Logotyp
Visa sökformulär

Stöd till barn och ungdom

Det finns många situationer där du som är barn eller ungdom kan behöva stöd. Kanske mår du dåligt eller har en kompis som du är orolig för. Eller så kanske ni har en jobbig situation hemma. Här finns information om var du kan få hjälp.

Vad innebär det?

Du som är under 18 år har rätt att må bra, vara trygg och ha någon som tar hand om dig. Under Så här gör du längre ner på sidan kan du läsa hur du gör för att få hjälp.

Dina föräldrar (vårdnadshavare) ska se till att det är så, men ibland klarar inte föräldrar av sitt ansvar. Det kan handla om att de tar droger, mår väldigt dåligt eller inte har råd. Då har både du och dina föräldrar rätt att få stöd och hjälp och det kan ni få av socialtjänsten.

I en del familjer finns det våld och hot. Det är ganska vanligt, man räknar med att det finns tre utsatta barn i varje skolklass i genomsnitt. Det kan vara så att du själv är utsatt, men det kan också vara en av dina föräldrar eller ditt syskon som är utsatt, och du har sett eller hört det. Det som räknas som våld är att någon slår eller sparkar en annan, men det kan också vara hot eller kontroll. Det kan handla om att en förälder bestämmer över vad den andra föräldern får göra eller vem den får prata med. Om det finns våld och hot i din familj har du rätt att få hjälp. 

Det kan också vara så att du själv inte kan hantera din situation. Det kan handla om att du tar droger, skadar dig själv eller gör något brottsligt. Då kan du också få hjälp av socialtjänsten att reda upp din situation.

Oavsett hur du har det är det ett par viktiga saker som du behöver veta:

 • Du är inte ensam.
 • Du har rätt att må bra.
 • Du har rätt att få prata med någon som lyssnar.
 • Du kan få stöd och hjälp.
 • Dina föräldrar kan få stöd och hjälp så att ni får det bättre hemma.

Socialtjänsten når du via Kontaktcenter på telefonnummer 021- 39 00 00, vardagar mellan klockan 7.30 och 17.00. Eller så pratar du men en vuxen som du litar på och ber den att hjälpa dig.

Längst ner på sidan finns fler kontaktuppgifter.

Länken nedan går till en sida med mer information om hur socialtjänsten fungerar.

Bild som länkar till sidan koll på soc.
Så här gör du

Så här gör du

Beroende på din situation och vad du går igenom kan du vända dig till olika ställen. Du kan höra av dig till socialtjänsten. Eller så ber du om hjälp med det från en vuxen som du litar på. Det kan till exempel vara en lärare eller skolsköterskan, din tränare, din granne eller en kompis mamma eller pappa. Här på sidan finns också information om gruppverksamheter där du som går igenom något tufft kan möta andra i liknande situation.  Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Kontakta socialtjänsten

Om du har problem som gör att det inte fungerar bra hemma, i skolan eller i livet i övrigt, är det viktigt att du vänder dig till socialtjänsten. Där finns vuxna som känner igen din situation och kan ge dig och din familj rätt hjälp och stöd. Kontakta socialkontoret Mottagning individ och familj. Längst ner på sidan finns kontaktuppgifter. Eller be en vuxen om hjälp att kontakta.

Här finns mer information om hur det går till hos socialtjänsten. Sidan Koll på soc drivs av Barnombudsmannen.länk till annan webbplats

Bra att veta!

Du kan prata med socialtjänsten utan att berätta vad du heter eller var du bor. Det kallas att vara anonym. Även om de frågar efter ditt namn behöver du inte säga det om du inte vill. Då kan du ställa frågor och ta reda på mer innan du bestämmer dig för om du vill berätta vem du är så att de kan hjälpa dig.

Hjälptelefoner och chatt

Det finns flera olika hjälptelefoner och forum dit du kan vända dig utan att det kostar någonting. Det kan handla om att du vill prata med någon som förstår din situation eller bara kan lyssna. Via en hjälptelefon kan du få råd om vart du kan vända dig för mer hjälp. Du behöver inget biståndsbeslut. De har också tystnadsplikt och kommer inte föra några journaler över vad ni pratar om.

BRIS 116 111

BRIS står för Barnens rätt i samhället och är till för dig som är under 18 år. På deras webbplats kan du chatta med en kurator eller skriva med jämnåriga i forum.

Här är en länk till bris.se.länk till annan webbplats
 

Tjejjouren 021 - 12 70 10

Till tjejjouren kan du som tjej vända dig om du behöver prata med någon. Du kan vara anonym och det finns ingen åldersgräns.

Hur går det till hos socialtjänsten?

Om du inte har haft kontakt med socialtjänsten tidigare, kanske du undrar hur det går till där.

Vilka jobbar där? Vad frågar de om? Är det jobbigt att gå dit? Vad händer efter att jag varit där?

I den här filmen finns en del av svaren. Filmen är gjord av Sveriges kommuner och landsting.

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Det finns många olika typer av stöd som erbjuds barn, ungdomar och föräldrar som kommer i kontakt med socialtjänsten. Ett exempel är stödgrupper: 

Många barn och ungdomar känner skuld och skam och tar ett stort ansvar för att föräldrarna bråkar, har psykiska problem eller har problem med alkohol eller droger. Västerås stad ordnar stödgrupper där du kan träffa andra som vet hur det är. Men vi pratar inte bara om det som är jobbigt och svårt, vi har roligt tillsammans och fikar varje gång. Det kostar inget att vara med. Vi som arbetar har tystnadsplikt och det vi pratar om stannar inom gruppen. I september startar nya grupper.

Barnbyrån

För dig som är 8-12 år och har föräldrar som har separerat och inte lever tillsammans. Vi träffas vid 9-12 tillfällen.

