Västerås stadshus

Stadshuset uppfördes i etapper mellan åren 1953 och 1988 efter ritningar av stadsarkitekt Sven Ahlbom. Den ståtliga byggnaden har fasader av svandalsgranit och mot borggården fasader av ekebergsmarmor. Taket är täckt av koppar. Det 65 meter höga stadshustornet rymmer Sveriges största klockspel.

Specialritad inredning

1953-1988

Stadshuset är byggt för att visa på en modern och framåtsträvande stad. Även interiören har en påkostad och specialritad inredning och byggnaden rymmer ett flertal konstverk av bland annat konstnärerna Edvin Öhrström, Bror Hjorth och Märta Måås-Fjetterström. Fullmäktigesalen i stadshuset domineras av Kaisa Melantons stora väv Det fria ordet. Den illustrerar den demokratiska processen som går från uppladdning av idéer och uppslag genom diskussionerna och åsikternas korsväg fram till klarhet och harmoni efter beslut. I anslutning till Stadshuset finns emaljer av Lage Lindell, bronsskulpturen Borgarna av Olle Adrin och Eric Grates största offentliga verk, bronsskulpturen Vindarnas Grotta. På Fiskartorget vid Stadshusets huvudentré står Tjuren i förgylld brons av Allan Runefelt. Tjuren är en symbol för styrka.

Västerås stadshus med Svartån i förgrunden. Foto: Lasse Fredriksson.
Del av stadshusets granitfasad som visar rader av fönster. Foto: Lasse Fredriksson.
Trapphuset i stadshuset med trappräcken i smide. Foto: Lasse Fredriksson.
Fullmäktigesalen med Kaisa Melantons stora väv Det fria ordet i bakgrunden. Foto: Lasse Fredriksson.

Våren 2024 sände P2 Dokumentär programmet "Klockspelarna" av Magnus Johansson. Delar av programmet är inspelat i Västerås. Här är några hålltider för de delarna:

  • 23.00–23.49: Historiken om automatiska klockspel allmänt, fram till 24.44 om Sveriges klockspelshistorik.
  • 52.52–53.30 Syftet med klockspel.
  • 53.30–53.41 Publikkommentar om klockspelet i Västerås. Eva Lillqvist spelar ”Mitt bästa för dig” av Pugh Rogefeldt på klockspelet i Västerås.
  • 54.07–54.19 Ytterligare en publikkommentar.

Länk till Sveriges Radio-programmet Klockspelarna

Hitta hit

Hitta hit

Hjälpte informationen på denna sida dig?