En fastighet eller en person kan ibland behöva laglig rätt att använda en del av annan fastighet. Det finns många olika lösningar beroende på vilken situation det gäller. Här berättar vi om de vanligaste.
Har du frågor om servitut eller andra rättigheter på din fastighet? I Lantmäteriets e-tjänst "Min Fastighet" hittar du detaljerad information om din egen fastighet, bland annat
Lantmäteriets e-tjänst ”Min Fastighet” Länk till annan webbplats.
Vi på kommunala lantmäterimyndigheten i Västerås har inte tillgång till inskrivna avtalsservitut och nyttjanderättsavtal. Avtalsservitut och nyttjanderätter inskrivna före 1 juni 2008 beställs via Riksarkivets hemsida. Avtalsservitut och nyttjanderätter inskrivna därefter beställs av statliga Lantmäteriets kundtjänst.
När en fastighet på något sätt har rätt att använda en annan fastighet för ett specifikt ändamål, kallas det för servitut. Det kan till exempel vara rätt att
Servitut är en rättighet mellan två eller flera fastigheter och gäller normalt för all framtid. Det gör att rättigheten inte ändras om fastigheter byter ägare utan normalt gäller tills servitutet upphävs eller ändras.
En förmånsfastighet, det vill säga fastigheten som har rätt att nyttja servitutet, kallas för härskande fastighet. Fastigheten som belastas av servitutet kallas den tjänande fastigheten.
Ett servitut kan till exempel bildas i samband med en avstyckning eller en marköverföring. Det kan också bildas fristående.
Avstyckning och fastighetsreglering på sidan Förrättningar, avstyckning
Det finns två olika typer av servitut som bildas med stöd av olika lagstiftning och på olika sätt – officialservitut och avtalsservitut.
Det finns flera olika sorters rättigheter inom fastighetsområdet förutom servitut och gemensamhetsanläggningar, till exempel nyttjanderätt, tomträtt och ledningsrätt.
Begreppet samfällighet används i fastighetssammanhang för markområden eller anläggningar på fastigheter som ägs gemensamt av flera fastigheter. Varje fastighet har en bestämd andel i samfälligheten och andelen följer med fastigheten även om den byter ägare.
En anläggningssamfällighet eller så kallad gemensamhetsanläggning kan bildas för en anläggning som flera fastigheter har nytta av och som sköts av fastigheterna tillsammans. Syftet med att inrätta en gemensamhetsanläggning är att få en ordnad förvaltning av anläggningen och att kostnader för utförande, drift och underhåll kan fördelas rättvist mellan de som har nytta av och använder anläggningen.
Om gemensamhetsanläggning, hur de bildas, ändras och förvaltas
Vägsamfällighet är ett äldre begrepp och räknas numera som en gemensamhetsanläggning.
En marksamfällighet är ett markområde som ägs gemensamt av flera fastigheter. Det kan till exempel vara
Ändamålet för en marksamfällighet kan till exempel vara en väg som används av flera fastigheter.
Både en gemensamhetsanläggning och en marksamfällighet är olika typer av samfälligheter som förvaltas gemensamt av de delägande fastigheterna. För enkelhetens skull använder vi bara ordet samfällighet framåt i texten. Förvaltning kan ske antingen genom
Delägarförvaltning av samfällighet går bra att ha när det bara är ett fåtal fastigheter som deltar i samfälligheten. Det innebär att alla måste vara helt överens om alla beslut som rör samfälligheten.
Förvaltning genom samfällighetsförening, vid så kallat föreningsförvaltning, är ett lämpligt alternativ när det är många fastigheter som deltar. Det är vanligt att samfällighetsföreningen bildas i direkt anslutning till förrättningen när samfälligheten bildas, men det kan också ske senare. Till exempel efter ansökan av en fastighet som deltar i samfälligheten.
Det är lagen om förvaltning av samfälligheter som styr hur delägar- och föreningsförvaltning ska ske.
En samfällighetsförening bildas vid ett sammanträde som hålls av oss på lantmäterimyndigheten. På sammanträdet antar man stadgar och utser en styrelse. För att underlätta bildandet av samfällighetsföreningen är det bra att i förväg ha funderat kring
När vi bildar en ny samfällighetsförening används vanligtvis Lantmäteriets normalstadgar. De utgår från bestämmelserna i lagen om förvaltning av samfälligheter.
Statliga Lantmäteriets normalstadgar för samfällighetsföreningar Länk till annan webbplats.
Blankett för ansökan om bildande av samfällighetsförening Pdf, 232.8 kB.
Blanketten ska skickas till:
Lantmäterimyndigheten i Västerås stad
Stadsbyggnadsförvaltningen
721 87 Västerås
Vi debiterar en avgift per timme för den tid vi lägger ner på arbetet med att bilda föreningen. Till det kommer en fast avgift för registrering hos Samfällighetsföreningsregistret.
Avgift för bildande av samfällighetsförening
När föreningen är bildad ska en ansökan skickas in till Lantmäteriets Samfällighetsföreningsregister. Där registreras föreningen och får ett organisationsnummer. Samfällighetsföreningens styrelse ska varje år meddela registret vilka som ingår i föreningens styrelse. Det är viktigt att uppgifterna i samfällighetsföreningsregistret är uppdaterade för att myndigheter och allmänhet ska ha rätt kontaktuppgifter till föreningen. Behöver du ändra uppgifterna om er förening gör du det hos Lantmäteriets samfällighetsföreningsregister.
Lantmäteriets samfällighetsföreningsregister Länk till annan webbplats.
Styrelsen har till uppgift att ta hand om den löpande förvaltningen av samfälligheten och verkställa de beslut som fattas på årsmötet.
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.
E-post: kontaktcenter@vasteras.se Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3
När du skickar in ditt meddelande kommer det att omvandlas till ett e-postmeddelande.
E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.
Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.
Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.