Mälarhem äldreboende (Mälarkoti)

Mälarhem/Mälarkoti är ett äldreboende med finsk inriktning som vänder sig till dig som är finsktalande och har en demenssjukdom eller på annat sätt har ett stort omvårdnadsbehov. Här finns även sju seniorlägenheter. Vi finns på Vetterslund. Verksamheten drivs av Norlandia på uppdrag av Västerås stad.

Om Mälarhem/Mälarkoti

Typ av service
Äldreboende

Antal lägenheter
26

Verksam i
Västerås

Hyra

Organisationsform
Privat regi

Webbplats
Norlandias webbplats

Inriktning
Finska
Demenssjukdom

Film om Mälarhem äldreboende

Tillgänglighet i lokalerna

  • Hiss till de olika våningsplanen
  • Parkering finns i direkt anslutning till boendet

Boendemiljö

Vi är ett särskilt boende för dig med stort omvårdnadsbehov. Här finns 26 lägenheter som alla är ca 32 kvm och utrustade med trinettkök med kylskåp samt garderob. Badrummen är stora och utrustade med dusch. Trygghetslarm och rörelselarm finns för de som behöver. Lägenheten har en höj- och sänkbar säng, i övrigt möblerar du som du själv vill.

Lägenheterna är fördelade över två avdelningar på varsitt våningsplan, och varje avdelning har ett gemensamt kök samt trivsamma utrymmen för samvaro, måltider och underhållning. På plan 1 finns restaurang och mötesplats, och på plan 4 finns motionsrum och bastu. Vi har en gemensam balkong och utanför huset finns också den fina trädgården och en uteplats där vi umgås.

Utemiljö

Mälarhem/Mälarkoti är fint beläget med närhet till skog och promenadvägar. Vi ligger i stadsdelen Vetterslund med närhet till Råby centrum där det finns matbutik, kiosk, restauranger och annan service. Busshållplats för linje 3 finns några minuters promenad bort, och därifrån kan du enkelt ta dig till Västerås centrum eller Erikslunds handelsområde.

Personalens kompetens

På Mälarhem talar alla medarbetare svenska och merparten talar finska. Här arbetar vårdbiträden, undersköterskor och sjuksköterska som alla har relevant utbildning och erfarenhet. Det finns också tillgång till rehabiliteringspersonal. Ansvarig på boendet är vår verksamhetschef. Avdelningsansvarig är teamledare, som är nära verksamheten.

När du flyttar in hos oss får du en egen kontaktperson bland medarbetarna. Kontaktpersonen ansvarar för att dina behov och önskemål framkommer i den individuella omvårdnadsplan som upprättas mellan dig och oss medarbetare.

Bemanning

Här finns omvårdnadspersonal på plats dygnet runt. Läkare besöker boendet regelbundet och vid behov.

Måltider

Vi serverar mat med inslag av finska köket. Vår egen kock tillagar dagens alla måltider som du sedan äter i avdelningens kök, i restaurangen eller din lägenhet beroende på vad du känner för. Till restaurangen är även anhöriga välkomna att köpa och äta lunch.

Vi har ett kostråd som träffas regelbundet för att diskutera maten och ta upp önskemål.

Aktiviteter

Vi erbjuder både enskilda och gemensamma aktiviteter. De olika gemensamma aktiviteterna presenteras varje vecka i ett aktivitetsschema på avdelningarna. Du väljer själv vilka du vill delta i, utifrån intresse och vad du orkar. Det kan vara pyssel, bakning, musikunderhållning, sång och musik, bingo, olika spel, träning och gymnastik. Utomhus tar vi promenader gör utflykter, cafébesök, trädgårdsarbete, grillar eller spelar boule och andra utomhusspel.

Varje vecka erbjuds du fria aktiviteter tillsammans med din kontaktperson, där du styr innehållet utifrån vad du känner att du vill göra.

Vi har ett aktivitetsråd som träffas regelbundet för att planera aktiviteter och ta upp önskemål från de boende.

Hitta hit

Hitta hit