Visa sökformulär

Sätra – en ny hållbar stadsdel i Västerås

Sätra flygfoto

Förslag på hur vattenparken på Sätra kan komma att se ut. Illustration: Tovatt Architects & Planners och Mandaworks AB

Västerås stad utvecklar Sätra – en ny stadsdel mellan Norra Erikslund och Brottberga, precis i kanten av staden. Framkanten, om du så vill. För Sätra blir något extra. Här möts natur och stad, individer och generationer, återbruk och innovationer. Ledordet är hållbarhet.

Visionen för Sätra

  • Det är lätt att leva hållbart på Sätra
  • Sätraborna är stolta över sin stadsdel och känner gemenskap
  • Sätra är tryggt och tillgängligt

Sätra får ungefär 2 000 bostäder i olika storlek, allt ifrån radhus och villor till större flerbostadshus. Ambitionen är en stadsdel med plusenergihus, lågtempererad fjärrvärme och solpaneler. En modern version av den klassiska trädgårdsstaden, med en lummig park som en grön midja genom området. Sätra ger möjlighet till kreativ stadsodling och rekreation i vacker miljö.

Fördjupning av översiktsplan för Sätra, föp 68

Tidplan

Preliminärt kommer byggstarten för infrastruktur att vara under 2021. Byggstart för bostäder kommer något år senare och förhoppningsvis kan de första invånarna på Sätra flytta in i slutet av 2023.

Pågående arbete: avverkning/arkeologi/byggnation, Sätra-Hagaberg.

Under vecka 40 inleder vi avverkningsarbete för att bereda vägen till framtidens Sätra-Hagaberg. Innan vi ansluter den nya gång- och cykelvägen till befintligt nät ska vi titta till några riktigt gamla Sätrabor. En gång i tiden levde de här i området. Vi har hittat spåren efter deras boplatser från järnåldern, därför är marken historiskt intressant.

Vecka 41 inleder vi arkeologiska utgrävningar för att få veta mer om Sätras första invånare. När utgrävningarna ska den 300 meter långa gång- och cykelväg knyta ihop Sätra-Hagaberg med övriga staden – en framtida farled för morgondagens Sätrabor.

Detaljplanen för etapp 1

I slutet av 2020 var Sätras första detaljplan, dp 1913, ute på granskning. Den 6 maj 2021 har Byggnadsnämnden och kommunfullmäktige beslutat godkänna detaljplanen. Detaljplanen vann laga kraft den 9 september 2021 och därmed kan arbetet med en ny hållbar stadsdel komma igång.

Detaljplan för Sätra etapp 1, dp 1913

Karta över Sätra i 3D

Du kan nå kartan genom att klicka på bilden.

Utforska detaljplan 1 för Sätra i 3D ‑­ klicka dig runt i området

Via bilden nedan når du en 3D-karta där du kan klicka på olika platser i området och få mer information om dem.

Använd en bra internetanslutning och webbläsaren Chrome, så går sidan snabbare att ladda enklare att använda. Du kan nå kartan genom att klicka på bilden. I Stadshusentrén finns också en fysisk modell över Sätra.

 

 

 

Karta med indelning av markanvisningar för Sätra, detaljplan 1

Preliminär indelning av markanvisningar för Sätra, detaljplan 1

Markanvisningar

Västerås stad bjuder in marknadens aktörer till markanvisning för bostadsbebyggelse inom Sätraområdet och den första norra detaljplanen, dp 1913. Inom den första detaljplanen kommer det att finnas flera markanvisningsetapper. Varje etapp kommer att ha lite olika fokus och olika typer av bebyggelse, såsom flerbostadshus, rad-, par-, och kedjehus. En övergripande utgångspunkt för markanvisningarna är Västerås stads arbete med Sätra som en hållbar stadsdel. Markanvisningsetapperna kan sedan delas upp i flera områden, eller lotter, som fördelas vid olika tillfällen.

Kartan visar en preliminär indelning av markanvisningsetapperna på Sätra i detaljplan 1.

Via länken kan du läsa mer om pågående, avslutade och kommande markanvisningar. Markanvisningar

 

Nyfiken på Sätra? Välkommen till en plats i skogen!

Sätras dialogplats med lekande barn och informationsskylt

Sätras dialogplats

I den delen av Skogen som ligger närmast Eriksborg har vi skapat en mysig grillplats där du kan lära känna Sätra. Vi kallar det dialogplats för att vi vill prata med er västeråsare om Sätra där! När du blickar ut över åkern från platsen tittar du på det som en dag ska bli bostadsområdet Sätra. Du är hjärtligt välkommen för en lugn stund, lek och grillning. Passa samtidigt på att lära dig lite mer om Sätra och om några som bor här redan idag – fladdermössen!

Dialogplatsen ligger vid motionsspåret i skogen mellan Eriksborg och Sätra. Om du kommer med bil från E18-hållet svänger du höger i rondellen vid Ica Maxi. Parkera sedan i den nordvästra delen av parkeringen vid gamla Västra sjukhuset, nuvarande Internationella Engelska Skolan. Det är en promenad på några hundra meter till dialogplatsen och det går bra att rulla barnvagn och rullstolar hela vägen fram.

Obs! Just nu är det lite svårare än vanligt att komma till dialogplatsen. Den delen av skogen som är mot Engelska skolan tillhör en annan detaljplan än Sätra och där pågår just nu bygget av flerbostadshus. Om du har skolan bakom dig och går mot höger så kommer du till en promenadväg som också leder dig till dialogplatsen.

På kartan ser du var platsen ligger.

Hitta hit

Hitta hit

Prenumerera på meddelanden från Sätra

Vill du få ett meddelanden om det händer något nytt? Prenumerera gärna på våra uppdateringar genom att ange din e-postadress i fältet nedan. Vi sparar och använder mejladressen i syfte att skicka ut information när vi uppdaterar sidan. Observera! Avsändaren heter Sitevisionproduktion@vasteras.se och ämnet Sätra.

Hantera prenumeration

Kontakta oss

Felix Blomstergren

Planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen

Telefon 021-39 32 56

Ulf Edvardsson

Projektledare

Teknik- och fastighetsförvaltningen

Marie Malmström

Planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen

Telefon 021-39 31 28

Det här händer i Västerås

  • Välkommen på lunch@expectrum 4 oktober!

    Helena Nordström är en av Sveriges främsta experter på platsmarknadsföring och kan konsten att marknadsföra en plats. Hon är grundare av Placebrander och en spännande TEDx-talare och författare som har jobbat med ett 40-tal platser på lokal, regional och nationell nivå. Kom och lär dig knepen för at...

  • Invigning Övre Talltorpsparkens lekplats

    Övre Talltorpsparkens lekplats i Talltorp har renoverats helt och fått ny spännande lekutrustning. Kom och hjälp oss inviga den. Vi bjuder på bullar, saft och kaffe.

Nytt i Västerås