Idrottare och föreningar uppvaktades för sina framgångar 2023

Under torsdagskvällen hyllades idrottare och lag på Västerås stads idrottsuppvaktning. Bland annat avslöjades vilka som får elitidrottsstipendium för 2023.

– Västerås stads årliga idrottsuppvaktning är ett fint tillfälle där vi firar årets idrottsframgångar och visar uppskattning till lokala idrottsmedaljörer och idrottsledare i en mängd olika idrotter. Idrotten ger många barn och unga både förebilder och en meningsfull fritid, samtidigt som den bidrar till gemenskap och sammanhållning för alla åldrar, säger Vicki Skure-Eriksson (C), ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande.

Tre unga kvinnor står och håller varsitt diplom och varsin blombukett framför sig. De har fått elitidrottsstipendium för sina insatser 2023.

De som fick elitidrottsstipendium för 2023 är: Cecilia Sahlman, Västerås 9Pin Bowling samt Kajsa Ericsson och Gabriella Aronsson, som båda spelar i Västerås SK Bandy.

Sedan 2009 har Västerås stad uppvaktat idrottare och lag som på seniornivå tagit SM-guld, NM-, EM-, VM- eller OS-medalj under året som gått. Kriterierna för vilka idrottare som hyllas i detta sammanhang är att idrottaren ska tävla för en Västeråsförening. Idrotten/föreningen måste tillhöra Riksidrottsförbundet. Den Västeråsförening som idrottaren tillhör belönas med en prischeck som delas ut till föreningen.

Medaljörer från 19 föreningar
Under 2023 har Västerås fått 21 SM-guldmedaljörer och 9 lag som blivit svenska mästare i sin gren. Dessutom har 5 individuella idrottare och 11 representanter från Västeråsföreningar i olika lag tagit internationella medaljer. Totalt var det 19 olika föreningar som belönades för sina idrottares prestationer under Idrottsuppvaktningen.

– Det är så roligt att vi har så många idrottare som vi kunde uppmärksamma. När vi ser alla dessa idrottare tillsammans så synliggör vi verkligen bredden av idrott i Västerås, vilket är så häftigt, säger Maria Engelfeldt, verksamhetschef för idrott och friluftsliv i Västerås stad.

Stipendieutdelning
I samband med idrottsuppvaktningen delade kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen ut en rad stipendier för insatser under 2023. Även Stig Pennemos ledarstipendium delades ut, tillsammans med Västerås Idrottsallians. Idrottalliansen delade också ut stipendium för Årets unga ledare/domare, Årets ledare och Årets förening.

– Vi har fått många bra förslag på kandidater från medlemmarna. Det finns en imponerande skara av 3 670 föreningsledare och 23 505 talangfulla barn och ungdomar i åldern 7–20 år i Västerås idrottsföreningar. Juryn har haft det tufft att välja årets vinnare. De som får utmärkelserna i år är verkligen värdiga förebilder, säger Janne Carlsson, ordförande i Västerås Idrottsallians.

Här är de som fick stipendium från Västerås stad:
Eldsjäl, 10 000 kronor: Björn Ekholm, Västerås skid- och orienteringsklubb

Barn- och ungdomsledare, 10 000 kronor: Patrik Enberg, Västerås Innebandysällskap Ungdom

Ung ledare, 10 000 kronor: Molly Anklev Lanca, Team One Taekwondo

Elitidrottsstipendium: Cecilia Sahlman, Västerås 9Pin Bowling får 25 000 kronor, Kajsa Ericsson och Gabriella Aronsson, som båda spelar i Västerås SK Bandy, får 12 500 kronor var.

Stig Pennemos ledarstipendium, tillsammans med Västerås Idrottsallians: Christer Persson, Västerås Brottarklubb.

Stipendier från Västerås Idrottsallians:
Årets unga ledare/domare: William Svärd, Västerås IK Ungdom

Årets ledare: Anna Rågberger, Skiljebo SK

Årets förening: Västerås Innebandysällskap

Västerås stads stipendium för 2023 gick till: Molly Anklev Lanca, Team One Taekwondo, Ung ledare:, Björn Ekholm, Västerås skid- och orienteringsklubb, Eldsjäl, och Patrik Enberg, Västerås Innebandysällskap Ungdom, Barn- och ungdomsledare.

Västerås stads stipendium för 2023 gick till: Molly Anklev Lanca, Team One Taekwondo, Ung ledare, Björn Ekholm, Västerås skid- och orienteringsklubb, Eldsjäl, och Patrik Enberg, Västerås Innebandysällskap Ungdom, Barn- och ungdomsledare.

Christer Persson, Västerås Brottarklubb, i mitten, fick Stig Pennemos ledarstipendium. Priset delades ut av Janne Carlsson, Västerås Idrottsallians, till vänster, och Vicki Skure Eriksson, ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande, till höger.

Christer Persson, Västerås Brottarklubb, i mitten, fick Stig Pennemos ledarstipendium. Priset delades ut av Janne Carlsson, Västerås Idrottsallians, till vänster, och Vicki Skure Eriksson, ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande, till höger.

Janne Carlsson, Västerås Idrottsallians, tillsammans med Årets unga ledare/domare: William Svärd, Västerås IK Ungdom

Janne Carlsson, Västerås Idrottsallians, tillsammans med Årets unga ledare/domare: William Svärd, Västerås IK Ungdom

Janne Carlsson, Västerås Idrottsallians, tillsammans med Årets ledare: Anna Rågberger, Skiljebo SK

Janne Carlsson, Västerås Idrottsallians, tillsammans med Årets ledare: Anna Rågberger, Skiljebo SK

Janne Carlsson, Västerås Idrottsallians, tillsammans med Annika Enberg som representerade Årets förening: Västerås Innebandysällskap.

Janne Carlsson, Västerås Idrottsallians, tillsammans med Annika Enberg som representerade Årets förening: Västerås Innebandysällskap.

Publicerad

Senast ändrad