Här hittar du mer information om gruppverksamheten Barnbyrån


Grinden - gruppverksamhet

För dig som är barn eller ungdom och har en närstående med psykiska problem eller ohälsa. Grinden erbjuder grupper där du kan dela dina erfarenheter med andra i ungefär samma ålder. Vi träffas på torsdagar efter skoltid.
Välkommen att höra av dig till oss på telefon 070 - 624 63 06 eller via e-post, grinden[at]ltv.se.

Här hittar du mer information om gruppverksamheten Grinden

BIG - gruppverksamhet

För dig som har en förälder eller någon annan viktig vuxen i din närhet som har problem med alkohol och droger. Du ska veta att du inte är ensam. Ring oss så berättar vi mer.
Annette Björklund telefon 021-39 10 09, e-post, annette.bjorklund[at]vasteras.se
Ann-Charlotte Wennberg telefon 021-394463, e-post, ann-charlotte-wennberg[at]vasteras.se

Här finns mer att läsa om BIG - gruppverksamhet för dig som har en förälder eller någon annan viktig vuxen i din närhet som har problem med alkohol och drogerlänk till annan webbplats

VIVA - gruppverksamhet

För dig mellan 6-20 år som har upplevt våld i nära relationer. Ring oss så berättar vi mer.
Rosanna Lupi telefon 021- 39 36 52, e-post rosanna.lupi[at]vasteras.se 
Anna Svehla telefon 021-39 25 41, e-post: anna.svehla[at]vasteras.se

Här hittar du mer information om VIVA - Gruppverksamhet för barn och ungdomar som upplevt våld i nära relationerlänk till annan webbplats 

Kontakta oss

Mottagning individ och familj, socialkontor

Gemensam mottagning för Socialkontor vuxen och Socialkontor barn och ungdom. Du som redan har en kontakt med en socialsekreterare/ handläggare kontaktar denne som tidigare.

Besöksadress: Ingenjör Bååths gata 5.

Postadress: Västerås stad, Mottagning individ och familj, 721 87 Västerås

Telefonnummer: 021- 39 00 00 Vardagar mellan klockan 7.30 och 17.00

Barnbyrån

Gruppverksamhet för barn till föräldrar som har separerat och inte längre lever tillsammans.

Om dina föräldrar inte bor tillsammans har du möjlighet att träffa andra som är i en liknande situation. I gruppen får du möjlighet att dela dina erfarenheter och samtidigt få hjälp att utrycka dina känslor, tankar och upplevelser.

Vi kommer att starta en ny grupp tisdagen den 6 februari. Det är tio grupptillfällen, på tisdagar mellan klockan 17.00 och 19.00 och med uppehåll för sport- och påsklov. Gruppledare till vårens grupp kommer att vara Elsa Hjertberg och Ann-Sofie Ödman.

Kontakta familjerättsgruppen så berättar vi mer. Barnbyrån är öppen även för barn som bor i Köping, Skinnskatteberg, Norberg eller Fagersta.

Öppettider: Måndag, onsdag, torsdag, fredag klockan 10.00-12.00 och 13.00-14.30. Tisdag klockan 13.00-14.30

Telefon: 021-39 13 13 Adress: Carl Hennings gata 8 Länk till folder om Barnbyrån

BIG

Gruppverksamhet för barn och ungdomar till missbrukande föräldrar

Du är inte ensam även om det kanske kan kännas så. Uppskattningsvis finns det tre barn i varje klass som har missbrukande föräldrar. Hela familjen påverkas om mamma eller pappa missbrukar alkohol, droger eller annat. När vi träffas med BIG delar vi erfarenheter och upplevelser. För dig som går i någon av våra grupper kan vi samtidigt erbjuda dina föräldrar att delta i parallell gruppverksamhet. Gruppen för föräldrar följer samma steg som din grupp för att kunna möta dina behov och få förståelse för ditt sätt att hantera situationen.

Besöksadress: Sigurdsgatan 21, våning 1 Telefon: 021-39 36 39  (fråga efter BIG)

Grinden

Gruppverksamhet för barn till psykiskt sjuka föräldrar.

Att ha en mamma eller pappa som är psykiskt sjuk kan ibland vara ensamt. Det kan vara svårt att prata om hur det är och att hantera tillvaron. På Grinden får du träffa oss som förstår. Du som är mellan 7-12 år kan vara med i "Barngruppen". Vi har också en "Tonårsgrupp" för dig som är mellan 13-20 år. Vi samtalar om hur vi upplever det, lyssnar på varandra, har praktiska övningar och lär oss mer om psykiska sjukdomar.

Besöksadress: Sigurdsgatan 21 våning 11 Telefon: 070-624 63 06

Viva

Viva är en gruppverksamhet för dig som sett mamma och pappa bråka eller som själv blivit slagen. Hos oss på Viva träffar du andra som vet hur det är. När vi träffas pratar vi om det som är jobbigt och svårt men vi har också roligt tillsammans.

Besöksadress: Sigurdsgatan 21, våning 1 Familjebehandlarna: 021-39 36 39 Kurator: 021-17 30 78

Kontakt

Relaterade dokument

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

 • Lyft för trähusbygge på Öster Mälarstrand

  På torsdagsmorgonen började företaget K2A att montera sitt hyreshus i trä på Öster Mälarstrand. Som en jättelik byggsats lyftes den ena modulen efter den andra och staplades på det som så småningom ska bli 116 hyreslägenheter. 

 • Vinnarna av Pedagogiska priset 2017

  Idag har Pedagogiska priset 2017 delats ut till framstående pedagoger i Västerås. Priserna delades ut av ordförandena i de pedagogiska nämnderna. Priset är på 25 000 kronor och ska gå till fortbildning, studieresa eller liknande.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?