Visa sökformulär

Sätra – en ny hållbar stadsdel i Västerås

Sätra flygfoto

Förslag på hur vattenparken på Sätra kan komma att se ut. Illustration: Tovatt Architects & Planners och Mandaworks AB

Västerås stad utvecklar Sätra – en ny stadsdel mellan Norra Erikslund och Brottberga, precis i kanten av staden. Framkanten, om du så vill. För Sätra blir något extra. Här möts natur och stad, individer och generationer, återbruk och innovationer. Ledordet är hållbarhet.

Visionen för Sätra

 • Det är lätt att leva hållbart på Sätra
 • Sätraborna är stolta över sin stadsdel och känner gemenskap
 • Sätra är tryggt och tillgängligt

Sätra får ungefär 2 000 bostäder i olika storlek, allt ifrån radhus och villor till större flerbostadshus. Ambitionen är en stadsdel med plusenergihus, lågtempererad fjärrvärme och solpaneler. En modern version av den klassiska trädgårdsstaden, med en lummig park som en grön midja genom området. Sätra ger möjlighet till kreativ stadsodling och rekreation i vacker miljö.

Fördjupning av översiktsplan för Sätra, föp 68

Nyfiken på Sätra? Välkommen till en plats i skogen!

I den delen av Skogen som ligger närmast Eriksborg har vi skapat en mysig grillplats där du kan lära känna Sätra. Vi kallar det dialogplats för att vi vill prata med er västeråsare om Sätra där! När du blickar ut över åkern från platsen tittar du på det som en dag ska bli bostadsområdet Sätra. Du är hjärtligt välkommen för en lugn stund, lek och grillning. Passa samtidigt på att lära dig lite mer om Sätra och om några som bor här redan idag – fladdermössen!

Dialogplatsen ligger vid motionsspåret i skogen mellan Eriksborg och Sätra. Om du kommer med bil från E18-hållet svänger du höger i rondellen vid Ica Maxi. Parkera sedan i den nordvästra delen av parkeringen vid gamla Västra sjukhuset, nuvarande Internationella Engelska Skolan. Där finns en skylt som leder dig rätt. Det är en promenad på några hundra meter till dialogplatsen och det går bra att rulla barnvagn och rullstolar hela vägen fram.

På kartan ser du var platsen ligger.

Hitta hit

Hitta hit

Samråd - så kan du påverka

Samrådet för detaljplanen för Sätra etapp 1, dp 1913, pågick mellan den 26 juni och den 7 september 2020. Nu bearbetar vi de synpunkter och förslag som kommit in. Tack för ditt engagemang!

Här hittar du information om detaljplan för Sätra etapp 1, dp 1913

Tidigare dialoger om Sätra

För oss som planerar en ny stadsdel i Västerås är det viktigt att få med västeråsarnas synpunkter och tankar i planeringsarbetet. Under sommaren 2018 genomförde vi en invånardialog med fokus på att få in idéer kring hur vi på bästa sätt utformar fina och användbara områden för rekreation och vilka platser i skogen kring Sätra som är era favoritplatser. Där fick vi in ca 250 idéer och synpunkter från er som lever och bor i området.

Formellt samråd för den fördjupade översiktsplanen pågick mellan 22 november 2018 och 21 januari 2019. Alla var då välkomna att skicka in sina synpunkter på förslaget. Mellan den 1 november 2019 och 31 januari 2020 ställdes den fördjupade översiktsplanen ut för granskning och då hade du ytterligare en möjlighet att tycka till.

Utforska detaljplan 1 för Sätra i 3D ‑­ klicka dig runt i området

Via bilden nedan når du en 3D-karta där du kan klicka på olika platser i området och få mer information om dem. 

Använd en bra internetanslutning och webbläsaren Chrome, så går sidan snabbare att ladda enklare att använda. Du kan nå kartan genom att klicka på bilden. I Stadshusentrén finns också en fysisk modell över Sätra.

Klicka på bilden för att komma till den interaktiva kartan över området.

Du kan nå kartan genom att klicka på bilden. Klicka på informationspunkterna på kartan för att ta reda på mer om projektet.

Tidplan

Preliminärt kommer byggstarten för infrastruktur att vara under 2021. Byggstart för bostäder kommer något år senare och förhoppningsvis kan de första invånarna på Sätra flytta in i slutet av 2023.

Kontakta oss

Linus Sandberg

Planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen

Telefon 021-39 12 02

Felix Blomstergren

Planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen

Telefon 021-39 32 56

Ulf Edvardsson

Projektledare

Teknik- och fastighetsförvaltningen

Marie Malmström

Planarkitekt

Stadsbyggnadsförvaltningen

Det här händer i Västerås

 • Välkommen på lunch@expectrum 4 oktober!

  Helena Nordström är en av Sveriges främsta experter på platsmarknadsföring och kan konsten att marknadsföra en plats. Hon är grundare av Placebrander och en spännande TEDx-talare och författare som har jobbat med ett 40-tal platser på lokal, regional och nationell nivå. Kom och lär dig knepen för at...

 • Invigning Övre Talltorpsparkens lekplats

  Övre Talltorpsparkens lekplats i Talltorp har renoverats helt och fått ny spännande lekutrustning. Kom och hjälp oss inviga den. Vi bjuder på bullar, saft och kaffe.

Nytt i Västerås

 • Nu inleds rivningen av Bjurhovda centrum

  Idag inleddes arbetet inför rivningen av Bjurhovda centrum. Runt hela centrumområdet sätts avspärrningar upp. Därefter börjar rivningen av interiören och sedan rivs byggnaden.

 • Fortsatt lågt pris för att parkera i centrum

  För att underlätta för cityhandeln blir det fortsatt lågt pris för parkering i röd zon. Priset är 1 krona per timme under de två första timmarna. Därefter gäller normal taxa, 30 kronor per timme. Den låga parkeringsavgiften gäller till och med den 10 januari nästa år.

Hjälpte informationen på denna sida dig?