Visa sökformulär

Säkra livsmedel

Vi vill må bra av den mat vi äter. Vi måste också se till att den mat vi äter hemma hanteras och tillagas på rätt sätt. Annars riskerar vi att bli matförgiftade. Om du har blivit sjuk av något som du köpt eller blivit serverad i Västerås ska du höra av dig till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Då kan vi utreda händelsen och i bästa fall förhindra att fler drabbas.

Därför behövs säkra livsmedel

Vad du äter och dricker påverkar din hälsa. Fräscha råvaror och korrekt hantering är speciellt viktigt. Livsmedelsverket uppskattar att 500 000 personer i Sverige varje år blir sjuka av dåliga livsmedel. Det är alltid företagaren som säljer eller serverar livsmedel som ansvarar för att de är säkra.

Så minimerar du riskerna för matförgiftning

 • Tvätta händerna med tvål och vatten innan du börjar laga mat och efter du varit på toaletten, bytt blöjor eller lekt med hunden.
 • Använd rena redskap och hantera maten på rena ytor. Vanliga smittspridare i köket är knivar, skärbrädor och disktrasor.
  Diska skärbrädor, knivar och andra verktyg mellan varje moment, till exempel efter att du gjort salladen och innan du skär upp köttet.
 • Skärbrädan bör köras i diskmaskinen. En repig skärbräda är svår att få ren. Byt därför skärbräda när den blivit för nött.
 • Använd gärna hushållspapper när du gör rent i köket. Om du använder disktrasa så är det viktigt att byta ofta eller koka med jämna mellanrum. Bakterier förökar sig fort i det fuktiga materialet och risken är att du sprider bakterier i köket med din disktrasa.
 • Laga aldrig mat när du är sjuk. Förkylningar, magsjukor, diarréer och andra sjukdomar kan spridas via maten. Även i små sår finns det ofta bakterier. Om du har sår på händerna bör du inte hantera mat.

Grilla säkert!

Hamburgare som inte steks ordentligt ökar risken för matförgiftning, till exempel av bakterien ehec. Se därför till att hamburgaren är genomstekt oavsett om du äter hemma eller på restaurang.

 • Ät inte rå köttfärs och låt framför allt inte små barn smaka på rå köttfärs.
 • När du steker eller grillar köttfärs, se till att köttet blir genomstekt utan att bli bränt på ytan. Köttsaften ska vara genomskinlig och köttet ska inte vara rött eller rosa. Det gäller även hamburgare från frysdisken.
 • Var noga med att tvätta händerna, särskilt när du varit i kontakt med djur.

Matförgiftning och klagomål

Om du har blivit sjuk av något som du har köpt eller blivit serverad i Västerås är det bra om du anmäler det till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Då kan vi utreda och i bästa fall förhindra att fler drabbas. Ungefär hälften av alla matförgiftningar i Sverige inträffar i hemmet.

Anmäl om du har blivit matförgiftad

Om du misstänker att du har blivit matförgiftad av den mat du ätit på restaurang eller av maten du köpt i en butik kan du anmäla det här via en e-tjänst.

Anmäl misstänkt matförgiftninglänk till annan webbplats

Du kommer få svara på ett antal frågor, bland annat följande:

 • Var, när och vad åt och drack du?
 • När började symptomen?
 • Vilka var symptomen och hur länge pågick de?
 • Har du varit i kontakt med sjukvården?
 • Har du någon allergi?
 • Hade du sällskap av någon/några? Vad åt de och blev de sjuka?
 • Vad hade du ätit och druckit tidigare under veckan?
 • Har du haft kontakt med några sällskapsdjur?
 • Har du druckit vatten från en enskild brunn eller ett vattendrag?

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen utreder vad som orsakat matförgiftningen och förhindrar i bästa fall att fler drabbas. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen kan alltså inte hjälpa dig få ersättning för att du blivit sjuk.

Så här arbetar vi

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen kontrollerar regelbundet att livsmedelsföretagen uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen. Kontrollen innebär vanligtvis oanmälda inspektioner. Hur ofta kontrollerna görs beror på verksamhetens storlek och vilka typer av livsmedel som hanteras. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen tittar även på hur verksamheten märker och presenterar sina varor samt kontrollerar att den information som finns i anslutning till livsmedlen, till exempel på märkningsetiketten, är riktig.

Ska du starta egen livsmedelsverksamhet måste du registrera din verksamhet hos miljö- och konsumentnämnden.

Information till dig som vill starta livsmedelsverksamhet samt e-tjänst för registrering

Råa hamburgare formas av två händer.

Kontakta oss

Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.

Öppettider: Vardagar 07:30-17:00

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3

E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.

Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.

Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

Det här händer i Västerås

 • Arkeologidagen på Anundshög

  En heldag för hela familjen. Med stridsuppvisning av Stockholms Fria Vikingar, arkeologiutgrävning för barnen och mycket annat.

 • Pettersbergsdagen

  Pettersbergsdagen är en stadsdelsfest för hela familjen arrangerat av olika verksamheter och föreningar verksamma på Pettersberg. Kom och ha skoj tillsammans. Ta med vänner och familj!

Nytt i Västerås

 • Första mötet med Trygghetsrådet genomfört

  22 april sammanträdde Västerås trygghetsråd för allra första gången. Fokus för rådet ligger på strategiskt trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete.

 • Fler fiskar fixar faunapassagen

  Förra året vandrade nio aspar upp i Svartån. I år passerade nio aspar faunapassagen på en enda förmiddag. Den 20 april i år har över 40 aspar passerat faunapassagen och ytterligare aspar står på kö nedströms Turbinbron och är på gång att simma in i faunapassagen.

Hjälpte informationen på denna sida dig?