Nu presenteras tävlingsbidragen i Europan – så vill unga arkitekter att Mälarporten ska bli trevligt under byggtiden

14 arkitektförslag har presenterats på hur Mälarporten kan bli en levande och trevlig stadsdel även under tiden som den byggs. Bidragen har lämnats in genom Europan, en tävling för unga arkitekter där Västerås stad deltar genom stadsutvecklingsområdet Mälarporten. I december utses vinnarbidragen.

Nu finns 14 inskickade tävlingsbidrag till Västerås stads och Mälarportens deltagande i Europan. De har skickats in av unga arkitekter runt om i Europa och alla bidrag är anonyma.

– Vi är så glada att många valde just Västerås och Mälarporten som tävlingsområde. Vi har sett många spännande förslag på hur vi kan göra området trevligt att besöka för invånarna under den långa byggtiden, säger Isabell L. Eklund, samordnande stadsplanerare.

Från öde till levande

Under en 25–årsperiod ska Mälarportsområdet gå från ett område som i dag främst består av industrier, verksamheter och parkeringar till att bli västeråsarnas nya stadsdel. En plats för stadens invånare, med närhet till Mälaren, grönska, nya bostäder, kontor och ett nytt resecentrum.

 

Nyhetsbild

Genom att delta i tävlingen Europan tar Västerås hjälp av internationella arkitekter för att se hur området kan bli attraktivt att besöka, även innan det är färdigbyggt. Uppdraget till arkitekterna var att ge förslag på hur en i dag öde och opersonlig yta kan bli attraktiv och levande under en lång byggprocess. De tävlande har tilldelats fem centrala stråk som är viktiga i området idag och i den kommande stadomvandlingen.

– Arkitektur har av tradition ofta fokuserat på ett färdigt resultat. Till exempel en stadsdel, ett hus eller en park. Den här tävlingsuppgiften handlar istället om arkitektur och arkitekters arbete i en process där vi vill se hur man med hjälp av arkitektur som verktyg kan ge en platsen liv, karaktär och mening som utvecklas och växer under en lång uppbyggnadstid. Att tävla i tillfällig arkitektur är unikt och resultatet är mycket spännande. Det kommer definitivt att bidra till att Mälarporten, vårt tävlingsområde, utvecklas på ett så innovativt och spännande sätt som vi hoppats i våra visioner, säger Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör i Västerås stad.

Tyck till om bidragen

Se alla 14 bidrag

Fastnar du för något särskilt? Skicka gärna en kommentar eller synpunkt om bidragen via mejl till Isabell L Eklund, samordnande stadsplanerare projekt Mälarporten och projektledare för Europan, isabell.lundqvist.eklund@vasteras.se

Vinnarbidraget väljs av Europans skandinaviska jury i december.

Om Europan:

Arkitekttävlingen Europan har funnits sedan 1987 och har varit ett kontinuerligt inslag på Europas arkitekturarena i 40 år. Vid den senaste tävlingsomgången 2019 deltog sju svenska städer, bland annat Borås, Enköping, Uddevalla och Halmstad. Många idag framstående arkitekter har startat sin karriär genom medverkan i Europan. Tävlingen hålls vartannat år, och temat för denna omgång är “Living Cities”. Temat kopplar till Sveriges nya arkitekturpolitik om Gestaltad Livsmiljö.

Kontakta oss

Isabell L. Eklund

Samordnande stadsplanerare

Telefon: 021-39 74 01

@vasteras.se
Kontakt

Relaterade nyheter

Publicerad

Senast ändrad