En djäkne, alltså den som var inskriven vid ett läroverk, hade flera förmåner. Han kunde inte gripas för att var arbetslös, bostadslös eller göra krigstjänstgöring. Även om djäknen gjorde mindre brott dömdes han inte i domstol utan av skolmyndigheten, som ofta var mindre sträng än vad vi kanske skulle tro.
Skoldisciplinen var ändå hård och om det vittnar Proban där djäknar och lärare som gjort sig skyldiga till grövre förseelser kunde låsas in. En trappa leder ner till fängelsehålan där de intagna fick sitta i flera dagar, utan tillgång till dagsljus på väldigt liten yta.
Proban – namnet kommer från latinets proba som betyder prov – slutade vara fängelse 1801. Efter det användes huset som likbod, alltså som förvaringsrum för döda kroppar som skulle begravas eller kremeras, troligtvis ända fram till andra världskrigets utbrott.
Fängelsehålan murades igen någon gång efter 1801 och det var inte förrän 1973 som den upptäcktes på nytt, efter att läroverkets historielärare Ivar Wallensteen ville att det skulle undersökas.