Visa sökformulär

Mälarporten

Nu skapar vi en helt ny stadsdel, på ett av Västerås mest centrala lägen. För att möta stadens tillväxt och fortsätta vara ett bra val för såväl nya invånare som företag, bygger vi ett nytt resecentrum och flera nya bostäder och arbetsplatser.

Tyck till om Mälarporten

Nytt i projektet

  • Västerås stad köper silofastigheterna av Lantmännen

    Västerås stad och Lantmännen har kommit överens om köp av silofastigheterna i Västerås. Övertagande kommer att ske 2029. ”Vi är så glada och stolta över att denna fråga som har diskuterats till och från i över 20 år nu äntligen är i mål. Det här är ett stort steg för utvecklingen av Västerås”, säger...

  • Detaljplanen för resecentrum går ut på granskning

    Ett nytt resecentrum som stärker det hållbara resandet i Västerås, nya torg och allmänna platser med liv, rörelse och ökad trygghet. Fler gröna stråk genom staden, nya bostäder och verksamheter i kollektivtrafiknära läge och ett nytt arkitektoniskt landmärke i Västerås långa historia. Mellan 22 dece...

Prenumerera på nyheter

Är du intresserad av utvecklingen av Mälarporten och Västerås nya resecentrum och vill få löpande information när det händer saker i projektet? Anmäl din e-postadress nedan, så får du ett utskick när vi publicerar en nyhet här på projektwebben.

Hantera prenumeration

Följ oss i sociala medier

Följ oss, engagera dig och tyck till! På Facebook och Instagram delar vi inlägg som kan vara av intresse för invånare, resenärer, investerare med flera, och för en diskussion om intressanta saker som vi funderar över eller vill ha din åsikt om. Det är också lätt för dig att fråga oss om projektet direkt i dessa kanaler.

Så här gör du

Tidplan

Så här stora och komplexa projekt inom stadsutveckling tar tid. Allt för att det ska bli så bra som möjligt och hålla uppemot 100 år. Just nu pågår arbetet med Mälarportens planprogram och med flera detaljplaner inom området, så som stadens nya polishus och nya resecentrum. Vi står även inför att skriva avtal med inblandade aktörer och fastighetsägare, och sy ihop kalkyler och finansieringsplaner.

Detaljplanen för resecentrum går ut på granskning den 22 december 2021. När detaljplanen är antagen och Trafikverket har beslutat att gå vidare med en järnvägsplan kan vi börja bygga resecentrums etapp 1. Planerad byggtid är tre år.