Vinnarna av ReCO2 resor har fått sina pris

Varje år anordnar Västerås stad en kampanj för aktiva och klimatsmarta resor, ReCO2 resor. Nu är kampanjen avslutad och vinnarna har fått sina pris. Kampanjen är en del i det arbete som Västerås stad gör för att bidra till ett mer klimatsmart och ekologiskt hållbart resande.

På måndagen den 19 juni delades priserna ut till årets vinnare av ReCO2 resor. Det blev en lyckad prisutdelning, 12 av vinnarna kom och flera hade med sig både respektive, barn och vänner. Totalt var det 20 personer som vann och priset var ett presentkort á 300 kr från ett par lokala cykelhandlare och goodiebags med saker som kan vara bra att ha.

- Det var en lyckad prisutdelning och det är så kul att vårt arbete med att uppmuntra till mer hållbara resesätt fortgår. Det görs många korta resor inom staden idag, och de flesta görs på gammal vana. Vi vill försöka peppa till förändring, både för miljön och för folkhälsan, säger Malin Österlind, trafikplanerare i Västerås stad.

En kvinna och en man skakar hand framför ett soligt fönster.

Lars Nordin (V), ordförande för tekniska nämnden, delade ut priserna till vinnarna.

ReCO2 resor hade som mål att få fler västeråsare att resa klimatsmart. Namnet ReCO2 resor handlar om resa (Re) och koldioxid (CO2), där Västerås stad vill uppmuntra de som reser i Västerås att göra det så klimatneutralt som möjligt. Kampanjen innebar att man under en månad skulle resa med hållbara transportmedel. Det som räknades som hållbara transportmedel var till exempel att åka kollektivt, cykla, gå, rullstol eller elsparkcykel. Men även att undvika att resa, genom till exempel distansarbete, räknades också som en reko resa. När kampanjperioden var över fick deltagarna fylla i en enkät där de kunde rapportera in sina resultat och skriva en motivering till varför de skulle vinna. Kampanjen är en del av Västerås stads arbete med att bli en mer klimatsmart kommun.

- I Västerås stad jobbar vi med hållbar mobilitet för att nå miljömålen och minska koldioxidsläppen. Vi vill bli en klimatsmart och ekologiskt hållbar kommun. Deltagarna i tävlingen visar i sina motiveringar upp många goda argument för att gå och cykla istället för att välja bilen. Allt från att bidra till en bättre miljö till att se fördelarna med att förbättra sin egen hälsa, säger Lars Nordin (V), ordförande för tekniska nämnden.

Ur enkätsvaren framkommer det att en majoritet av resorna var mellan 2 till 5 kilometer och att det vanligaste sättet av deltagarna att resa reko var att använda cykel. I sina motivationer poängterar många av deltagarna att reko resor bidrar till hälsovinster som gladare humör och mer ork.

Publicerad

Senast ändrad