • Västerås är en del av totalförsvaret

  Det försämrade säkerhetspolitiska läget i världen har gjort att regeringen beslutat att Sveriges totalförsvar ska stärkas. Här kan du läsa mer om vilket ansvar Västerås stad har, och vad du själv kan göra för att höja din egen beredskap inför en tänkbar allvarlig samhällsstörning.

  Publicerad 11 november 2019 09:08
 • Groddammarna rensas

  Nu rensas groddammarna och kanalerna på Djäkneberget för att minska igenväxningen.

  Publicerad 04 november 2019 14:04
 • Dags för lövsopning

  Hösten är här och det betyder att det faller massor av löv på gator, gång- och cykelbanor. De närmaste veckorna sopas löven upp i den årliga lövsopningen. 

  Publicerad 23 oktober 2019 15:33
 • Parkeringsyta i Bäckby stängs av

  Onsdagen den 23 oktober stängs Västerås stads parkeringsyta nära vårdcentralen i Bäckby. Anledningen är att Mimer köpt tomten för att bygga hus.

  Publicerad 22 oktober 2019 16:04
 • Nominerade till Pedagogiska priset 2019

  För andra året i rad har det kommit in rekordmånga nomineringar till Pedagogiska priset. Här presenterar vi de nominerade. Tack till er som har nominerat en pedagog, ett arbetslag eller en verksamhet.

  Publicerad 22 oktober 2019 15:07
 • Bjurhovdagaraget öppet

  Parkeringsgaraget under Bjurhovda centrum som brandskadades i söndags är nu öppet igen.

  Publicerad 14 oktober 2019 16:08
 • Tyck till om nya hundrastgårdar

  Var med och påverka var hundrastgårdar ska byggas i framtiden. Fram till den 20 december kan du lämna synpunkter på förslaget till handlingsplan för hundrastgårdar.

  Publicerad 14 oktober 2019 13:01
 • Garaget under Bjurhovda centrum stängt!

  Branden, som härjade vid Bjurhovda centrum natten till söndag, påverkar garaget i källarplanet. Garaget är stängt och ingen obehörig får gå in där bland annat på grund av viss rasrisk och polisens tekniska undersökning. Inga fordon kommer därför att kunna hämtas ut under måndag morgon.

  Publicerad 13 oktober 2019 14:52
 • Första spadtaget vid Viktor Larssons plats

  Med ett symboliskt första spadtag startade Anna Thunell, ordförande i tekniska nämnden och Jonas Bresser, verksamhetschef vid Växhuset ombyggnaden av Viktor Larssons plats.

  Publicerad 07 oktober 2019 16:07
 • Rubingatan på Bäckby är klar!

  Det stora grävarbetet som pågått sedan 30 april vid Fridhemsskolan är i stort sett färdigt och den nya Rubingatan är nu öppen för trafik.

  Publicerad 07 oktober 2019 12:24
 • Vi firar 100 år av demokratiska segrar

  I år är det hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige och trettio år sedan som det blev allmän och lika rösträtt. Vägen fram till dess var lång och mötte många hinder. I mars 1919 kunde kvinnor rösta för första gången på allmänna och lika villkor i stadsfullmäktige i Västerås. Under oktober oc...

  Publicerad 04 oktober 2019 11:16
 • Klart för vinterbelysning

  Det blir belysning längs Vasagatan även den här vintern. Tekniska nämndens arbetsutskott beslutade i förra veckan att handla upp ny belysning som ska ersätta den som togs bort i samband med renoveringen av Vasagatan.

  Publicerad 23 september 2019 16:11
 • Ny digital tjänst underlättar för restauranger

  Västerås stad har nu anslutit sig till den nationella plattformen verksamt.se, som gör det lättare för restaurangföretag att ansöka om de tillstånd de behöver för att driva sin verksamhet. De företag som redan har sina tillstånd behöver inte göra någonting.

  Publicerad 19 september 2019 12:39
 • Välkommen på invigning av Vasagatan!

  Den 26 september kl. 16.30 –18.00 är du välkommen på invigning av Vasagatan och roa dig kungligt! Vi firar att stöket är över och att gatan är finare och mer tillgänglig för alla.

  Publicerad 18 september 2019 15:14
 • Nu förbättrar vi flera lekplatser!

  Inom kort börjar vi renoveringen av tre lekplatser runt om i Västerås. Dessa ska bland annat få nya, fina gungor, sittbänkar, klätterställningar och sandlåda. Mer lek och bus helt enkelt!

  Publicerad 18 september 2019 09:13
 • Militärövning i Västerås

  16-22 september kommer det att vara en militärövning på flera platser i Västerås. Cirka 1000 soldater, fordon, hundar, båtar och flygplan ska vara med och öva.

  Publicerad 12 september 2019 08:31
 • Nominera till Pedagogiska priset 2019

  Västerås stad delar varje år ut Pedagogiska priset. Det gör vi för att lyfta upp skickliga pedagoger. Nu behöver vi hjälp för att få fram Västerås just nu bästa pedagoger. Vem nominera du?

  Publicerad 10 september 2019 14:05
 • Bekämpning av granbarkborrar

  I dagarna börjar Västerås stad att bekämpa granbarkborrar i Dingtuna. Mellanskog ska avverka och frakta bort ungefär 500 angripna och försvagade granar.

  Publicerad 06 september 2019 15:41
 • Vad händer på Fridnäs?

  Vad händer med skolan och skolpaviljongerna? Hur ska den nya bebyggelsen utvecklas med hänsyn till kulturmiljö och omgivning? Det finns en del frågor om vad som händer inom detaljplaneprocessen om Fridnäs. Läs gärna det nya dokumentet med frågor och svar!

  Publicerad 02 september 2019 09:33
 • Semesterstängt på Rubingatan

  Under tiden 15 juli till 5 augusti pågår inga arbeten med maskiner på Rubingatan. Eventuellt kommer mindre arbeten som stensättning att pågå under sommaren. Rubingatan är namnet på den nya gata som går utanför Fridhemsskolan i Bäckby.

  Publicerad 12 juli 2019 10:36
 • 1100 LED-armaturer sätts upp i sommar

  Under sommaren får Skultuna, Irsta, Badelunda och en del av Hökåsen ny gatubelysning. Sammanlagt handlar det om 1100 gamla armaturer som byts till moderna LED-armaturer. Totalt beräknar Västerås stad att spara 200 000 kronor per år på bytet.

  Publicerad 12 juli 2019 07:46
 • Faunapassagen invigdes med Näcken

  När landshövding Minoo Akhtarzand med hjälp av en grävmaskin lyfte upp luckan och lät vattnet strömma in i faunapassagen vid Fiskartorget inleddes en ny tid i Svartåns historia.

  Publicerad 19 juni 2019 10:58
 • Ja till Stora Torgets gestaltningsprogram

  På onsdagen sa tekniska nämnden ja till gestaltningsprogrammet för Stora Torget och Bondtorget. Byggstart är planerad till hösten 2020 och invigningen till våren 2022.

  Publicerad 12 juni 2019 13:34