Mälarporten

Nu skapar vi en helt ny stadsdel, på ett av Västerås mest centrala lägen. För att möta stadens tillväxt och fortsätta vara ett bra val för såväl nya invånare som företag, bygger vi ett nytt resecentrum och flera nya bostäder och arbetsplatser.

Nytt i projektet

  • 24 juni 2024

    Upphandling för bygget av nya resecentrum i gång

    Den 14 juni startade upphandlingstiden för ett av Västerås mest komplexa byggprojekt någonsin. Intresset för projektet har varit stort och nu ser byggprojektchef Jonas Living fram emot att komma igång.

  • 31 maj 2024

    Berget tar plats i Spårharpan

    Spårharpan intill tågstationen har länge stått tom. I väntan på Västerås nya resecentrum och Mälarporten blir platsen en scen för unga band inom rock, indie och punk. Dags för kulturfestivalen Berget den 14 juni!

Fler nyheter

Prenumerera på nyheter

Är du intresserad av utvecklingen av Mälarporten och Västerås nya resecentrum och vill få löpande information när det händer saker i projektet? Anmäl din e-postadress nedan, så får du ett utskick när vi publicerar en nyhet här på projektwebben.

Hantera prenumeration

Följ oss i sociala medier

Följ oss, engagera dig och tyck till! På Facebook och Instagram delar vi inlägg som kan vara av intresse för invånare, resenärer, investerare med flera, och för en diskussion om intressanta saker som vi funderar över eller vill ha din åsikt om. Det är också lätt för dig att fråga oss om projektet direkt i dessa kanaler.

@malarporten
#mälarporten
#västeråsresecentrum

Så här gör du

Tidplan

Så här stora och komplexa projekt inom stadsutveckling tar tid. Allt för att det ska bli så bra som möjligt och hålla uppemot 100 år. Just nu pågår arbetet med Mälarportens planprogram och med flera detaljplaner inom området, så som stadens nya resecentrum och det nya polishuset.

Kommunfullmäktige har beslutat om genomförande av nya resecentrum i juni 2023. Detaljplanen för resecentrum har blivit antagen av byggnadsnämnden men behöver även antas i kommunfullmäktige innan den är klar. Det väntas ske under hösten 2023.

När detaljplanen är antagen och Trafikverket har beslutat att gå vidare med en järnvägsplan kan vi börja bygga resecentrums etapp 1. Planerad byggtid är tre år.